Hvad skete der den 24. november?
Vælg en anden dato
   

Dagens navn:
  Chrysogonus lider martyrdøden i Aquileia under Diocletians forfølgelser omkring år 300. I følge legenden bliver han bragt i land af en fisk efter at være blevet kastet i havet for sin tro.

Fødselsdage:
  1632Benedict de Spinoza, jødisk rationalistisk filosof, fødes i Amsterdam af forældre, som er flygtet fra Portugal for at undgå forfølgelse. Spinoza chokerer sine samtidige med at identificere Gud og Naturen som én og samme ting. Han kommer frem til dette ved anvendelse af Descartes' definition af substans. Descartes beskrev substans som 'det, der ikke kræver andet end sig selv for at eksistere'. Tager man dette bogstaveligt, så kan denne størrelse kun være Gud, eftersom der ikke eksisterede andet. Spinoza går videre: Gud er verden. Naturen og Gud er én og samme ting. Spinoza foreslår, at alle individuelle ting i verden incl. mennesket blot er facetter af denne ene totalitet. Som Spinoza formulerer det i Ethics, udgivet efter hans død: "...Alle ting er i Gud og afhænger således af ham, at uden ham ville de hverken være eller kunne forstås...." Han dør i 1677.
  1784Zachary Taylor, USA's 12. præsident. Han er en meget populær militærperson med store sejre over Santa Ana og hans mexikanske hær, for han ovbertager præsidentposten i 1848. Han dør allerede to år senere.
  1787Frans Xaver Gruber, østrigsk komponist - i dag mest kendt for melodien til "Glade jul". Han dør i 1863.
  1849Frances Burnett, forfatter; 'The Secret Garden' & 'Little Lord Fauntleroy'
  1864Toulouse-Lautrec, fransk maler og tegner. Han dør i 1901.
  1868Scott Joplin, kompo- og pianist. Han dør i 1917.
  1880Abd Al Isis Ibn Saud, Saudiarabiens første konge fra 1926 til hans død i 1953.
  1935Finn Ziegler, musiker og kapelmester. Han dør i 2005.
  1937Erling Petersen, fhv. bankdirektør i Sydbank. Efter egne oplysninger en strålende fodboldspiller tilbage i det foregående årtusinde. Gift med Bente i næsten 40 år. Resultat bl.a. 2 drenge, John og Claus og 1 pige Bettina (Tull. Deltaget i stort set alle eksisterende bestyrelser i Hornslet, hvor han har boet i snart 40 år. Formand for Borgerforeningen. Forretningsfører for Hornslet Vandværk. Prøver ihærdigt at lære det ædle spil Balut ved månedlige sammenkomster med de andre medlemmer af Rejseholdet, men har ikke vist udprægede evner for dette spil. På uforklarlig vis er han dog den nuværende indehaver af trofæet Den gyldne fez" - men ikke længere end til på lørdag. Du har måske gættet, at Erling er én af vores bedste venner og medlem af Rejseholdet.
  1941Pete Best, tidligt medlem af 'The Beatles'.
  1949Erwin Neutzsky-Wulff, kultforfatter. Han læser filosofi et par år på Københavns Universitet, men dropper ud for at blive forfatter. Han definerer en ny "filosofiske retning" som han efter sig selv kalder for "wulfianismen", bl.a. baseret på nogle af de idéer, han har mødt i miljøet omkring "satanisterne".
  1962Martin Spang Olsen, stuntman mm.

