År 2020
År 2015
År 2010
År 2005
År 2000
År 1995
År 1990
År 1985
År 1980
År 1970
Sidste skoledag
Bornholm A-klassen
Bornholm B-klassen
Fester
Lejrskole
Svampedam 1958
Jochims skolebilleder
Toves skolebilleder
Bents skolebilleder
Klasseliste
Diasshow
Næste gang

100 års fødselsdag

Thorkild Simonsen
Til forsiden
Send mail


22.07.2020

I er tidligere blevet påmindet om, at vi ville fejre 60 års dagen for vores ”løsladelse” fra Fjordsgades Skole den sidste lørdag i september, altså 26. september 2020. Planen var et besøg i Den Gamle By. Alt dette blev bestemt, før Coronaens skygge lagde sig over os.

Ingelise, Per og undertegnede har drøftet situationen, og vi er blevet enige om at udsætte sammenkomsten til næste år, dvs. lørdag den 25. september 2021. Vi skal nok sende flere informationer herom i god tid.

Vi er kede af at træffe denne beslutning, men selv om vi jo holder os godt (?), er vi jo i en alder, hvor vi er særligt udsatte. Eller også er vores ægtefæller og pårørende i risikogruppen. Det ville heller ikke være så spændende, hvis vi skulle mødes iført mundbind.

De bedste hilsener til jer alle og jeres familie og kære

Søren, Ingelise og Per


16.05.2021

Kære gamle klasse- og skolekammerater,

Jeg håber, at I alle og jeres familier har det godt i disse forrykte tider. Jeg føler det, som om jeg har været 16 måneder på Noas ark med min lille familie, dvs. børn, børnebørn og to kattekillinger. Heldigvis bor vi bare 15 minutters gang fra hinanden, så jeg har lært at lege med modellervoks, perleplader og lego og spille ludo, dam og skak o.m.a. Og set Gurli Gris – lige til kvalmegrænsen. Og også fået genopfrisket mine matematikkundskaber ved hjemmeundervisning af den ældste af børnebørnene. Min kone og jeg har afsluttet vores vaccination for et par uger siden, og vi har behørigt udstyret med coronapas både været på restaurant, i teater og i biografen. Birgit har sågar været ved damefrisør. Min hårpragt er efterhånden så ringe, at jeg selv kan klare den med min shaver.

Men nu er det vist på tide at få vores udskudte klassekomsammen fra 2020 sat på plads. Jeg håber, at I alle har sat et stort X i kalenderen ud for lørdag den 25. september 2021. Som tidligere meddelt er det planlagt at spise frokost i Den Gamle By i Aarhus. Selv om mange af os (jer) bor i eller i nærheden af Aarhus, er det næppe hver dag, I kommer der, og Den Gamle By er altid et besøg værd. Det senest tilkomne er en lille bydel, hvor man kan besøge 10 forskellige hjem fra perioden 1960-1980. Boligerne viser de forandringer, der har været i indretning, madkultur og beklædning indtil i dag. Man kan fx. besøge den ugifte skoleinspektør i Tårnborg. I Huset i Havnegade er en lejlighed for tyrkiske gæstearbejdere, et pensionistægtepar, et lærerpar og en enlig mor med sin søn. Man kan også genkalde sig værtshusstemningen i Jazzbar Bent J. Og besøge en frisør, et vvs-værksted, to baggårde, et knallertværksted, en tv- og radioforhandler, baggårdslokummer, en børnehave og et spejderlokale.

Ingelise har talt med Den Gamle By for at bestille bord til lørdag den 25. september 2021 kl. 13. Den Gamle By vil gerne vide, hvor mange vi kommer, inden de kan indgå en aftale med os, men de har forhåndsreserveret plads til 15-20 personer på Madam Blaa. Madam Blaa er en ombygget stald fra 1600-tallet og en del af Aarhus Mølle, der ligger langs åen i Aagade i Den Gamle By. Når vi ved, hvor mange vi bliver, vil Ingelise og Per tage op og snakke forplejning mv.

Vi vil derfor bede jer om så snart som muligt at svare på denne mail og fortælle, om i deltager i arrangementet. Vi har lagt tidspunktet til kl. 13, så det også er muligt for de tilrejsende at nå frem. Vi vender senere tilbage med flere praktiske oplysninger.

