Madrid, Spaniens Hovedstad, nei
hvor Du dog reent har afslidt
Alt, hvad der præger som Spansk;
Du har saa Lidt kun af dit.
Man er i Wien, i Paris,
ikke i Spanien længer.
Nordens raakolde Skyer
her ret i Velmagt jo hænger;
Graat, vaadt, sølet og raat
er her. Ei vil jeg klage
meer over Hjemmets Clima,
vor Novembertids Dage,
sølede, taagede, hu!
Det er, jeg er i Madrid!
Ørkenstad, o hvor Du dog
ligner dit Spanien lidt!

H.C. Andersen (1863).

Til Madrid

Vore gode ven, Lars, som har boet i Madrid i omkring fem år, har ofte spurgt, hvorfor vi ikke tog til denne dejlige storby. Han selv kører derned i ét stræk, mens Elin sover på bagsædet. Nu er det ikke alle, som er i besiddelse af hans truckergen, men da Ryanair åbnede en linie fra Billund til Madrid, slog vi hurtigt til. Vi kom afsted for mindre end 500 kr for to personer (februar 2007). Vi landede i Madrid Barajas lufthavnen, som ligger 16 km nordøst for centrum. Fra Terminal 2 tog vi metroen (linie 8) til centrum, Nuevos Ministerios. Turen kostede 1 € (Euro) for hver og tog omkring 20 minutter. Hvert kvarter kører gule lufthavnsbusser til byen; turen tager ca. 30 min. En taxa tager 30-45 minutter afhængig af trafikken og koster omkring 15-20 €. Det er en god idé, at vælge en af de autoriserede taxaer. Det forlyder, at nogle pirattaxaer i misforstået venlighed vil vise dig en større del af Madrid på vejen, end du måske har lyst til. Eller måske er de bare ikke så gode til at finde vej. Vi kørte i taxi en enkelt gang og fik en udsøgt behandling. De autoriserede taxaer er hvide med en rød stribe på skrå hen over siden og med et nummer på fordøren.

Vi havde fundet en lejlighed på nettet, hvor vi skulle have fire overnatninger. Da vi landede i Madrid omkring midnat, kunne vi ikke checke ind i lejligheden, hvorfor vi boede på hotel den første nat. Næste gang vil vi i forvejen ringe til den venlige dame, som tog imod os, og høre, om hun mod gode ord og lidt betaling vil udlevere nøglen til os på dette tidspunkt. Vi fandt lejligheden på dette site.

Lejlighed Calle Pueblo i Madrid Lejlighed Calle Pueblo i Madrid Lejlighed Calle Pueblo i Madrid Lejlighed Calle Pueblo i Madrid

Vi var yderst tilfredse med lejligheden, som lå i Calle Puebla 11. Ejendommen så ikke ud til at være mere end 10 år gammel, og den indeholdt 12 lejligheder til udleje. Der var en pæn entre med indgang til badeværelset og til den store stue. Herfra var der indgang til et stort soveværelse i den ene ende og til køkkenet i den anden ende. I soveværelset var en stor dobbeltseng, og der var sovemuligheder i stuen, så indtil fem personer kunne overnatte. I køkkenet var der køleskab, fryser, opvaskemaskine, vaskemaskine, ovn, mikrobølgeovn, kogeplader og kaffemaskine. Mere end nok til vores behov. Calle Pueblo ligger fem minutters gang fra hovedstrøget Gran Via. På alle gadehjørner stod der en eller flere venligtsindede piger, og de smilede alle pænt til mig uanset tidspunkt af døgnet. For en sikkerheds skyld tog Birgit mig fast i hånden, når vi gik forbi. Der var ingen problemer af nogen art - måske fordi politiet boede lige omkring hjørnet. Ganske tæt på lå der både gartner, slagter og supermarked, så vi lavede selv morgenmad og flere gange også frokost.

Madrid

Madrids våben eller bomærke

Spaniens hovedstad siden 1562, Madrid ligger på en højslette midt på den spanske (iberiske) halvø. Med sin placering 650 meter højere end havets overflade er det den højest beliggende hovedstad i Europa. Højden og de omkringliggende bjergkæder medfører varme somre og relativt kolde vintre. Siden vi for mange år siden gik til spansk, har en sætning siddet fast i mit hoved: "Madrid, nueve meses de invierno y tres de infierno", hvilket betyder "Madrid, ni måneders vinter og tre måneders helvede". Vi oplevede dog fem milde februardage med dagtemperaturer omkring 10-15 grader - bedre end i Danmark. Der er mange madridborgere (Madrileños), som vælger at tage på landet i juli/august måned, hvor temperaturen ofte passerer 35 grader.