Begivenheder:
  1622Christin IV inviterer velstående jødiske handelsfolk fra Amsterdam og Hamborg til at bosætte sig i København.
  1642Den skotske navigatør, Abel Tasman, opdager Van Dieman's Land, som senere omdøbes til Tasmania.
  1792Den franske revolutionskalender indføres og er i brug indtil 1806.
  1859Darwin udgiver "Arternes oprindelse ved hjælp af naturlig udvælgelse" i England, formentlig den vigtigste og mest kontroversielle udgivelse i videnskabens historie.
  1867Amerikaneren Joseph F. Glidden præsenterer sin nye opfindelse, pigtråden.
  1929Den franske politiker, Georges Clemenceau med tilnavnet "Tigeren" dør, 88 år gammel. Han er fransk premierminister under første verdenskrig.
  1936Tyskland og Japan underskriver Antikominternpagten, der er rettet mod den kommunistiske internationale. Året efter slutter Italien sig til.
  1939Imperial Airways og British Airways fusionerer under navnet BOAC (British Overseas Airways Corporation), som senere igen fusionerer med British European Airways, hvorefter man vender tilbage til et af de oprindelige navne, British Airways.
  1942Den tyske værnemagt lider enorme tab ved Stalingrad.
  1944Franskmændene indtager Strasbourg.
  1951Morris og Austin lægges sammen.
  1962Det satiriske TV-program "Og det var ugen der gik" ("That Was the Week That Was") udsendes live fra BBC, introduceret af en ny vært, David Frost og med en del materiale skrevet af den lige så ukendte John Cleese.
  1963Lee Harvey Oswald, som er sigtet for snigmord på John F. Kennedy, skydes af natklubejer Jack Ruby (Jack Rubinstein) på en underjordisk parkeringsplads under Dallas Police Headquarters.
  1970Den japanske forfatter Yukio Mishima leder et væbnet angreb på generalstaben i Tokyo. Da det mislykkes, begår han harakiri.
  1973Den oprindelige befolkning i Australen - aboriginals - får stemmeret.
  19764.000 mennesker omkommer ved jordskælv i det østlige Tyrkiet. 250.000 bliver hjemløse.
  1977Græske arkæologer finder i nærheden af Saloniki en grav, der viser sig at tilhøre Philip II, Alexander den Stores fader.
  1979Tvind-skolerne køber badehotellet Lakolk på Rømø til kursuscenter for sine 200 lærere.
  1981En voldsom storm skaber oversvømmelser med op til fem meter over dagligt vande. 8-10 mio træer væltes eller knækker i skovene, og der sker forsikringsskader på ejendomme for ca 615 mio kr.
  1987Nationalmuseet modtager en 1½ kg tung halsring fra bronzealderen. Den har i 15 år hængt på et søm hos en landmand på Lolland.
  1989Det tjekkoslovakiske kommunistpartis ledere trækker sig efter voldsomme og omfattende protester i Prag og andre steder i landet. Partiets dominerende afsluttes for stedse den 28. november.
  1991"Foreningen for Mænds Bevarelse" holder stiftende generalforsamling.
  1991Den engelske rocksanger Freddie Mercury fra Queen dør 45 år gammel.
  1992Alex Brask Thomsen tilbyder Københavns Kommune 250 mio kr for at opkalde Nørrebrogade efter ham. Kommunen afslår tilbuddet.
  1993I England bliver to 11-årige drenge idømt livsvarigt fængsel for drab på en 2-årig dreng.
  1996Den tidligere europamester, bokseren Racheed Lawal dør efter knivstik under arbejdet som dørmand ved et diskotek i Århus.
  2003Danmarks Radios populære serie, "Nikolaj og Julie" vinder en Emmy, der er den amerikanske tv-verdens pendant på filmbranchens Oscar. Det er andet år i træk, at DR vinder prisen, Sidste år gik den til Rejseholdet. Emmy-prisen uddeles af et uafhængigt internationalt akademi med medlemmer i mete end 50 lande.
  2004Den amerikanske forfatter Arthur Hailey dør 84 år gammel.
  2004Den svenske regering meddeler, at nedlukningen af atom­kraft­værket Barsebäck er fastsat til 31. maj 2005.
  2006Den danske elektroniske postkasse e-Boks runder en million brugere.
  2006Casino Royale, den 21. Agent 007-film, har biografpremiere. Filmen er baseret på den første 007-bog af Ian Fleming. Daniel Craig er ny James Bond, og danske Mads Mikkelsen spiller superskurken Le Chiffre.
  2017Emmerson Mnangagwa indsættes som ny præsident i Zimbabwe.


Vælg en anden dato