Kærlig hilsen

Ingelise, Per og Søren


12.08.2021

Kære venner,

Hermed detaljer vedrørende vores sammenkomst lørdag den 25. september 2021, hvor vi fejrer, at det er 61 år siden, at vi forlod N. J. Fjordsgades Skole efter realeksamen, nogle dog året forinden for at fortsætte i gymnasiet. Som De Olympiske Lege og Roskildefestivalen måtte også vi udskyde festen med et år pga. coronaen. Men til gengæld er der så kun fire år, til vi ses næste gang.

Som tidligere meddelt finder sammenkomsten sted i Den Gamle By.

Vi mødes ved hovedindgangen på hjørnet af Viborgvej og Eugen Warmings Vej kl. 12:50. Der er ikke længere gratis adgang til DGB for borgere i Aarhus, men entreen er inkluderet i vores arrangement, så vi kommer ind for halv pris.

Det er desværre ikke længere muligt at parkere gratis på vejene rundt om Den Gamle By, men på Poppel-pladsen er der omkring 100 gratis p-pladser. (Desværre kom Aarhus Kommune os i forkøbet, så da vi dukkede op, var der indført betaling). Drej op ad Hjortensgade fra Vesterbro Torv og fortsæt til venstre ad Peter Holms Vej. For enden drejes skarpt til venstre, for enden af vejen ligger den store runde parkeringsplads ”Poppel-pladsen”. Vi foreslår, at vi, der kommer i bil, samles på Poppelpladsen kl. 12:30, hvorefter vi i samlet trop marcherer hen til hovedindgangen. Det er en spadseretur på 8-10 minutter.

Sammenkomsten finder sted i Gæstgivergården, lokale Madam Blå, hvor vi sidder ved 8-mands borde.

Kl. 13.15 får vi Gæstgivergårdens frokostanretning, inkl. en øl, kildevand eller sodavand:
• Stegt marineret sild med dild og skalotteløg.
• Koldrøget færøsk laks fra egen rygeovn.
• Saltet grisenakke med syltede sennepsfrø.
• Lun frikadelle med surt fra syltekælderen.
• Krustade med letrøget hønsesalat og karse.
• Gammel Knas ost med knækbrød og syltede rabarber.
• Serveres med friskbagt rugbrød og sødmælksfranskbrød, friskpisket smør og Gæstgivergårdens krydderfedt med æbler, fedtegrever og urter fra Apotekerhaven.

Hvis du er vegetar, diabetiker eller har evt. allergiske udfordringer, bedes du melde det tilbage til mig, og jeg skal give restauranten besked.

Efter frokosten kan vi begive os rundt i Den Gamle By på egen hånd. Den Gamle By, som blev grundlagt i 1909 som verdens første frilandsmuseum for byernes kulturhistorie. består af 80 historiske huse fra 25 byer og rummer talrige boliger, værksteder, butikker og genstande fra stort set alle byer i Danmark. Så der er nok at se på.

Kl. 16.00 er der eftermiddagskaffe/te med en småkage til. Vi forventer at afslutte programmet kl. 17.

Prisen for traktementet inkl entre til Den gamle By er 400 kr.

Og til sidst en overraskelse. Vi har inviteret Thorkild Simonsen med til festen. Han er som bekendt en ældre herre – 95 år – og vil gerne deltage. Per Lysdahl har lovet af hente og bringe ham. Det er nok drengene, der kender Thorkild bedst, da vi havde ham til sløjd. Thorkild var også erhvervsvejleder, og han hjalp flere af kammeraterne til gode lærepladser. Efterfølgende kom hele Danmark til at kende Thorkild, som efter at have været skoleinspektør på Brobjergskolen i en årrække var borgmester i Aarhus i 15 år og dernæst indenrigsminister. Det er i høj grad Thorkilds fortjeneste, at Aarhus fik sit dejlige musikhus.

