Hvad skete der den 30. november?
Vælg en anden dato
   

Dagens navn:
  Andreas apostel og broder til Peter. Han forkynder ifølge legenden det kristne evangelium i Tyrkiet og Rusland. Han lider martyrdøden på et X-formet kors, det såkaldte Andreaskors.

Fødselsdage:
  1466Andrea Doria, admiral og statsmand i republikken Genova. . Han reformerer republikkens forfatning. Oprindeligt blev dogen valgt for livstid, det bliver ændret til to år. Han betragtes som den dygtigste flådeleder af sin tid. Flere skibe er navngivet til ære for admiralen, hvor den mest berømte er det italienske passagerskib SS Andrea Doria, som synker efter en kollision i 1956. Han dør den 25 november 1560, 93 år gammel.
  1667Jonathan Swift, engelsk/irsk forfatter, født af engelske forældre i Dublin. Han bliver uddannet ved Trinity College, Dublin og ender sin karriere som domprovst i samme by. Inden da er han privatsekretær for diplomaten og forfatteren William Temple. Derefter følger flere år i London, hvor han omgås tidens førende forfattere som William Congreve, Alexander Pope og John Gay. Samtidig søger han forgæves en passende stilling, som han føler sig berettiget til. Hans hovedværk, "Gulliver's Travels" (1726), "Gullivers rejser" (da. 1768) kombinerer utopi og satire med træk fra eventyr og rejsebeskrivelse. Swift regnes som en af de ypperste satiriske prosaister inden for det engelske sprog, selv om han også er kendt for poesi, essays og samfundskritiske pamfletter. Swift dør den 19. oktober 1745, 77 år gammel.
  1699Christian VI, søn af Frederik IV og Louise af Mecklenburg-Güstrow og konge af Danmark og Norge fra 1730-1746. Sønnens forargelse over faderens levned fører til, at han som en af sine første regeringshandlinger omstøder faderens testamente og fratager enkedronning Anna Sofie, Frederik IV's anden hustru, en stor del af den formue, hun arvede, og forviser hende til Clausholm, hvorfra Frederik IV i sin tid lod hende bortføre. Hans regeringstid er præget af økonomisk tilbagegang med misvækst og dårlige økonomiske tider, hvilket medvirker til landmilitsens ophævelse i 1730. Masser af bønder benytter den nye frihed til at flygte til byerne og slippe for det umenneskelige hoveriarbejde under tyranniske herremænd. Under hårdt pres fra godsejerne, der mangler arbejdskraft, bliver stavnsbåndet indført i 1733. Stavnsbåndet forbyder bønder mellem 14 og 36 år at forlade det gods, de er født på. Bønderne slipper først af med det forhadte stavnsbånd 55 år senere. Christian VI er kun 46 år gammel, da han dør den 6. august 1746. Han bliver begravet i Roskilde domkirke og efterfølges af sin søn, Frederik V.
  1825Julius Exner, dansk maler, sættes i malerlære, men kommer samtidig på Kunstakademiet, hvor han især studerer historiemaleriet hos J.L. Lund og C.W. Eckersberg. I 1843 maler han "Fra Kunstakademiets figursal" (Statens Museum for Kunst), og året efter debuterer han på Charlottenborg, hvor han udstiller til 1905. I 1853 slår han sit navn fast som folkelivsmaler med "Besøget hos bedstefar" (Statens Museum for Kunst, tildelt Thorvaldsens Medalje). Fra 1876 er han professor ved Kunstakademiet. Han dør den 15. november 1910, 84 år gammel.
  1835Samuel Langhorne Clemens, humorist, forfatter og foredragsholder. Han er bedre kendt under sit kunstnernavn Mark Twain. Navnet "Mark Twain" stammer fra hans barndom. Han boede ved den lavvandede Mississippi, og han hørte hele tiden matroserne på floddamperne råbe "Mark twain" (to favne), når de målte vanddybden. Hans bedst kendte værker er de to Mississippi-romaner Tom Sawyer og Huckleberry Finn med to meget forskellige drenge som hovedpersoner. Som barn morede jeg mig højlydt, hver gang Ebbe Rode i søndagens Giro 413 læste Mark Twains humoristiske historie "Begravelsen i Nevada", og siden læste jeg alt af Mark Twain, jeg kunne lægge mine hænder på. Mark Twain dør den 21. april 1910, 74 år gammel.
  1874Winston Churchill, engelsk statsmand, medlem af parlamentet i mere end 60 år, to gange premierminister. Fødes på Blenheim Palace som ældste søn af lord Randolph Churchill og som efterkommer af hertugen af Marlborough. Han optages på the Royal Military College i Sandhurst. Efter at have gjort tjeneste på Cuba og i Indien deltager han i slaget ved Omdurman i Sudan og skriver en beretning herom. Som journalist under Boer-krigen i 1899, tages han til fange. Hans heltemodige flugt giver ham stor berømmelse i offentligheden. Han kommer ind i parlamentet i 1900 for de konservative. I 1904 skifter han til de liberale, men fra 1923 er han igen tilbage blandt de konservative. I 1910 bliver han indenrigsminister under David Lloyd George. Allerede året efter bliver han den første "Lord of the Admiralty". Han tvinges til at træde tilbage efter det ulykkelige felttog ved Gallipoli, og i 1922 mister han sit sæde i parlamentet. Men i 1924 vender han tilbage som minister i den konservative regering under Stanley Baldwin. Fra 1929-39 sidder Churchill ikke i parlamentet. I den periode giver han udtryk for misbilligelse af den engelske politik i Indien, som han frygter til føre til selvstyre. På samme tid advarer han også mod den opdukkende nazistiske trussel.

