Hvad skete der den 22. maj?
Vælg en anden dato
   

Dagens navn:
  Castus er en ung kristen, som bliver udsat for tortur under kejser Decius' kristenforfølgelser. I første omgang afsværger han sin kristne tro. Efterfølgende fatter han mod, bekender igen sin tro og lider martyrdøden med stor standhaftighed (omkring år 250).

Fødselsdage:
  1813Richard Wagner [egt. Wilhelm Richard Wagner], tysk komponist. Få måneder efter Wagners fødsel dør faderen, hvorefter moderen gifter sig med Ludwig Geyer, som virker ved hofteatret i Dresden. Geyer død i 1821, og i 1827 flytter familien til Leipzig, og antager igen efternavnet Wagner. Richard Wagner modtager kortvarigt musikundervisning, men er stort set autodidakt. Han komponerer sin første opera, Die Feen i 20-års-alderen. En tid er han kapelmester i bl.a. Magdeburg og Königsberg, hvor han 1836 indgår ægteskab med skuespillerinden Minna Planer. Her komponerer sin anden opera, Das Liebesverbot, og i 1837 bliver han ansat som musikdirektør ved det tyske teater i Riga. I sommeren 1839 må han flygte fra sine kreditorer på en farefuld sørejse, der fører ham til London og siden til Paris. I bagagen har han partituret til operaen Rienzi, som det ikke lykkes ham at få opført i Paris. Uropførelsen af Rienzi i Dresden bliver en stor succes og fører dels til fast ansættelse som kapelmester, dels til uropførelsen af Wagners fjerde opera, Der fliegende Holländer, der betragtes som hans gennembrudsværk. Siden følger Tannhäuser og Lohengrin. Opholdet i Dresden bliver dog brat afbrudt af Wagners engagement i revolutionen i maj 1849, hvor han ved Franz Liszt's hjælp flygter til Zurich i Schweiz. Her skriver han nogle kunstteoretiske skrifter bl.a. det antisemitisme Das Judentum in der Musik (1850). Fra eksiltiden stammer også Das Rheingold, Die Walküre samt første og anden akt af Siegfried (afsluttet 1871), som sammen med Götterdämmerung udgør tetralogien Nibelungens Ring. Efter at have opnået amnesti for deltagelsen i revolutionen i Dresden vender Wagner tilbage til Tyskland, hvor han bliver protegeret af den unge kong Ludwig II af Bayern. Regeringens ministre gennemtvinger dog, at Wagner forvises fra München pga. hans vidtgående indflydelse på kongens deltagelse i regeringsanliggender, og for anden gang må Wagner tage ufrivilligt ophold i Schweiz. Her færdigkomponerer han Die Meistersinger von Nürnberg (1868) og indleder et venskab med Friedrich Nietzsche. Dennes følelser er stærkt ambivalente overfor Wagner, og i 1876 bryder Nietzsche med ham. Under opholdet i Schweiz realiserer Wagner en gammel drøm om et særligt teater til opførelsen af Nibelungens Ring, og med støtte fra især Ludvig II kan Wagner 1874 slå sig ned i Haus Wahnfried i Bayreuth og 1876 foretage indvielsen af Festspilhuset med den første komplette opførelse af Nibelungens ring. Richard Wagner dør i Venezia den 13.2.1883.
  1841Viggo Hørup, politiker og redaktør. Han bliver uddannet jurist og er medlem af Folketinget for Venstre fra 1876-1892. I 1873 bliver han ansat ved den københavnske venstreavis Morgenbladet. I 1883 indleder Hørup sin kamp mod "militarismen", da han under en folketingsdebat om forsvarsbevillingerne spørger "Hvad skal det nytte?", og det kommer til et brud med partilederen Christen Berg. Hørup står herefter som leder af det såkaldte europæiske Venstre, som i 1884 opretter dagbladet Politiken, som Hørup er redaktør for indtil sin død. Ved folketingsvalget i 1892 taber Hørup til P.A. Alberti og forlader rigsdagspolitikken. Ved Systemskiftet i 1901 bliver Hørup trafikminister i den første venstreregering, men bliver kort efter alvorligt syg og dør den 15.2.1902. Rigsdagspolitisk opnåede Hørup kun lidt, men som agitator i skrift og tale havde Hørup en langt større betydning. Det Radikale Venstre, som stiftes i 1905, er i høj grad baseret på arven fra Hørup.