Kærlig hilsen og på gensyn

Søren, Ingelise og Per


Hvis du var med til sammenkomsten i 2015, som foregik bl.a. på Moesgård museum, kan du sikkert huske, at vi mødte Thorkild Simonsen og fru Edny, som sad ved et bord i nærheden af os. (Vi havde faktisk inviteret Thorkild med til klassefesten i 2010, men han måtte desværre melde afbud i sidste øjeblik, da han skulle til kongres i Socialdemokratiet. Bent (Boj) og jeg mødte ham i Ridehallen, hvor vi stod i en stand for at reklamere for Aarhus Senior Kegleklub.) Thorkild blev synligt glad for at møde gamle elever, og snakken gik lystigt. Thorkild er nok den bedst kendte århusianer, og udover at passe sin lærergerning - han var skoleinspektør fra 1964-1970 - var han medlem af Århus Byråd i mere end 30 år. I den periode var han rådmand i 10 år og borgmester i 15 år. Efterfølgende var han indenrigsminister i to Nyrup-regeringer. En imponerende karriere og et imponerende menneske. Thorkild var i fin form, og det samme var hans hustru.

Birthe Vinther og Thorkild Simonsen. Klaus og Per i samtale med deres "gamle" sløjdlærer.


 

 

Sammenkomst den 25. september 2021 i Den Gamle By
Omkring kl. 13 forsamledes vi uden for hovedindgangen til Den Gamle By. Per Lysdahl havde hentet Thorkild Simonsen på hans bopæl i Risskov og satte ham af på hjørnet sammen med Thorkilds rollator. Tove, Aksel og jeg (Søren) kørte sammen fra Gladsaxe/Amager. Tove benyttede lejligheden til at besøge en gammmel veninde i Tranbjerg, mens Aksel og jeg overnattede i vores gamle sommerhus i Følle for at køre tilbage om søndagen. (Det betød desværre, at jeg gik glip at fejringen af Kristianias 50 års fødselsdag.) Vibeke besøgte også en veninde i Aarhus.

Fra A-klassen deltog følgende i årets sammenkomst: Bent Bojesen, Erik Ebbesen, Lars Sunn Pedersen, Liselotte Sandberg, Mogens Nielsen og Per Lysdahl. Fra B-klassen deltog Aksel Schjødt, Ingelise Søndergaard Jensen, Klaus Møller, Louis Rolander, Peter Klingsten, Søren Sørensen, Tove Andersen og Vibeke Hvidtfeldt. Der var desværre lidt flere afbud end de tidligere år, men "vi bliver jo heller ikke yngre". Vi har jo alle for flere år siden passeret "støvets år", jvf. gamle Grundtvig, som skrev:

Halvfjerdsindstyve er støvets år,
de stolteste strid og møje;
om firsindstyve en kæmpe når,
des mere han har at døje.

Belægningen i Den Gamle By er ikke den bedste for en ældre herre på 95, men med en hjælpende arm af Peter gik det rigtig godt.

Fra venstre ses Bent, Mogens, Louis, Klaus, La(r)s, Aksel, Vibeke, Erik (Ebbe), Lotte, Peter og Thorkild.

Tove og Ingelise danner bagtroppen.

 

Bygningerne, som tidligere husede traktørstedet "Simonsens Have", hvor der hver sommer var både jazz og Holbergforestillinger, er for nylig blevet ombygget til Restaurant Gæstgivergården, der åbnede i oktober 2020. Navnet Simonsens Have har ikke noget med Thorkild Simonsen at gøre. Det hidrører fra Den Gamle Bys mangeårige vagtmester, Søren C.W. Simonsen, som boede der frem til 1977. Hans hjem er det, der i dag kaldes for "De gamle stuer". Vi skulle spise frokost i stuen "Madam Blå", som er indrettet med emaljegenstande fra Glud & Marstrand, vi alle kender fra vores barndom.

Forløbet af frokosten

Søren bød velkommen på festkomiteens vegne til de fremmødte, især til Thorkild Simonsen. Han overbragte også hilsener fra de kammerater, som havde meldt afbud: Ib, Hanne Vestergaard og Birgitte Westh.

Siden foregående sammenkomst er følgende "ikke længere blandt os"
• Jørgen Jochimsen
• Birthe Vinter (Hald)
• Bjarne Jørgensen
• Jørgen Jacobsen

Per berettede, at han sidste forår havde engageret Thorkild Simonsen til at holde foredrag i pensionistforeningen i Nordea Aarhus. Det gjorde han (selvfølgelig) fremragende trods sin alder på 93. Han orienterede Thorkild om, at vi i 2020 havde jubilæum, og spurgte, om han kunne være interesseret i at deltage. Det var han meget indstillet på - forudsat som han sagde, "at jeg lever, og at der ikke er socialdemokratisk kongres den dag". Og heldigvis for os, var begge betingelser opfyldt.