Ved anden verdenskrigs udbrud i 1939 træder Churchill ind i Neville Chamberlains kabinet, og han efterfølger ham som premierminister den 10. maj 1940. Som krigstidsleder holder Churchill en række formidable taler til befolkningen, som i høj grad er med til at højne moralen. Han etablerer nære forbindelser til den amerikanske præsident Roosevelt, som snart begynder at levere våben til England. Skønt bitter fjende af Rusland beslutter han at tilbyde hjælp, da de invaderes af tyskerne i 1941.

Efter afslutningen af verdenskrigen i 1945 taber Churchill til de flestes overraskelse valget, men 6 år senere vender han igen tilbage på posten som premierminister, indtil han i 1955 må træde tilbage pga helbreddet. Han bruger sine sidste år til at skrive (The History of the English-Speaking People) and painting. Som anerkendelse for hans historiske studier modtager han Nobels litteraturpris i 1953, og i 1963 udnævnes han til æres-statsborger af USA. Han dør i 1965, 90 år gammel.

  1925Jens Kistrup, journalist og teateranmelder. I mere end 50 år er han ansat på Berlingske Tidende, hvor han skriver utallige artikler og anmeldelser om dansk teater og dets optrædende. Han dør den 8. januar 2003, 77 år gammel.
  1932Robert Vaughan, skuespiller (fx 'Napoleon Solo i The Man From UNCLE').
  1935Hanne Borchsenius, dansk skuespillerinde, hun gennemgår Det kongelige Teaters elevskole 1957-1960, og i 1961 spiller hun rollen som Søs i filmen "Far til fire med fuld musik". Hun er tilknyttet Det Kongelige Teater frem til 1964. Derpå får hun engagement på Det ny Teater, inden hun rejser til New York, hvor hun opholdt sig de næste fem år. Hun får et par teaterroller på Broadway, men vender med jævne mellemrum tilbage til Danmark, hvor hun indspiller en række film. Efter at hun er vendt hjem til Danmark, bliver hun igen ansat på Det kongelige Teater. Hun har flere gæstespil på bl.a. Odense Teater, ABC Teatret, Bristol Teatret og Aveny Teatret. I 1985 forlader hun Det kongelige Teater og turnerer efterfølgende med sin mand, skuespilleren Axel Strøbye. Hun dør den 19. marts 2012, 76 år gammel.
  1944Luther Ingram, soulsanger.
  1948Michael Hardinger, dansk musiker, især kendt fra Shu-bi-dua, hvor han er guitarist og en af de primære sangskrivere. Han er primus motor i gruppen Passport, som kan ses som forløberen for Shu-bi-dua. Hardinger møder Michael Bundesen på DR P3, hvor de begge arbejder. Sammen skriver de tekster til søndags-satiren på stationen, bl.a. nummeret "Fed Rock". Nummeret bliver indspillet sammen med Passport og Bundesen. Sangen bliver en succes, og den nye gruppe, som kalder sig Shu-bi-dua, indspiller et album. Da Bundesen forlader gruppen i 1984, overtager Hardinger rollen som frontfigur og som forsanger. I 1988 – sideløbende med Shu-bi-dua, starter Hardinger og det andet Shu-bi-dua-medlem, Jørgen Thorup duoen Hardinger/Thorup, der siden bliver til Hardinger Band. Efter Shu-bi-dua 16 i 1997 vælger han at forlade Shu-bi-dua og tager til USA. Han bliver erstattet af Ole Kibsgaard.
  1955Billy Idol, popstjerne, medlem af gruppen 'Generation X'.
  1960Gary Lineker, engelsk fodbolsspiller og landsholdsanfører.
  1965Ben Stiller, amerikansk skuespiller.
  1968Laurent Jalabert, fransk cykelrytter fra 1989 til 2002. Han vinder mange sejre i en-dagsløb og etapeløb. Han vinder aldrig vandt Tour de France, men i 1995 vinder han Vuelta a España i 1995. Udover klassementet vinder han også point- og bjergkonkurrencen. I 1997 vinder han verdensmesterskabet i enkeltstart og bliver fransk mester i landevejsløb i 1998. Han flytter til Team CSC i 2001, hvor han vinder en etapesejr i Tour de France 2001 den 14. juli, Bastilledagen.
  1982Medina (Danielle Oona Valbak, født Andrea Fuentealba Valbak i Risskov, Aarhus), dansk-chilensk sangerinde og sangskriver. Hun debuterer med albummet "Tæt på" i 2007, og bryder igennem med "Velkommen til Medina" i 2009. Hun vinder adskillige priser ved Danish Music Awards og Danish DeeJay Awards, haft 10 nummer ét-hits på den danske single-hitliste og arbejdet med kunstnere som bl.a. Thomas Helmig, L.O.C., Burhan G og Kidd. Medina har i dag (ultimo 2020) solgt mere end 500.000 singler og over 130.000 albums.
  1990Magnus Carlsen, norsk skakspiller. I januar 2004, som 13-årig, vinder han C-gruppen i den hollandske Corus skakturnering i Wijk aan Zee, hvilket resulterer i en stormesternorm. Carlsen får yderligere to stormesternormer i de følgende 3 måneder og bliver dermed næstyngste stormester nogensinde. I 2006 bliver han norsk mester. Pr. 1. januar 2010 indtager han pladsen som verdens højest rangerede skakspiller. I januar 2013 slår han med en rating på 2861 Garry Kasparovs gamle rekord som den højest rangerede spiller nogensinde. 1. april samme år vinder han kandidatturneringen om retten til at møde den siddende verdensmester, Viswanathan Anand, som han besejrer i en match om VM-titlen i november 2013 i Chennai, Indien. I juni 2014 vinder han også verdensmesterskaberne i lyn- og hurtigskak og bliver således tredobbelt verdensmester.