  1859Arthur Conan Doyle, skotsk forfatter og fysiker. Han skaber prototypen på alle moderne detektiver, den uforlignelige Sherlock Holmes, hvis eventyr først bliver bragt i the Strand Magazine. Hans detektiv, Sherlock Holmes efterligner den videnskabelige metode, fx "Det er en stor fejl at teoretisere, før man har data. Ellers fordrejer man let data, så de passer til teorien"; Doyle dør i 1930.
  1907Georges Remi. Under pseudonymet Hergé bliver han verdensberømt for sin tegneseriefigur Tintin, som formentlig er Europas mest elskede figur. Tegneserien handler om journalisten Tintin, der konstant roder sig ud i mysterier, sammen med sin trofaste følgesvend hunden Terry. Senere kommer den fordrukne Kaptajn Haddock til og bliver fast følgesvend fremover. En række andre figurer optræder også jævnligt, bl.a. professor Tournesol og Max Bjævermose. Hergé begynder sin karriere i en ung alder og arbejder bl.a. som illustrator for det ugentlige børnetillæg af det katolske dagblad Le Vingtième Siècle. Det er til denne sektion, Tintin bliver skabt. Den første Tintin-stribe, Tintin i Sovjet, kom den 10. januar 1929. Fra 1929-1975 udkommer 23 Tintin-album. I 1986 efter Hergés død udgiver hans enke det ufuldendte Tintin og alfabetkunsten. Hergés 'ligne claire' ('den rene streg'), som er kombination af enkelhed, naturalisme og realistiske detaljer, har siden dannet skole. Hergé dør den 3. marts 1983.
  1907Laurence Olivier, britisk skuespiller, instruktør og teaterleder. Efter sin Londondebut i 1924 spiller han i et meget varieret repertoire, som snart giver ham en position som en af århundredets største skuespillere. I 1935 spiller Olivier skiftevis Romeo og Mercutio i Gielguds produktion af Romeo og Julie og i 1937 Hamlet på Old Vic. Han spiller også den første Hamlet ved festspillene på Kronborg og bliver den dominerende fortolker af en lang række Shakespeareroller, ikke mindst pga sin virtuose tekstbehandling og lysende intelligens. Olivier bryder igennem som romantisk filmhelt i Wuthering Heights (1939, Stormfulde Højder) og Rebecca (1940), og han instruerer og spiller titelrollerne i tre store Shakespearefilm: Henry V (1944), Hamlet (1948) og Richard III (1955). Han er i ledelsen af Old Vic fra 1944-1949, leder af St. James' Theatre 1949-1953 og Chichester Festival 1961-1963. Han er leder af National Theatrefra 1962-1973. I 1947 bliver han adlet for sine store fortjenester på scenen, og fra 1970 er han medlem af House of Lords som baron Olivier of Brighton. Fra 1940-1960 er han gift med skuespillerinden Vivien Leigh og fra 1961 med Joan Plowright. Olivier dør i 1989.
  1924Charles Aznavour, fransk/iransk sanger.
  1930Kenny Ball, jazzmusiker.
  1946George Best, irsk fodboldspiller.
  1950Bernie Taupin, engelsk sangskriver.
  1970Naomi Campbell, engelsk supermodel.
  1973Nikolaj Lie Kaas, skuespiller, søn af Preben Kaas og Anne Marie Lie.

Begivenheder:
  1481Christian I af Danmark, Norge og Sverige dør, 55 år gammel.
  1882Efter 10 års arbejde med at bore et 15 km langt hul åbner Sct Gotthard tunnelen.
