Mytologien og Kreta
Gaia Inden vi begiver os omkring på Kreta, vil jeg fortælle nogle af de mange myter, som knytter sig til Kreta. Og jeg vil gå helt tilbage til jordens skabelse. Gaia var moder til alt levende. Hun fødte sin søn Uranus - himlen. Herefter skabte hun havet og de høje bjerge. Gaia forenede sig med sin søn Uranus og fødte titanerne, den første guddommelige race, Herefter fødte hun kykloperne, som lignede de andre guder bortset fra, at de kun havde ét øje midt i panden. Vi husker alle den gruopvækkende kyklop, Polyfemos, som Odysseus mødte på sin færd hjem fra Troja.

Uranus hadede sit afkom, og så snart, de var født, spærrede ham dem inde dybt under jorden. Gaia befriede Kronos - den yngste af Titanerne - og udstyrede ham med et skarpt segl og bad ham kastrere faderen og regere i hans sted. Da Uranus kom for at ligge med Gaia, blev han overrasket af Kronos, som skar hans testikler af og smed dem i havet. Uranus' blod dryppede på jorden, og dråberne befrugtede Gaia, som fødte Giganterne. Uranus' afskårne testikler dannede en hvid skum, som tog form af Afrodite - den skumfødte. Hvis du har været med os på Cypern, ved du, at det var her, at Afrodite gik på land.

Kronos Kronos giftede sig med sin søster Rhea, som fødte ham 3 døtre: Hestia, Demeter og Hera, og 3 sønner: Hades, Poseidon og Zeus. Men da han var blevet spået, at han ville blive sat fra tronen af en søn, slugte han sine børn, lige så snart de var født. Da Rhea var gravid med Zeus, gik hun til sine forældre for at få dem til at hjælpe sig med at beskytte hendes barn. Efter deres råd tog hun til Kreta, og dér i en dyb grotte fødte hun Zeus.Hun svøbte en sten ind i et klæde og gav den til Kronos, som slugte den i den tro, at det var deres nyfødte.

Gaia påtog sig at opfostre Zeus og bragte ham til Ida bjerget, hvor 2 nymfer tog sig af ham. De lagde ham i en gylden vugge og fodrede ham med honning og mælk fra den hellige ged, Amalthea. De hængte vuggen op i et træ, så Kronos hverken kunne finde ham på jorden, i luften eller i havet. Når den lille Zeus græd, dansede de omkring vuggen og slog på deres skjolde med sværd, for at Kronos ikke skulle høre gråden.


Zeus Da Zeus var blevet voksen, ville han overtage magten efter sin fader, og han gav ham et opkastningsmiddel, så han kastede Zeus' søskende op. Da de jo var guder, havde de ikke taget skade af det lange ophold i faderens mave. Og nu forenede de 6 søskende sig i kamp mod faderen og de øvrige titaner. Efter Gaias råd tog Zeus til Tartarus - de dødes rige - og befriede bl.a. kykloperne, som Kronos holdt indespærret der. Kykloperne forærede Zeus lynet, Hades fik en hjælm, som gjorde ham usynlig, når han bar den, og Poseidon fik en trefork. Kronos og titanerne blev slået og - med undtagelse af Atlas - indespærret i Tartarus. Atlas fik som bekendt den utaknemlige opgave at bære himlen på sine skuldre. Som krigsherrer almindeligvis gør, når en krig er vundet, delte de rovet mellem sig. Zeus blev hersker over himlen og universets herre.

Poseidon Poseidon fik havet og Hades underverdenen. Selve jorden skulle de 3 guder dele mellem sig. Guderne tog sæde på bjerget Olympia, og nu begyndte de olympiske guders æra. Grækerne mente, at den endelige kamp mod Kronos fandt sted ved foden af Olympia, og de olympiske lege blev grundlagt til minde om denne begivenhed

Zeus blev gift med sin søster Hera - men var ikke nogen særlig tro ægtemand. På trods af Heras jalousi havde han utallige affærer - både med gudinder og jordiske kvinder. Ofte iklædte Zeus sig skikkelse af et dyr - fx som en svane, da han forførte Leda, og som en tyr, da han indyndede sig hos kongedatteren Europa. Men nok i denne omgang. Jeg vil senere vende tilbage til Zeus's affære med Europa, da denne har stor indflydelse på de myter, der knytter sig til Kreta.


