Hvad skete der den 15. august?
Vælg en anden dato
   

Dagens navn:
  Maria himmelfart fejres i den katolske kirke til minde om jomfru Marias dødsdag. Jesus fulgt af engle, patriarker og martyrer tager hendes sjæl med op til himlen. Jesus vender tilbage tre dage senere sammen med ærkeenglen Mikael, og de bærer hendes legeme til paradis, hvor hun bliver kronet til himmeldronning.

Fødselsdage:
  1769Napoleon Bonaparte fødes på Korsika; kejser 1804-13, 1814-15; han dør i 1821 på St Helena.
  1771Sir Walter Scott, skotsk forfatter, især kendt for sine historiske romaner (Ivanhoe, The Talisman, The life of Napoleon), men også en stor poet. Scott dør i 1932.
  1832Wilhelm Bähncke, sennepsfabrikant. Han dør i 1907.
  1888Thomas Edward Lawrence, engelsk arkæolog, militærstrateg ("Lawrence of Arabia") og forfatter ("Visdommens syv søjler"). Bedst kendt for sine legendariske aktiviteter i Mellemøsten under første verdenskrig, hvor han hjalp araberne mod tyrkerne; han dør i 1935.
  1925Oscar Peterson, canadisk jazzpianist. Han dør i 2007.

Begivenheder:
  1483Pave Sixtus IV indvier Det Sixtinske Kapel i Vatikanet. Det sker ved en messe i anledning af Jomfru Marias himmelfart, hvor hun efter sin død optages i himlen, og kapellet bliver dedikeret til hende. Som bekendt anvendes kapellet, når en ny pave skal vælges. Kardinalerne bliver lukket inde i konklavet (i Det Sixtinske Kapel), og der stemmes mellem kardinalerne.
  1542Det første danske "flyveblad" udkommer, forløberen for avisen. Det omhandler "nye, sandrue Tidinger fra Schlesion, om saadanne Græshopper, som Ingen haver set tilforn".
  1543Jesuitterordenen grundlægges i Paris.
  1769Den første danske folketælling gennemføres.
  1843Københavns sommertivoli åbnes af Georg Carstensen med H.C. Lumbye som kapelmester.
  1892Harold Foster, tegneserietegner (min bardoms helt "Prince Valiant").
  1901Cadillac motor company grundlægges i Detroit.
  1908Russiske kvinder får adgang til universiteterne.
  1914Panama kanalen åbnes officielt ved, at amerikanske SS Ancon passerer fra Atlanterhavet til Stillehavet. Før kanalen blev bygget, måtte handelsskibene gå syd om Kap Horn. USA fremkaldte en revolution for at få Panama løsrevet fra Columbia.
  1934Det engelske parlament vedtager lov, som gør Australien til britisk koloni,
  1940Det tyske luftvåben gennemføres luftangreb over England i dagslys.
  1943Attentat mod transformatorstation og Jydsk Telefons fordelercentral i Århus.
  1944"Operation Drage" indledes: de allieredes invasion af Sydfrankrig.
  1947Indien opnår uafhængighed af England. Ved en officiel ceremoni under vicekonge Lord Mountbatten overdrages magten til regeringerne i Indien og Pakistan.
  1948Korea erklærer sig for republik.
  1965Nationalgarden kaldes ud til raceoptøjer i Los Angeles.
  1969Woodstock musikfestival starter.
  1974Et attentat mod Sydkoreas præsident Park Chung-Hee mislykkes, i stedet dræber kuglen hans hustru.
  1975Mujibur Rahman, leder af Bangladesh, snigmyrdes.
  1979Mogens Amdi Petersen afsættes af sine kolleger som leder af Tvind imperiet.
  1987Brug af stok i engelske statsskoler forbydes.
  1987To danske reserveofficerer arresteres i Polen for ulovlig fotografering og tiltales for spionage.
  2001Israels nye ambassadør Carmi Gillon ankommer til Danmark og mødes med demonstrationer mod Israels anvendelse af tortur overfor palæstinensiske fanger.
  2002Moldau oversvømmer den tjekkiske hovedstad Prag og truer byens kulturskatte i den gamle bydel. 50.000 indbyggere evakueres. De værste oversvømmelser i 100 år.
  2002Vandstanden i Elben ved Dresden mere end 8 meter over det normale. Tusinder har fået deres hjem ødelagt, og den gamle kulturbys seværdigheder er truet. Smukke Dresden, der blev totalt ødelagt af et (forbryderisk) britisk-amerikansk bombardement i 1945.
  2015Den belgiske maler René Magritte dør, 68 år gammel.
  2015Jakob Fuglsang kører alene over målstregen i det prestigefyldte, endagsklassiker Lombardiet Rundt. Lombardiet Rundt er et af cykelsportens fem monumenter, og det er anden gang i karrieren, at Fuglsang vinder et monument. Sidste år triumferede han i Liege-Bastogne-Liege. Samtidig er det Fuglsangs professionelle sejr nummer 26 i karrieren. Han er den første dansker til at vinde Lombardiet Rundt.
  2019Digteren og forfatteren Jess Ørnsbo er død, han blev 86 år. Han tilbragte et par år i Østeuropa, mest i Polen, og i 1964 blev han magister i slavisk filologi med speciale i polsk litteratur. Fra 1969-74 var han tilknyttet Odense Universitet, hvor han skrev disputats. Derefter var han arbejdsløs, indtil han fik så meget gang i især den dramatiske produktion, at han kunne leve af at skrive. En levevej med stærke op- og ned-ture. I december 2018 udgav han digtsamlingen "33 digte" og var derved sammen med forfatteren Knud Sørensen blandt de ældste udgivende digtere i Danmark. Jess Ørnsbo var gift med forfatterinden Dorrit Willumsen.
  2021Den afghanske regering kollapser, og Taliban indtager præsidentpaladset og hovedstaden Kabul og opnår magten over hele regionen. Den afghanske hær yder ikke nævneværdig modstand. Præsidenten Ashraf Ghani forlader Afghanistan. Afghanere, vestlige diplomater og ambassadeansatte og udenlandske statsborgere søger mod Kabuls Lufthavn i forsøget på at komme ud. Lufthavnen lukkes for al civil luftfart, og militærfly vil benytte luftrummet til evakueringer. Siden sidst i 1970'ere har Afghanistan lidt under brutale borgerkrige med udenlandsk indblanding som den sovjetiske invasion i 1979 og den amerikansk ledede invasion i 2001, der som et svar på terroristangrebet i USA 11. september afsætter Taliban-regeringen. NATO-tropper hjælper Hamid Karzais regering med at oprette en lovformelig stat og genopbygge infrastrukturen. Fra februar 2002 deltager Danmark i den amerikansk ledede koalition. I 2020 efter flere års forhandlinger indgår Taliban og Trump-regeringen en fredsaftale. USA indgår på at trække sine tropper tilbage, mens Taliban lover at tage skridt til at forhindre grupper som Qaeda fra at bruge Afghanistan til at true USA og dets allieredes sikkerhed.


Vælg en anden dato