Den tyske forbundsstat Mecklenburg-Vorpommerns våbenvåbenskjold

Udflugt til Mecklenburg-Vorpommern
Birgit og jeg har gennem flere år talt om at besøge den gamle hansestad Lübeck, hvis bymidte med de gamle, velholdte bygninger fra 1400- og 1500-tallet er optaget på UNESCO's liste over verdens naturarv. Da vi "faldt over" et tilbud på et 4-dages ophold på et hotel i Gadebusch, som ligger i Mecklenburg-Vorpommern, spurgte vi vores gamle venner, Lise og Bent, om de ville med. Siden genforeningen af "de to Tysklande" - Bundesrepublik Deutschland og Deutsche Demokratische Republik (DDR) - har Mecklenburg-Vorpommern været en af de 16 tyske forbundsstater. I øverste venstre og i nederste højre side af delstatens våben ses hovedet af den mecklenburgske tyr. Øverst til højre den pommerske grif og nederst til venstre den brandenburgske ørn.

Kort over det område i Nordtyskland, hvor vi boede

Som det fremgår af kortet, ligger Gadebusch ideelt for udflugter til ikke alene Lübeck, men også til Schwerin - hovedstaden i Mecklenburg-Vorpommern - og Wismar: 35 km til Lübeck, 24 km til Schwerin og 30 km til Wismar. Køreturen fra Århus tog godt seks timer i et adstadigt tempo og med et enkelt ophold undervejs. På trods af at vi glemte kørevejledningen på køkkenbordet, havde vi ingen problemer med at finde Hotel Christinenhof, som ligger ca 230 km fra den dansk-tyske grænse. Vi passerede kurbyen Bad Segeberg, som har et næsten 100 meter højt kalkbjerg. Ved foden af dette opføres de årlige "Karl May Spiele", som er friluftsforestillinger over Karl Mays cowboy-bøger med min barndoms helte Winnetou og Old Shatterhand. Jeg lover hver gang mig selv, at det vil jeg overvære en dag - men indtil videre står det på min meget lange liste over udeståender.

Hotel Christinenhof
Hotel Christinenhof i Gadebusch Hotel Christinenhof, som er renoveret i 2004, er et mindre og hyggeligt hotel med 4 enkeltværelser, 13 dobbeltværelser samt 4 værelser med flere senge. Alle værelser med eget toilet og bad, telefon og satellit TV. Havde vi medbragt en bærbar computer, kunne vi været kommet trådløst på Internet via Hot-Spot fra Deutsche Telecom. Værelse og badeværelse udmærket møbleret - dog savnede Birgit en hårtørrer ;-) . Der blev gjort rent og redt seng hver dag med germansk grundighed. Værtsparret var smilende og venlige. Især værten smilede stort den aften, da Tyskland spillede uafgjort mod Japan i en opvarmningskamp til VM i fodbold. Tyskerne scorede to mål indenfor fem minutter. Vi parkerede lige udenfor hotellet, men det var vistnok muligt at parkere i et garageanlæg ved hotellet.

Hotellet havde en række tilbud, som vi imidlertid ikke benyttede os af. Disse omfattede bl.a.

  • Arrangering af transport til/fra lufthavn, færge eller banegård
  • Arrangering af byrundtur i Schwerin, Wismar, Lübeck og Ratzeburg
  • Booking af ridetimer på stutteri Makowei, som ligger fem minutters gang fra hotellet
  • Rideture i omegnen
  • Udlejning af cykler
  • De kan klare familiefester på indtil 30 personer
Nej, vi er ikke i familie med værtparret Leuchtemann. Du kan evt læse mere om hotellet på deres hjemmeside.

Spisesalen på Hotel Christinenhof i Gadebusch Arrangementet omfattede morgenmad og aftensmad, som blev serveret i den nydelige spisesal. Morgenmaden var udmærket med rundestykker, rugbrød, ost, syltetøj, pålæg, æg, cornflakes, yoghurt, kaffe, te og mælk. Aftensmaden var veltillavet og bestod af tre retter: suppe eller salat til forret, en hovedret af svinekød eller kylling samt dessert. Efter vores hustruers mening var hovedretten lidt for tysk (tung), men dog slet ikke så bastant, som vi har oplevet andre steder i Tyskland. Portionerne var store - men så må man jo levne ;-). En udmærket vin kostede 8 Euro. Hotellet har ikke et egentligt opholdsrum, men spisesalen var åben om aftenen, så vi kunne tage os et spil kort og samtidig nyde den gode, tyske fadøl.