  1885Den franske forfatter Victor [Marie] Hugo er død, 83 år gammel. Victor Hugo er den dominerende skikkelse i fransk romantik og en af 1800-tallets største forfattere og tillige billedkunstner, politiker og menneskeretsforkæmper. Udenfor Frankrig er Hugo måske bedst kendt for værkerne Klokkeren fra Notre Dame (1831) - som fik bystyret i Paris til at renovere den faldefærdige katedral - og De Elendige (1862), som er et vældigt epos om Frankrigs historie fra Naspoleonstiden til begyndelsen af 1830'erne. Et næsten bibelsk drama i romanform, som jeg har læst adskillige gange siden min ungdom. Indtil Julirevolutionen i 1830 er Hugo engageret i den litterære debat i tidsskrifterne Le Conservateur littéraire og La Muse française og giver udtryk for en konservativ, royalistisk holdning. Siden bliver han en glødende forkæmper for republikken. Efter nogen modstand fra andre forfattere bliver Hugo i 1841 medlem af det Franske Akademi. Samme år bliver han adlet og indtræder i det franske Overhus, hvor han taler stærkt imod dødsstraf og for pressefrihed. Efter revolutionen i 1848 og oprettelsen af den anden republik indtræder Hugo i den grundlovgivende forsamling. Da Louis Napoleon (Napoleon III) overtager magten i 1851 ved et statskup, kalder Hugo ham for en forræder mod Frankrig, og han flytter frivilligt i eksil først i Bruxelles, siden på Guernsey, hvor han forbliver indtil 1870. Mens han opholder sig på Guernsey skriver han bl.a. De Elendige. Selv efter at Napoleon III udsteder amnesti til sine politiske modstandere, nægter Hugo at vende tilbage til Frankrig. Det sker først, da den tredje republik bliver udråbt, og Hugo bliver straks indvalgt i Nationalforsamlingen og Senatet.
  1892Washington Sheffield, amerikansk tandlæge, opfinder tandpastatuben. Hidtil havde man købt tandpasta i krukker.
  1906I Athen åbnes "de mellem olympiske lege" i et forsøg på at genskabe entusiasmen fra de første lege i 1896. Det er hensigten at afholde disse lege i Athen hvert fjerde år mellem de "rigtige lege". På grund af politiske uroligheder i grækenland i 1910 bliver disse mellemspil aflyst og aldrig genoptaget. Der deltager 20 nationer, heriblandt Danmark, med 887 deltagere. For første gang deltager USA med et officielt hold. Det er også første gang, at der er nationsvis indmarch, som vi kender det i dag. Danmark stiller med 54 mænd samt et kvindeligt gymnatiskhold udenfor konkurrence. Det danske fodboldhold vinder guld. Søren Marinus Jensen vinder guld både i græsk-romersk sværvægt og i den åbne klasse, Karl Karlsen vinder sølv i græsk-romersk letvægt, og Robert Behrens vinder bronze i græsk-romersk mellemvægt. Endelig vinder gymnastikholdet sølv.
  1906Brødrene Wilbur og Orville Wright modtager patent på deres flyvemaskine.
  1939I Berlin undeskriver Hitler og Mussolini "stålpagten", som er en 10-årig aftale om politisk og militært samarbejde.
  1942Mexico erklærer krig mod Aksemagterne.
  1943Den tyske admiral Dönitz indstiller ubådsoperationer i Nordatlanten.
  1946Storbritannien anerkender Transjordanien som et selvstændigt kongerige. Tre år senere tager landet navneforandring til Jordan.
  1952Skuespillerinden Liva (Olivia) Weel dør i København.
  1972Cecil Day Lewis, engelsk poet, dør.
  1972Ceylon erklærer sig selvstændig under navnet republikken Sri Lanka.
  1975Rhodesia udelukkes fra de olympiske lege pga landets racepolitik.
  1976To islandske patruljebåde vædres af britiske fregatter under torskekrigen ved Island.
  197836 fangere, der i 2 døgn har drevet rundt på en isflage ved Umanak, reddes med helikopter; 300 slædehunde må efterlades.
  1981Peter Sutcliffe dømmes for Yorkshire Ripper mordene ved the Old Bailey.
  1984To sovjetiske diplomater udvises fra Danmark på grund af industrispionage.
  1986Jan Bonde Nielsen frikendes for grov mandatsvig til 146 mio kr; statsadvokar Finn Meilbye bebuder sin afgang.
  1990Republikken Yemen dannes ved sammenlægning af Sydyemen og Nordyemen.
  1990Demokratiske protester i Zaire resulterer i 50 døde.
  1995Aktivister fra Greenpeace lænker sig fast til boreplatformen "Brent Spar", som Shell ønsker at dumpe i Nordsøen.
  1998Et flertal på 71.1% af vælgerne i Nordirland siger ja til fredsaftale.
  2003FNs Sikkerhedsråd ophæver sanktionerne mod Irak; de blev indført efter Golfkrigen i 1990.
  2010Italienske Inter vinder Champions League i fodbold med en sejr på 2-0 over Bayern München fra Tyskland.
  2016Danmark vinder Thomas Cup i badminton. Det er første gang i historien, at et ikke-asiatisk land vinder turneringen.


Vælg en anden dato