En af mine erindringer fra sløjdtimerne er, at Thorkild kaldte os ind i ”baglokalet” og fortalte, at M/S Hans Hedtoft på sin jomfrurejse havde ramt et isbjerg syd for Grønland og var gået ned med mand og mus. 40 besætningsmedlemmer og 55 passagerer omkom. Det skete den 30. januar 1959. Den 7. oktober 1959 driver en redningskrans fra Hans Hedtoft i land på Island. Det er det eneste, som nogensinde er fundet fra det forsvundne skib.

For egen regning husker jeg også hans ihærdige indsats for at sikre, at Tele Danmarks hovedkontor blev lagt i Aarhus. Desværre holdt det ikke, men det var ikke Thorkilds skyld.

Den søde servitrice gennemgik menuen for os, Gæstgivergårdens frokostanretning - se ovenfor.

Er det kun mig, der synes, at Aksel minder om kommandørkaptajn Bond, James Bond, AKA Sean Connery?

Thorkild Simonsen havde medtaget protokollen fra 1960 med karakterne i sløjd. Aksel blev overrasket, da Thorkild hilste ham med bemærkningen: "Det var dig, der var god til træsløjd". Aksel fik ug-. Lars derimod, havde indkasseret karakteren g+ for sine mangelfulde præstationer. Havde Lars nu taget sløjdundervisningen lidt mere alvorlig, så var det sikkert aldrig gået så galt, da han nogle år senere - på egen hånd - ville forsøge at snedkerere en hjemmebar. Ak ja, hovmod står for fald. På den anden side er det måske en fordel med ni tommelfingre i stedet for 10?

Bent (Boj) og Mogens.

Per fortalte, at vi formentlig har sat en slags rekord ved at samle to klasser, hvor gennemsnitsalderen er tæt på 80 – og med deltagelse af en lærer på 95. Måske skulle vi have orienteret verdenspressen?

Ved bordet til højre ses fra venstre Ingelise, Tove, Per og Vibeke.

Aksel, Vibeke og Klaus. Du er sikkert enig med mig i, at tiden har været nådig overfor Vibeke. Jeg spurgte, om det var fordi, hun spillede tennis, og hun svarede, at ganske vist spillede hun tennis 3 gange om ugen, men det var kun for sjov. Når det skulle være alvor, gik hun i motionscentret. Klaus fulgte nogenlunde samme program, dog suppleret med svømning. Ak ja, hvem der bare havde sådan et overskud. Vibeke betroede mig, at hun fandt en grum tilfredsstillelse ved at læse korrektur - og finde fejl. Ja, ja, "det stille vand med den dybe grund".

Fra venstre Peter, Thorkild, Louis og med ryggen til Lotte, Erik og Lars.

Aksel underholder med, hvorledes han efter en nytteløs samtale med en erhvervsvejleder, som havde foreslået, at han sikkert kunne blive en udmærket tarmrenser, havde fået hjælp af Thorkild til en god læreplads på DSBs centralværksteder. Efterfølgende læste han videre til ingeniør. Aksels kække, maritime outfit skyldes formentlig, at han i en årrække har boet i fiskerbyen Dragør på Amager.

Efter frokosten spadserede vi i små grupper rundt i Den Gamle By, inden vi sluttede af med en kop kaffe. Snakken gik godt ved bordene. Utroligt, at man bare på få minutter skræller 60 år eller mere af sin alder ved møde med gamle venner og kammerater. Ingelise bemærkede efterfølgende, at hun havde nydt samværet, men at det gerne måtte have varet lidt længere. Lad os nu se, hvad vi kan finde på til om fire år. Jeg kan ikke lade være med at tænke på vores (B-klassens) sammenkomst den sidste lørdag i september 1980; festen foregik på Varna. Ingelise meddelte fornøjet, at vi fik en time foræret af de højere magter, da vi kl. 3 søndag morgen skulle stille uret en time tilbage i forbindelse med overgang fra sommertid til normaltid. Siden 1995 er overgang til normaltid sket den sidste søndag i oktober. Ja, der er sket meget i de mellemliggende 40 år. Nu har vi foreløbig fire år til at at komme til kræfter, indtil vi mødes igen lørdag den 27. september 2025. Jeg fremsender selvfølgelig en påmindelse et års tid i forvejen. Hav det rigtig godt, alle.