Gadebusch
Rådhuset i Gadebusch Efter at have fået vores værelser spadserede vi ind til Gadebusch, som ligger ca 1 km fra hotellet. Gadebusch er en lille malerisk middelalderby med omkring 6500 indbyggere. På det gamle torv - hvor der hvert år i december er et stort julemarked - ligger byens smukke rådhus fra 1340. Rådhuset, som er udvidet et par gange i tidens løb, fungerer som administrationsbygning. Det fik sit nuværende karakteristiske udseende med den takkede gavl rådhuset omkring 1618.

Tæt ved rådhuset og omgivet af smukke, gamle lindetræer ligger byens kirke, Stadtkirche St. Jakob und St. Dionysius, byens ældste bygningsværk fra omkring år 1200 og Mecklenburgs ældste kirke. Den romanske sydportal og tårnet er særligt smukke. Desværre kunne vi på grund af restaurering ikke komme ind i kirken, hvor jeg gerne villehave set bronzedøbefonten fra 1450 samt en såkaldt "triumfkorsgruppe" med den sejrende Kristus på korset og med Maria og Johannes ved korsets fod. Det skulle vise sig, at vi kom til at se flere triumfkorsgrupper, da vi et par dage efter kom til Lübeck.

Gadebusch slot Lidt herfra ligger Gadebusch slot. Her lå oprindelig et slavisk slot fra det 9. århundrede, som blev ødelagt i 1181 af Heinrich der Löwens tropper. (Samme Heinrich Löwe skulle vi møde et par dage efter i Lübeck, hvis grundlæggelse tilskrives ham). Slottet blev senere genopført og tjente fra begyndelsen af det 13. århundrede indtil 1620 som residens for de mecklenburgske hertuger. Efterfølgende kom til at fungere som administrationsbygning for amtet. Slottet blev restaureret 1903/1904. I forbindelse med slottet ligger et hjemstavsmuseum, oprettet i 1957. Vi nåede desværre ikke at besøge slottet, så det har vi til gode til en anden gang.

På vejen tilbage til hotellet søgte vi ned til den lille idylliske flod (jeg ville nu snarere kalde det en å, men den benævnes af de lokale som en flod), Radegast, som løber gennem Gadebusch. Her beundrede vi de smukke huse med den fantastiske beliggenhed.

Slaget ved Gadebusch
Mindesten om slaget ved Gadebusch Efter at have rodet lidt i min hukommelse dukkede navnet Gadebusch op i forbindelse med et slag i Store Nordiske Krig, som udspillede sig fra 1700-1721 mellem på den ene side Sverige og på den andre side en stor koalition bestående af Sachsen-Polen, Danmark-Norge og Rusland samt fra 1715 også af Prøjsen og Hannover. Slaget ved Gadebusch fandt sted den 20. december 1712 cirka 4 kilometer syd for byen. Den svenske feltmarskal Magnus Stenbocks plan var at trænge sydpå for at forene sine omkring 16.000 tropper med Karl XII's, som var på vej hjem fra Tyrkiet. Frederik IV forsøgte at spærre vejen for ham med en dansk hær på 10.000 mand. Hertil kom en saksisk styrke på 4.000 ryttere. Uklogt undlod man at afvente de fremrykkende russiske tropper, inden man indledte slaget. Stenbrock havde (desværre for os) en betydelig artillerimæssig overlegenhed, som han udnyttede på det bedste, og det endte med svensk sejr. Danskerne og sakserne mistede omkring 2.500 mand, og 3.000 blev taget til fange. Svenskernes tab var omtrent 1.500 døde og sårede. Mange højtstående danske officerer faldt i slaget, blandt disse rytterobersten Gregers Daa, som blev ramt af en kanonkugle. Gregers Daa til herregården Hald ligger begravet i Viborg Domkirke. Krigen blev afsluttet ved freden i Nystad i 1721, men allerede i 1720 blev der inegået en dansk-svensk fredsaftale på Fredensborg. Til minde om de faldne har "Kulturhistorisk Forening 1712" rejst en mindesten på slagmarken.

 

Valg af næste side:
Tilbage til Rejseholdets startside
Udflugt til Schwerin
Udflugt til Wismar
Udflugt til hansestaden Lübeck