Talos
Melidoni hulen Da Zeus - som tidligere nævnt - havde bortført Europa til Kreta, hvor hun fødte ham 3 børn, gav Zeus hende 3 gaver. Én af disse var Talos, en bronze gigant af kobber - vistnok med tyrehoved. Talos var lavet af selve smedeguden Hefaistos. Hans opgave var at beskytte Kreta mod fjender, hvorfor han 3 gange hver dag gik en tur rundt om øen (mere end 600 km). Hvis han så nogle fjendtlige skibe, kastede han klippestykker efter dem, til de fortrak. Desuden bar han rundt på nogle plader, hvorpå Minos' berømte love var skrevet. Da argonauterne med Jason i spidsen kom til Kreta, blev de i første omgang jaget på flugt. Talos faldt dog efterfølgende for Medeas løfte om, at han kunne opnå udødelighed ved at indtage en drik, som hun forsynede ham med. Mens han var lettere omtåget af drikken, listede Medea sig til at fjerne en lille "splint" i Talos' blodåre, så han forblødte. Ak ja, de Eva døtre. Talos boede i Spileo Melindonieu, den samme hule eller grotte, hvor de 300 kretere indebrændte i 1824. Talos var måske verdenshistoriens første robot?


Herakles og Tyren fra Kreta
Én af de mange opgaver, som Herakles blev pålagt, var at fange Tyren fra Kreta. Det vides ikke, om det var den samme tyr, som Poseidon sendte til kong Minos, eller om det var den tyr, hvis skikkelse Zeus påtog sig, da han forførte Europa. Minos tilbød at hjælpe Herakles, men - som det mandfolk, han var - afslog han tilbuddet og fangede selv tyren og bragte den med til Mykene.

Kreta grundlagde templet i Delfi og i det hele taget har grækerne (hellenerne) overtaget en del fra det gamle Kreta som deres hellige musik, ritualer, kalender mv. Præsterne ved Delfi blev kaldt Labrydae fra det kretiske ord Labrys, som betyder dobbeltøkse, og som er symbolet på minoernes civilisation. Det kommer du til at høre mere om, hvis du følger med mig til paladset i Knossos.

Kreta og Homer
Odysseus og hans mænd blinder Polyfemos Homer, som levede nogen tid efter, at det minoiske rige havde kulmineret, henviser ofte til Kreta i sin digtning. Han kalder Kreta for "gæstfri, smuk og frodig", "... landet med de mange byer, hvor Minos regerede. Kretas flåde deltog selvfølgelig også i krigen mod Troja. Da den græske flåde lå ved Aulis, kom der bud fra kong Idomeneas af Kreta til Agamemnon om, at Kreta ville stille med 100 skibe, hvis Agamemnon ville dele ledelsen med Idomeneas. Således startede ekspeditionen mod Troka som et fælles kretisk-græsk ledet foretagende.

Men over Kreterne bød Idomeneus, Mester i Spydkamp;
Disse beboede Knossos, det stærkbefæstede Gortyn,
Lyktos, den Stad Miletos, det skinnende hvide Lykastos,
Phaistos og Rhytios ogsaa, to smuktbeliggende Stæder,
Andre tillige, som boe i de hundrede Byer paa Kreta...
Iliaden, Homer, Wilsters oversættelse, 1836

Der er flere steder i Odysséen, hvor Homer henviser til Kreta. Kyklopernes hule, hvor Odysseus og hans mænd blev holdt fangne af kyklopen Polyfemos, menes at have ligget på Kreta.


Men kom nu med en tur rundt på den dejlige middelhavsø, Kreta, hvor vi starter med at besøge den dejlige by Chania.

 

Til første Kretaside Toppen af denne side Forrige side Næste side