>
1971-2000   Jan    Feb    Mar    Apr    Maj    Juni   Juli   Aug    Sep    Okt    Nov    Dec     Total
Maximum
temp. (ºC)
9,7 12,0 15,7 17,5 21,4 26,9 31,2 30,7 26,0 19,0 13,4 10,1 19,4
Minimum
temp. (ºC)
2,6 3,7 5,6 7,2 10,7 15,1 18,4 18,2 15,0 10,2 6,0 3,8 9,7
Nedbør (mm)   37 35 26 47 52 25 15 10 28 49 56 56 436

Klik for en vejrudsigt for Madrid

Byen Madrid har en befolkning på 3.5 millioner (december 2005), men tager man forstæder med, kommer man op 5.5 millioner. Det er den tredjetættest befolkede by i EU efter London og Berlin. Byen optager et areal på 607 km². Madrid er administrativt opdelt i 21 distrikter, som hvert er opdelt i et antal bydele (barrios). Madrid er en regeringsby, hvor parlamentet har sæde, og den er hovedkvarter for den offentlige administration. Den er et handelscenter,og størstedelen af industrien er placeret i de sydlige forstæder. Som de fleste storbyer er den meget levende og pulserende med barer, caféer, natklubber og diskoteker. Nattelivet begynder først langt ude på aftenen og fortsætter til de sene nattetimer. Man siger undertiden, at de trafikale problemer i byen skyldes, at de sene nattegæsters hjemkomst kolliderer med, at de tidlige arbejdere tager på job. Det er en seværdig by med mange spektakulære monumenter, især den centrale middelalderby, som er bygget under det habsburgske imperium. Hertil kommer byens mange kunstneriske aktiviteter; den har eksempelvis tre af verdens bedste kunstmuséer med enestående samlinger.

Madrids historie

Ferdinand og Isabella

Inden vi tager traveskoene på, vil jeg fortælle dig lidt om Madrids - og dermed også Spaniens - historie. De første historiske kendsgerninger om det nuværende Madrid er fra 800-tallet, hvor den arabiske emir Muhammad I af Córdoba (852-886) beordrede bygget et lille palads, hvor det nuværende kongeslot, Palacio Real ligger. Udenom byggede man et lille fort eller citadel, al-Mudaina omgivet af en mur. Indenfor muren byggede man en moské. I nærheden løb floden Manzanares, som muslimerne kaldte al-Majri ("vandkilde"). Navnet ændrede sig over tiden til Majerit, og senest til den nutidige stavemåde Madrid. Citadellet blev indtaget i 1085 af Alfonso VI af Castilien under hans fremrykning mod Toledo. (Det var dog først i 1492, at araberne (maurerne) opgav Granada, og hele Spanien igen kom under kristent herredømme). Alfonso viede moskéen til "den hellige jomfru af Almudena". I 1329 samledes Cortes (det bedste danske ord er formentlig stænderforsamlingen) under Ferdinand IV af Castilien. Nogle år senere nedbrændte en stor del af byen, og Henry III (1379–1406) genopførte den. For en sikkerheds skyld slog han sig ned udenfor murene i slottet El Pardo. I 1475 blev de to spanske kongeriger forenet ved brylluppet mellem Castiliens dronning Isabella og Aragoniens kong Ferdinand (det var dem, der sendte Columbus af sted for at finde søvejen til Indien i 1492). Kristne, jøder og muslimer levede nogenlunde fordrageligt i Madrid, men sidst i 1400-tallet blev de dygtige jødiske og muslimske handelsfolk og håndværkere udvist i stort tal.

I 1495 blev Ferdinand II's datter, Johanne den Vanvittige gift med Filip af Habsburg og dermed var lagt grunden til et storrige. Dette blev en realitet, da deres søn, Karl I (1500-1558) i 1516 blev konge af Spanien, i 1519 konge af Tyskland og i 1520 hellig tysk-romersk kejser under navnet Karl V.

Det store rige blev delt op i 1555-1556, og sønnen Filip II fik Spanien med alle kolonierne, Holland og en del af Frankrig, mens Karls broder, Ferdinand I fik Østrig. Kongeriget Castilien havde Toledo som hovedstad, mens Aragonien havde Zaragoza. I 1561/1562 flyttede Filip II hoffet til Madrid i 1561, og dermed var Madrid de facto hovedstad i Spanien. Holland gjorde oprør og brød med Spanien i 1581 og fik hjælp af England, som i 1588 knuste Den Spanske Armada. I 1598 blev Filip II afløst af sønnen Filip III. Spaniens storhedstid var ovre, og landet gik flere gange bankerot. Det måtte acceptere Hollands selvstændighed, og efter 30-årskrigen måtte det afstå franske territorier til Frankrig.

