html> Nilkryds fra Aswan til Luxor

Nilkryds Aswan - Luxor
Kort over Egypten Efter nogle dejlige dage i Aswan startede vores nilkryds, hvor vi den næste uge skulle sejle ned ad (i strømretningen) Nilen og afslutte i Luxor. Strækningen er på knap 250 km. Sejladsen ville overvejende finde sted om dagen, så vi kunne nyde sceneriet fra dækket. Der ville blive gjort ophold flere steder undervejs for at besøge seværdigheder.

Bl.a. skulle vi besøge Kom Ombo, som ligger ca. 50 km nord for Aswan. Da Nilen på dette sted bugter sig, er der opstået en sandbanke, som i oldtiden var hjemsøgt af krokodiller. Her skal vi besøge Egyptens eneste dobbelt-tempel, som var viet til krokodilleguden Sobek og den falke-hovede Horus.

Agatha Christie, Døden på Nilen Midt mellem Aswan og Luxor ligger Edfu med det store Horustempel, som er et af Egyptens største og bedst bevarede templer. Det skyldes primært, at det er bygget relativt sent, nemlig 237-57 BC. Det fortæller om dødskulten omkring Osiris, som du måske har læst om på en af de foregående sider. På det sidste stykke til Luxor passerer vi den store sluse ved Esna for at ankomme til Luxor om aftenen. Jeg ærgrede mig over, at jeg ikke havde medtaget Agatha Christie's "Døden på Nilen" - den ville have været velvalgt. I stedet gjorde jeg det, at jeg købte en video af spillefilmen med Peter Ustinov, David Niven og Bette Davis


Indkvartering
Vi blev indkvarteret ved frokosttid på vores skib og fik straks vores værelser. De var selvfølgelig mindre end almindelige hotelværelser, men absolut af god standard og med et lille badeværelse til hvert værelse. Et dobbeltværelse var på 18-20 m2. De ca 60 værelser var fordelt på to etager (dæk). I "stueetagen" lå en nydelig restaurant og spisesal, hvor der var plads til samtlige gæster på én gang. Vi fik hver vores eget bord, som vi havde på hele turen. Der var helpension under hele sejladsen. Udover morgenmad, frokost og aftensmad, var der ofte lidt ekstra som eftermiddagskaffe med hjemmebagt kage eller små pizzaer. Drikkevarer for egen regning. Vi signerede dagens regning, som så skulle betales den sidste dag om bord.

Hen på eftermiddagen sejlede vi afsted mod Kom Ombo. Vi nød synet fra det dejlige soldæk, hvor der var en pæn, stor swimming pool. Sejladsen var blød, glidende og særdeles behagelig uden bølger eller dønninger. Alle officerer og personalet om bord var standsmæssigt uniformeret. Dog ikke kaptajnen, som bar den karakteristiske arabiske kjortel. Vi konstaterede, at det også gjaldt de øvrige skibe, som vi så. Vi talte med Anni, som fortalte, at alle kaptajnerne på Nilen var enige om at holde de gamle sejltraditioner i hævd. Og når man i Egypten taler om gamle traditioner, så snakker vi altså om flere tusinde år.


Vi befandt os fortrinligt på vores flydende luxus hotel. Lise og Bent havde prøvet at sejle på de russiske floder, men for Birgit og mig selv var det første gang, vi prøvede denne form for ferie. Den afvekslende blanding af bare at kunne slappe af på soldækket og nyde sceneriet på begge bredder kombineret med spændende besøg i land passede os særdeles godt. Vi fandt et lille hjørne, hvor vi kunne spille kort om aftenen. Vi har spillet kort (whist) regelmæssigt i mere end 40 år. Om aftenen blev der arrangeret bingo o.l. for de gæster, der havde lyst til det. Herudover var der en opholdssalon, bar, spillecasino osv. Forretninger: frisør, bank, vaskeri, massør osv. Som du kan se på billedet, var skibets personale også fortrolige med at arrangere håndklæder mv. til figurer som krokodiller, svaner oma.


Som nævnt gik den første udflugt til templet i Kom Ombo.

Rejseholdets hjemmeside Toppen af denne side Forrige side: Den ufuldendte obelisk, Kitchener Island Næste side:Templet i Kom Ombo