Begivenheder:
  1623Sorø Akademi oprettes.
  1653Det danske postvæsen, oprettet i 1624, bliver privatiseret, idet det bortforpagtes til Poul Klingenberg, der får titel af generalpostmester.
  1710Tyrkiet erklærer krig mod Rusland.
  1714Forordning om, at jordemødre, der vil praktisere i København, for fremtiden skal eksamineres af den nyoprettede Jordemoderkommission.
  1718Under belejringen af den norske fæstning Frederikssten falder den svenske krigerkonge Karl XII, muligvis (formentlig) for en svensk kugle.
  1840Napoleon Bonapartes rester returneres fra St. Helena til Paris efter beslutning af hans nevø, Napoleon III. Napoleon I var kejser i Frankrig fra den 18. maj 1804 – 11. april 1814 og igen fra den 20. marts – 22. juni 1815. Han erobrede og regerede det meste af det vestlige og centrale Europa. Han bliver endeligt begravet i Les Invalides.
  1872Den første fodboldlandskamp mellem England og Scotland spilles i Glasgow. Den ender 0-0.
  1900 Den irske forfatter Oscar Wilde (Fingall O'Flahertie Wills) er død, han blev 46 år. Han var en af tidens største litterære skikkelser. Hans arbejde omfatter mesterværker som "The Portrait of Dorian Gray" og "The Importance of Being Ernest" (1895), af mange anset for den bedste, moderne farce på engelsk. Desværre overskyggedes hans skrivekunnen og uforlignelige vid af den kendsgerning, at han var homoseksuel på en tid, hvor dette var ulovligt. Wilde var i flere år lykkelig gift med Constance, med hvem han fik 2 børn. Men efter at have mødt sit livs kærlighed, Lord Alfred Douglas (Bosie) i 1891 erkendte han sin sande seksualitet. Da deres forhold blev almindelig kendt, beskyldte Lord Alfreds fader, Marquis of Queensberry, Wilde for at have forført (perverteret) hans søn. Bosie, som hadede sin fader, opmuntrede Wilde til at sagsøge faderen for bagvaskelse. Da homoseksualiet på den tid var ulovligt, tabte Wilde sagen og blev i maj 1895 idømt 2 års hårdt straffearbejde. Efter løsladelsen forsøgte Wilde at genoptage sin karriere, men uden held. Han døde alene og fattig i Frankrig og blev begravet på Père Lachaise kirkegården i Paris.
  1911Københavns Hovedbanegård bliver indviet.
  1913Charlie Chaplin debuterer i filmen 'Making a living' som den lille vagabond med skæg, hat og stok.
  1918Island bliver selvstændig stat i personalunion med Danmark.
  1931Columbia records og HMV (His Master's Voice) forenes i EMI (Electrical and Musical Industries).
  1936'Crystal Palace' i Hyde Park, London, der blev opført til verdensudstillingen i 1851, ødelægges af brand.
  1939Den finsk-russiske vinterkrig indledes med russiske angreb på Helsingfors og Viborg (Vipuri) .
  1946SAS indvier sin anden oversøiske rute, der går til Rio de Janeiro i Brasilien og Montevideo i Uruguay. Rejsen tager mere end to døgn, og der er seks stop undervejs. Der er sovekabiner i flyet.
  1956Floyd Patterson bliver den yngste bokser nogensinde til at vinde VM i sværvægtsboksning ved at knockoute Archie Moore i 5. omgang i Chicago.
  1962Burmeseren U Thant vælges til FN generalsekretær. Han sidder i embedet indtil 1971.
  1964Sir Winston Churchill fejrer sin 90 års fødselsdag
  1964Sovjetunionen opsender en satellit mod Mars.
  1966Øen Barbados bliver selvstændig efter 339 års britisk styre.