Den Spanske Arvefølgekrig i 1701-1714 bragte den franske slægt Bourbon på Spaniens trone. Filip V, som var den første af denne linie, gjorde en stor indsats for at bringe Madrid op på højde med de øvrige store europæiske hovedstæder og lod opføre en række paladser, heriblandt "Palacio Real de Madrid". Denne gunstige udvikling fortsatte under Carlos III (1716–1788), som elskede Madrid - og undertiden er blevet kaldt "Madrids bedste borgmester". I 1800 solgte Spanien staten Louisiana til USA, og i 1819 også Florida. Carlos IV (1748–1819) blev sat fra bestillingen af sin egen søn, Fernando VII, men allerede i 1808 rykkede Napoleons tropper ind i byen. Napoleon indsatte sin bror Joseph Bonaparte som konge af Spanien, hvilket den 2. maj 1808 (Dos de Mayo) udløste et oprør mod invasionsmagten. Mange franske soldater blev dræbt, men franskmændene svarede igen ved at henrette flere tusinde spanske oprørere. Kampene fortsatte, og oprørerne fik hjælp fra England. I 1814 måtte Joseph Bonaparte overgive sig til englænderne, og dagen efter måtte Napoleon Bonaparte gå i eksil.

Efter uafhængighedskrigen i 1814 blev Fernando VII genindsat, og han måtte tiltræde Spaniens første frie forfatning, som opererede med et stænderråd (cortes). Kongen tog ikke meget hensyn til stænderforsamlingen og indførte et reaktionært, katolsk styre, som undertrykte de liberale kræfter. Isabella II, som officielt blev dronning som 6 årig i 1836, fortsatte det enevældige styre, som fortsatte indtil hun blev tvunget til at gå af i 1870. Spanien var en republik fra 1873-1874, hvorefter Bourbonerne vendte tilbage og regerede fra 1875-1885. I sidste del af 1800-tallet mistede Spanien de sidste af sine kolonier, Filippinerne, Puerto Rico og Cuba.

Borgerkrigen 1936-1939

Kong Juan Carlos og general Francisco Franco

I februar 1931 blev Alfonso XIII tvunget til at gå af, da den venstreorienterede folkefront vandt en afgørende sejr over højrefløjen ved valget. Der blev dannet en republikansk regering, Spanien fik en demokratisk forfatning og et folkevalgt parlament og en præsident. Der var imidlertid stærke kræfter både på venstre og højre fløj, som bekæmpede republikken. Hertil kom, at der var stærke separatisbevægelser blandt baskerne og catalanerne. Da den konservative leder José Calvo Sotelo blev myrdet, blev landet kastet ud i en fascistisk militær-opstand. Opstanden startede i Spansk Marokko under ledelse af general Francisco Franco og general Emilio Mola, og størstedelen af tropperne i hæren og luftvåbnet støttede opstanden. Mere end 50.000 italienske og 10.000 tyske såkaldt "frivillige" kæmpede sammen med nationalisterne, mens Sovjetunionen støttede regeringen med forsyninger og rådgivere. Tyskland udførte historiens vistnok første terrorbombardement fra luften mod byen Guernica. Vi skal senere se Picassos "dom" over denne skændige gerning. Resten af Europa holdt sig udenfor konflikten, og mange lande forbød frivillige at tage til Spanien for at kæmpe for demokratiet. Francos styrker mødte stor modstand i Madrid og blev flere gange slået tilbage. Efter at Barcelona faldt i januar 1930, blev der indledt en veritabel belejring af Madrid, og hver uge døde mere end 400 personer af sult. Den 1. april 1939 kunne general Franco erklære sejr over regeringsstyrkerne, og han indførte et fascistisk diktatur i Spanien, hvor "Falange Española" var det eneste tilladte parti.

I 1967 udtalte Franco (til i hvert fald min store overraskelse), at Spanien stadigvæk var et kongerige, blot for tiden uden konge. Efter forhandlinger blev prins Juan Carlos udpeget som kandidat til tronen, og i 1969 blev han officielt erklæret som general Francos efterfølger som statschef. Efter Francos død i 1975 vendte det spanske kongehus tilbage til magten, og Juan Carlos blev indsat som Spaniens konge den 22. november 1975, og hans hustru blev udnævnt til dronning Sofia af Spanien. En folkeafstemning i 1978 satte et markant punktum for næsten 40 års diktatur.


Hvordan kommer man rundt i byen?

