Til Rejseholdets forside

Klik for en vejrudsigt for Amsterdam

Forberedelser
Birgit og jeg havde i flere år talt om at tage en tur til Amsterdam. Det var især museerne, der trak. Dels det nye Van Gogh museum, dels Rijksmuseets samling af hollandske mestre. Endelig ville vi gerne se Anne Franks hus og det museum, som er blevet bygget i tilknytning hertil. Hvis vi fik tid, ville vi også gerne se udstillingen i det hus, som Rembrandt beboede i ca. 20 år. Da vi gik på Nettet og søgte information om Amsterdam, blev vi nærmest overvældet. Det bedste sted at starte er efter min mening på det Hollandske Turistbureaus hjemmeside - ja, den er dansksproget og den bedste turistside, vi har oplevet hidtil. Denne hjemmeside indeholder dels beskrivelse af stort set alle seværdigheder i Holland, men giver også forslag til oplevelsesture, hvis man foretrækker at køre selv. Vi sendte en mail til turistbureauet og modtog få dage senere et fyldigt materiale.

Af en arbejdskammerat var jeg blevet gjort opmærksom på, at der i vintermånederne tilbydes et koncept benævnt "Winter the Amsterday way". Tilbuddet, som er åbent fra 1. november til 15. marts, giver mulighed for at vælge mellem 24 hoteller (fra budgetklasse til 5-stjernede hoteller). Der gives en rabat, som typisk svarer til, at man for 3 overnatninger (incl. morgenmad) betaler en pris svarende til 2 overnatninger. Herudover modtager hver person et såkaldt Culture & Leisure Pass, som indeholder mere end 30 kuponer. Hver kupon giver adgang til en attraktion - i nogle tilfælde gratis, i andre tilfælde med rabat. Fx giver passet gratis adgang til Rijksmuseet (eller Van Gogh Museet), til Stedelijk Museet (moderne kunst), besøg på et diamantsliberi og en kanalrundfart. Herudover gives rabat til de fleste øvrige museer samt rabat på forskellige spise- og drikkesteder. Vi besluttede at anvende dette tilbud, men fik os ikke taget sammen til at bestille hjemmefra, hvilket tilrådes. Vi kørte hjemmefra kl. 5:30 med retning mod Hamburg, under Elb-tunnellen, fortsatte til højre (vestpå) mod Bremen, videre mod Osnabrück, og kl. ca. 14 var vi i Amsterdam. Bortset fra den forventede kø (ca. 30 min i alt) gennem Hamburg, gik turen glat.


Ankomst til Amsterdam
Vi fulgte trafikken, indtil vi fik øje på et skilt til et parkeringshus i nærheden af hovedbanegården (Central Station). Her "smed" vi bilen, da vi var klar over, at Amsterdam ikke er den mest bilvenlige storby. Parkeringsafgiften var ca. 150 kr. pr. døgn. Det viste sig senere, at prisen faldt med afstanden fra centrum. Endelig fandt vi ud af, at vi mod en noget lavere betaling kunne have parkeret bilen i umiddelbar nærhed af hotellet - yderligere en god grund til at bestille hotel hjemmefra.

Vi opsøgte turistbureauet, som havde til huse på 1. etage af den imponerende banegårdsbygning, og det viste sig, at vi var årets første kunder til "Winter the Amsterday way". En yderst venlig ekspedient ringede rundt til 5-6 hoteller, inden vi reserverede 3 overnatninger på "AMS Hotel Holland", som vi nåede med taxa.

Kort over det centrale Amsterdam

Amsterdam
AMS Hotel Holland, P.C. Hooftstraat 162 Hotellet lå ca. 3 km. fra hovedbanegården. På vejen i taxaen fik vi et indtryk af de mange (160) kanaler, som gennemskærer byen. De største kanaler ligger som koncentriske delcirkler omkring Amsterdam - på samme måde måde som ringveje omkring en 'almindelig' storby. Det centrale Amsterdam har godt 750.000 indbyggere og ca. 400.000 cykler. Det fornemmedes, som om alle mennesker og alt rullende materiel var på vejen. Holland er lidt mindre end Danmark - men har 2-3 gange så mange indbyggere. Så ikke så mærkeligt, at man engang imellem føler sig lidt trængt.

Vores hotel viste sig at være af en udmærket standard (toilet, bad, radio, TV), og beliggende i en særdeles rolig bydel (minder mest om Østerbro i København). Hotellet lå ca. 100 meter fra Vondelpark. I bekvem afstand lå museumskvarteret, Leidesplein (Leidesplads) med casino og et stort antal restaurationer osv. Vi fik udleveret de tidligere omtalte pas og var nu klar til "at opdage Amsterdam".


Spadseretur i Vondelpark
Vondelspark Efter at have smidt bagagen gik vi en tur i den nærliggende par, som er byens grønne åndehul - ca 100 tønder land. Parken er anlagt i 1867, og den rummer legepladser, springvand, plæner, blomsterbede og en rosenhave. Spredt omkring i parken ligger enkelte restaurationer samt et tehus. I udkanten ligger Filmmuséet (som vi dog ikke besøgte). Parker bærer sit navn efter digteren Joost van den Vondel - som hollænderne kalder Hollands Shakespeare. Jeg må dog med skam indrømme, at jeg ikke havde hørt om Vondel - men Shakespeare mindes jeg at have hørt om.

Mens vi stod og beundrede en statue af "moder Jord", blev vi tiltalt af en nydelig, ældre dame, som på nydeligt engelsk forklarede, at monumentet var blevet rejst efter drabet på en ung mand. Drabet var begået af en ung indvandrer/flygtning. Herefter fik vi en forelæsning i alle de problemer, som Holland havde som følge af - lovlige og ulovlige - indvandrere. Udover de mange (lovlige) indvandrere fra Hollands tidligere kolonier er der åbenbart et stort antal (ulovlige) indvandrere fra Lilleasien, Mellemøsten og Nordafrika. Damen fortalte med harme, at der fandtes skoler, hvor der udelukkende var "sorte" elever. Vi kunne fortælle, at forholdene minder en del om dem, vi har i Danmark. Det kom tilsyneladende som en overraskelse for hende.

På vores tur rundt i haven fik Birgit pludselig øje på en papegøje i en træ. Vi var lidt bekymrede for det lille kræ, som formentlig var undsluppet sit fangenskab i et fuglebur. Herefter fik vi øje på endnu en... og pludselig så vi et halvt hundrede eksemplarer af små, grønne papegøjelignende fugle. Desværre kunne vi ikke finde "vores dame" igen, da vi gerne ville have hørt hendes forklaring på fænomenet. Vi har ikke læst om papegøjer i de turistbøger, vi har anskaffet os. Måske ved du, hvad det er for nogle eksemplarer?


Om aftenen spiste vi italiensk (lasagne) på en nærliggende cafe Tosca. Ikke noget at skrive hjem om, så det lader vi være med.

 

Toppen af denne side Næste side