  1972Justitsminister K. Axel Nielsen fremsætter lovforslag om adgang til fri abort indenfor svangerskabets 12. uge.
  1973Danmark sætter kulderekord i november med -21,3 °C målt ved Tarm i Vestjylland.
  1977Finansminister Knud Heinesen fremlægger finanslovsforslag med rekordstort kasseunderskud på 33.2 mia kroner.
  1979Frankrig vedtager at indføre fri abort.
  1979Albummet "The Wall" med rockgruppen Pink Floyd udgives. "The Wall" er en rockopera, skrevet hovedsageligt af Roger Waters. I 1982 bliver den omsat til film med Bob Geldof i hovedrollen.
  1979Den amerikanske skuespiller og komiker Zeppo Marx, den yngste Marx Brother, dør, 78 år gammel.
  1981Ved retten i Bangkok idømmes 34-årig dansk styrmand 46 års fængsel for narkosmugling.
  1984Storbritanniens premierminister Margaret Thatcher og Frankrigs præsident François Mitterrand enes om at bygge en tunnel under Den engelske Kanal. Eurotunnelen, som er en jernbanetunnel, er 50,3 km lang og verdens næstlængste undersøiske tunnel (kun Seikantunnelen i Japan er længere). Den åbner for passagerdrift den 14. november
  1987Maleriet 'Vaskepigerne' af Edgar Degas sælges på 'Christies' i London for 7.48 millioner engelske pund.
  1990Mogens Glistrups Trivselsparti og Preben Møller Hansens Fælleskurs indgår valgsamarbejde til folketingsvalget. Ingen af partierne kommer dog ind i folketinget.
  1991Flere svenske byer er centrum for voldsomme kampe mellem højreekstremister og blandt andet danske bz'ere.
  1993Præsident Clinton underskriver et tillæg til USA's våbenlov, så man ikke længere kan komme ind fra gaden og købe håndvåben, men skal vente fem dage. I den periode vil ens baggrund blive undersøgt.
  19974 personer omkommer, da den norske gastanker Skagen Clipper om formiddagen i tæt tåge vædrer det danske lystfiskerfartøj Peder Wessel fire sømil syd for Ven i Øresund. 19 personer bliver reddet fra skibsulykken.
  1997 Sjælland og Fyn bliver landfaste, da de sidste elementer på Storebæltsforbindelsens østbro (højbroen, hængebroen) sættes på og dermed forbinder Sjælland med Sprogø, hvorfra Storebæltsforbindelsens vestbro (lavbroen) fører videre til Fyn. Storebæltsforbindelsen åbnes dog først for biltrafik d. 14. juni 1998.
  1999Barsebäcks reaktor I lukkes.
  2001Dronning Margrethe besøger sine tre babyelefanter Kungrao, Tonsak og Surin i Zoo i København. Dyrene har hun fået i gave af det thailandske kongepar.
  2001George Harrison, musiker, tidligere medlem af 'the Beatles' dør.
  2016Magnus Carlsen vinder matchen mod udfordreren Sergej Karjakin og beholder dermed VM-titlen i skak.
  2017Katrín Jakobsdóttir bliver ny statsminister i Island.
  2018 Tidl. amerikansk præsident George Herbert Walker Bush er død, han blev 94 år gammel. Han var republikansk politiker og USAs præsident 1989–1993. Efter studier ved Yale University flyttede han i 1948 til Texas, hvor han gik ind i oliebranchen og blev dollarmillionær i en alder af 40 år. Før han tiltrådte præsidentembedet, var han vicepræsident under præsident Ronald Reagan 1981–1989. I 1992 tabte han præsidentvalget til den demokratiske kandidat Bill Clinton. Bush var far til George W. Bush, USAs præsident 2001–2009, og Jeb Bush, tidligere guvernør i delstaten Florida.


Vælg en anden dato