Madrids Metro

Madrid har en velfungerende metro, som kører fra kl 6 om morgenen til kl 2 om natten. Reklamer angiver, at metroen flytter omkring 600 millioner mennesker hvert år. I dagtimerne er der ca. 3 min. mellem afgangene. Man køber billet enten på stationen eller i en af de tobaksforretninger, der ligger overalt. En enkeltbillet til bus eller metro koster 1 €, en omstigning 1.75 € (alle priser er pr februar 2007). En billet, som gælder til 10 ture, kostede ca. € 6.40 €, og gjaldt til både metro og bus. Vi købte et 10-turskort ved ankomsten, men endte med at spadsere rundt i byen. Vi elsker at trave, og alle de seværdigheder, vi ønskede at besøge, lå indenfor 20-25 minutters gåafstand af Gran Via. Ved vores næste besøg i Madrid (med min rejseglade viv kan det ske, før jeg aner) vil vi bevæge os mere omkring og besøge attraktioner i omegnet af Madrid, så vil vi få brug for offentlig transport. Madrid har omkring 150 buslinier, og de kører upåklageligt, efter hvad jeg har fået fortalt.


Madrid-pas

Madrid pas

Hvis du virkelig brænder for at se de mange kulturelle seværdigheder, er det måske en idé at anskaffe et Madrid-pas. Se mere om kortets muligheder her. Det giver fri adgang til mere end 40 museer i og omkring Madrid samt gratis ture med Madrid Vision-busserne :
· Prado National Museum
· Reina Sofía National Museum and Art Centre
· Thyssen-Bornemisza Museum
· Kongeslottet Palacio Real
· El Pardo kongeslottet
· Det Antropologiske Museum
· Det Arkæologiske Museum
· Planetariet
· Videnskabsmuseet

Du kan køre så meget, du vil, i de todækkede turistbusser, "Madrid Visión tour", som du lyster. De kører fra seværdighed til seværdighed i byen, og du kan stå af og på, hvor du har lyst. Der fås hhv. 1-, 2- og 3-dages kort, og priserne (februar 2007) var:
· 24 timers kort: 38 €.
· 48 timers kort: 48 €.
· 72 timers kort: 58 €.


Gran Via

Men kom nu med os en tur ned ad "vores hovedgade", Gran Via, som ligger mindre end fem minutter fra lejligheden. Gran Via blev påbegyndt midt i 1800-tallet og medførte nedrivning af mange, gamle bygninger. Af mig ukendte årsager begyndte opførelsen af Gran Via først i 1904 og blev afsluttet i 1952. Her ligger den ene smukke 1900-tals bygning ved siden af den anden, så man skal passe på ikke at få hold i nakken. Mange bygninger er udsmykket med ornamenterede facader, søjler, kolonnader og balkoner. Det vrimler med hoteller, biografer, restauranter og barer. Gran Via er måske byens vigtigste indkøbsgade. Når vi drejede til højre, var der mindre end 100 meter til Plaza del Callao, som er Madrids biografmekka med ikke mindre end seks enorme biografer. En af dem, Capitol (1931-1934), er i smuk art deco stil. Her er nedgang til Metroen, og til venstre ligger to dejlige gågader med masser af forretninger og gadegøglere.

Kiosk på Gran Via i Madrid Plakat for Ibsens 'En folkefjende' på Gran Via i Madrid

Da vi passerede en kiosk, blev vi overraskede over at se en plakat for Ibsens "En folkefjende", som vi kendte fra skoletiden. Dette stykke er stadig lige relevant med sine moralske dilemmaer og sin samfundsmæssig relevans.

'Edificio Metropolis' på Gran Via i Madrid

Den mest iøjnefaldende bygning på Gran Via ligger ved Calle de Alcalá og er "Edificio Metrópolis". Den blev bygget fra 1907-1911 af arkitekterne Jules & Raymond Février. Statuen på toppen er af sejrsgudinden Victoria. Figurerne over søjlerne repræsenterer handel, landbrug, industri og minedrift. Bygningen ejes af "Metropolis Forsikringsselskab" - deraf navnet. Længere fremme kommer man til en anden smuk bygning, "Edificio Grassy" (1917), som ligeledes har et smukt tårn. Herfra kan man se toppen på den imponerende bygning "Telefónica", som er hovedkontoret for det nationale telefonselskab. Denne skyskraber, som blev bygget 1926-1929, ville med sine 88 meter måske passe bedre i Chicago, og ikke overraskende er arkitekten da også amerikansk. Den bygning skal vi også vise dig lidt senere. I nærheden finder vi "Museo Chicote", som er en mellemting mellem en bar og et museum over tidligere tiders tyrefægtere.

Den sidste del af Gran Vía, som blev udført 1925-1929, udmunder i Plaza de España, en stor plads domineret af to skyskrabere fra 1950-erne: Edificio de España og Torre de Madrid. Ja, vi skal nok tage dig med derhen om lidt, men vi kan jo ikke se alt på én dag.

Dette var en lille smagsprøve på, hvad der venter dig. Kom med denne vej, hvis du vil med os en tur rundt og se Madrids smukke pladser. Jeg har lavet et kort over en del af Madrids seværdigheder. Hvis du vil studere det, skal du bare klikke her. I stedet kan du vælge en vilkårlig side fra nedenstående liste.

Vælg næste side: