Madrids våben eller bomærke

Torve og pladser i Madrid

Når vi holder storbyferie, undersøger vi gerne på det lokale turistbureau, om der arrangeres guidede spadsereture rundt i byen, og vi har på den måde haft nogle af vores bedste oplevelser, fx i London og Berlin. Vi var så heldige at komme ind på turistbureauet på Plaza Mayor, netop som en sådan spadseretur startede (i vores tilfælde mandag kl. 10). Prisen var knap 3 euro pr deltager - gratis hvis man havde et Madrid-pas. Vores kvindelige guide talte et (netop) forståeligt engelsk, men var både sød og entusiastisk. Udover Birgit og mig selv deltog et ungt par fra Oregon, USA. De havde taget et år til Polen, hvor de underviste i engelsk. Formentlig lidt af en udfordring, når man ikke taler polsk. Som du kan se på denne side, udbydes ture næsten hver dag, fx: Forfatternes Madrid, Middelalderens Madrid, Bourbonernes Madrid. Kan varmt anbefales.

Puerta del Sol

'Casa de Correos', 'Posthuset' på Puerta del Sol i Madrid

"Puerta del Sol", "Solporten" er hjertet i Madrid og en af byens vigtigste og travleste pladser. I 1400-tallet indgik den som en af portene i den middelaldermur, som omgav byen. Denne mur, som ofte benævnes som den "kristne mur" i modsætning til den ældre "arabiske mur", blev bygget i 1100-tallet. Navnet "Solporten" hidrører fra, at porten var orienteret mod øst, så den opstigende sol tegnede sig på porten. Den store bygning i vestsiden af pladsen, mellem gaderne Calle Mayor og Calle de Arenal, bærer det kendte "Tio Pepe" neonskilt, som lyser op om aftenen. Den mest imponerende bygning på torvet er "Casa de Correos", "Postkontoret", som blev bygget af den franske arkitekt Maquet i perioden 1766-1768. Under Francos diktatur husede den "Ministreriet for Statens Sikkerhed". I dag er den sæde for Regionen Madrids styrelse. Siden 1909 har titusinder af borgere samlet sig på pladsen hver nytårsaften med blikket rettet mod uret på "Casa de Correos" (der er faktisk et ur på hver af de fire sider). For hver gang uret slår et nytårsslag, spiser man en vindrue. Druerne skylles ned med et glas champagne. Ifølge traditionen vil dette ritual medføre velstand i det kommende år, og hvem ønsker ikke det? Begivenheden, som garanteret er festlig, er siden 1962 blevet udsendt på landsdækkende TV.


0-km stenen på Puerta del Sol i Madrid

På sydsiden af pladsen, som borgerne i daglig tale benævner som "Sol", står en rytterstatus af Carlos III (konge fra 1759-1788). Statuen blev rejst i 1992 for at hædre kongen for hans store indsats for byen - du husker måske, at kongen fik det kærlige tilnavn "borgmester af Madrid". På pladsen ses også en kopi af "La Mariblanca", "Den hvide Venus" - originalen står på bymuseet. I øvrigt er pladsen omgivet af forretninger, caféer og restauranter. Der er altid liv på pladsen, og flere af barerne og natklubberne starter først kl 1 om natten. Under pladsen ligger en Metrostation ved navn "Sol".


'Bjørnen, der spiser fra et jordbærtræ' på Puerta del Sol i Madrid

Lidt nord for "Casa de Correos" findes Spaniens geografiske centrum. Alle afstande i Spanien måles fra en uanseelig - ikke særlig velholdt - sten i fortorvet. Et magtfuldt symbol på, at Madrid er Spaniens centrum. Måske er det derfor, at så mange store demonstrationer og protester i tidens løb har foregået her: demonstrationer mod ETA's terrorisme, protester mod terrorhandlingen mod Madrids Metro (11. marts 2004 sprængte muslimske terrorister bomber i adskillige tog og dræbte 200 personer)) og imod Spaniens involvering mod Irak-krigen.

På den modsatte side af pladsen står Madrids vartegn: en 20 tons bronzestatue af en bjørn, som spiser af et Madroño-træ, "El Oso y El Madroño". Mange mener, at navnet Madrid kommer af Madroño. Mange betegner statuen, der blev opstillet i 1967, som "bjørnen, der spiser af et jordbærtræ", og den betegner den rigdom af både dyr og planter, som findes i Madrids omgivelser. Figuren anvendes som et heraldisk symbol i mange sammenhænge, bl.a. i byens våbenskjold - se evt. begyndelsen af denne side.


Plaza Mayor

"Plaza Mayor" er en anden af byens populære og spektakulære pladser. Den er omgivet af treetagers bygninger på alle fire sider, mange af dem med smukke balkoner. I middelalderen var Plaza Mayor en markedsplads lige udenfor bymurene. Omkring 1560 bad Filip II Juan de Herrera (arkitekt På Escorial) om at forvandle markedspladsen til en kongelig plads, men projektet kom først rigtig i gang under Filip III, hvis bygherre, Juan Gómez de la Mora færdiggjorde pladsen på kun to år. Resultatet blev en rektangulær plads på 120 x 90 meter. Den var omgivet af træhuse i indtil seks etagers højde. Bygningerne omkring pladsen blev ødelagt i brand i årene 1631, 1672 og 1790, men hver gang blev de genopført.

Siden opførelsen har Plaza Mayor været skueplads for tyrefægtninger, kongelige kroningsceremonier og under inkvisitionen henrettelser. Den største begivenhed var formentlig, da fem personer, St. Teresa, St. Ignatius, St. Francis Xavier, St. Isidro og St. Philip Neri blev helgenkårede på én gang. Der kunne være indtil 50.000 tilskuere ved disse festlige lejligheder. Da vi ankom, havde der netop været opvisning af heste fra Andalusien, og den umiskendelige luft/duft hang stadig i luften.

Midt på pladsen står en bronzestatue af Filips III, udført i 1616 af den italienske billedhugger Giovanni de Bologna og hans lærling Pietro Tacca (begge har vi "mødt" adskillige steder i Firenze).

Panaderia på Plaza Mayor i Madrid Panaderia på Plaza Mayor i Madrid

Den mest iøjnefaldende bygning på Plaza Mayor er "Casa de la Panaderia", "bagerhuset" med to smukke, symmetriske tårne. Det husede tidligere det magtfulde bagerlaug. Huset er fra 1590, dvs fra før pladsens anlæggelse. De farvestrålende fresker, som pryder facaden, er tilføjet så sent som i 1992. Lige overfor ligger en næsten lige så smuk og majestætisk bygning, "Casa de la Carnicería", som engang var hjemsted for slagterlauget, men som nu huser Madrids offentlige forvaltning. Langs alle fire sider løber overdækkede arkader, og pladsen er lukket for trafik, bortset fra leverancer til de mange restaurationer og barer. Om søndagen er der et lille marked for frimærker og mønter, og der ligge mange små forretninger af den type i arkaderne og de tilstødende gader. Vores ven Lars fortalte, at i julemåneden er pladsen fyldt med boder, som falbyder alle former for juleudsmykning. Her ligger også et turistkontor, lidt gemt af vejen i arkaden. Hvis du ikke finder det, gør som vi, spørg en af de lokale. Der er ni "gennembrud" i arkaderne, gennem hvilke man får adgang til pladsen, den bedst kendte er nok "Arco de Cuchilleros"


Plaza de la Villa

Rådhuset på Plaza de la Villa i Madrid

"Plaza de la Villa", "rådhuspladsen" ligger lige i nærheden af Plaza Mayor. Bygningerne på den lille plads er meget uensartede både mht størrelse og stil. Den største bygning er "Casa de la Villa" eller "Rådhuset". Det er opført i 1644 af Juan Gómez de Mora, samme arkitekt som på Plaza Mayor, og blev afsluttet i 1696. Den ene dør førte ind til rådhuset, mens den anden førte ind til fængslet (jeg ved ikke hvorfor, men jeg kom til at tænke på Farum Rådhus). Vi fik at vide af vores guide, at der hver mandag kl 17 er gratis omvisning i rådhuset. Vi benyttede os dog ikke af tilbudet, men måske kan du gøre det?.

Ved siden af "Casa de la Villa" ligger "Torre de los Lujanes" fra 1400-tallet. Her sad den franske konge Francis I i fængsel efter at have tabt slaget ved Pavia i 1525 til Karl V. Til højre ligger "Hemeroteca Municipal", hvori opbevares mere end 70.000 bind med aviser, udgivet i det 18. og 19. århundrede. "Casa de la Villa" er via en bue forbundet med "Casa de Cisneros", et lille renæssanceslot fra 1537.

Midt på pladsen står en statue af Alvaro de Bazan, den spanske admiral, som planlagde at invadere England med den spanske armada. Statuen er opsat i 1980.

Bag Plaza de la Villa, til højre ad Calle Mayor fører en gyde op til "San Nicolás de los Servitas", den ældste kirke i Madrid. I virkeligheden gælder det vist kun det maurisk udseende klokketårn, som muligvis er bevaret fra en arabisk moské. Måske er tårnet bygget efter den kristne tilbageerobring af Madrid i 1085 efter maurisk stil. Til venstre ad Calle Mayor, bag Calle del Sacramento og Calle del Nuncio ligger en anden spændende kirke: "St Peter den gamle", hvis klokketårn også er i maurisk stil.


Plaza de la Paja

Vores guide udpegede denne lidt uanseelige plads for os. I middelalderen skulle bønderne aflevere deres tiende her på pladsen, og dette var i mange tilfælde hø, deaf navnet, som betyder "høtorvet". Under fejring af Paloma festivalen for Jomfru Maria, bliver der sat en scene op, og folk danser på pladsen. Lige i nærheden ligger "Capilla del Obispo", "biskoppens palads".

Plaza de España

Plaza de España er en af de største og mest populære pladser i Madrid. Den ligger i den ene ende af Gran Via. Den grønne plads er omgivet af travle gader. Midt på pladsen står et kæmpespringvand og en statue for den spanske digter Cervantes. I baggrunden ses to af Madrids største bygninger: "Edificio de España" og "Torre de Madrid". "Edificio de España" som er 25 etager høj, blev bygget fra 1947-1953. "Torre de Madrid" blev bygget i 1957. Da den blev bygget, var den med sine 142 meter verdens højeste betonbygning, og folkevidet døbte den "Giraffen".

Torre de Madrid, Plaza de Espana Edificio de Espana, Plaza de Espana

Det mest populære syn på pladsen er monumentet for Miguel de Cervantes (1547-1616), forfatteren til den berømte fortælling om den stolte Don Quixote fra la Mancha og hans tro væbner Sancho Panza. La Mancha, som er en en højslette med forblæste buske, blev kendt, da den spanske digter Cervantes lod området være scene for et af verdenslitteraturens hovedværker,"Don Quijote". Bogen var vistnok tænkt som en parodi på datidens populære ridderromaner, men den har siden fået langt større betydning. Don Quijotes Kamp mod vejrmøller, som han tror er kæmper, er blevet et billede på en idealistisk, men forgæves kamp mod indbildte fjender.

Don Quixote de la Mancha og hans tro væbner Sancho Panza på Plaza de Espana Miguel de Cervantes (1547-1616) på Plaza de Espana

Jeg kan fortælle, at det ikke er helt nemt at tage et nærbillede af bronzefigurerne Don Quixote på hans stolte ganger og Sancho Panza på hans sagtmodige mulddyr uden samtidig at få en flok japanere eller andre turister, som alle er ivrige for at komme ind i billedet - men som du ser, med lidt tålmodighed lykkedes det. Bag de to personer sidder Cervantes selv og kigger ned på sine skabninger.

Plaza de Colón

Columbus på Plaza de Colón i Madrid

Spanien har altid været yderst stolte af Christoffer Columbus, som opdagede Amerika. Ganske vist var Columbus ikke spanier men italiener, men det var trods alt det spanske kongepar, Ferdinand og Isabella, som i 1492 finansierede Columbus' vilde planer om at finde en søvej til Indien. Jeg har dog set flere forsøg på at henføre Columbus' fødested til den spanske ø Mallorca, men historikerne mener, at han er født i Genoa som søn af en væver. Efter flere forgæves forsøg hos det portugisiske kongehus tager Columbus til Spanien. I begejstringsrusen efter at have smidt de sidste maurer (muslimer) ud af Sydspanien går Ferdinand og Isabella ind på hans projekt. Du kan læse mere om Columbus på min helteside, hvis du er interesseret. Madrid har lavet to store monumenter for at hædre Christopher Columbus, som på spansk hedder Cristobal Colón. De ligger på Plaza de Colón i Alonso Martinez distriktet. Plaza de Colón blev opført i 1893; med et års forsinkelse, da målet var at fejre 400-års jubilæet for hans første rejse.

Monument på Plaza de Colón i Madrid

Det første monument (1885), som ligger på Paseo de la Castellana siden af pladsen, er en høj, høj, høj pidestal med Christopher Columbus på toppen, spejdende østpå mod havet. Ved foden af monumentet er - selvfølgelig - et enormt springvand. Ved springvandet er der en nedgang til "Centro Cultural de la Villa", et stort kulturcenter for skuespil, ballet, koncerter, børneteater mv.

Det andet monument (1977), som befinder sig på Calle Serrano siden, er udført af Joaquín Vaquero Turcios. Det består af flere cementblokke med inskriptioner af filosoffer og andre kloge mennesker. Nogle af blokkene har et maritimt udseende, som fx et skibsanker.

Omkring pladsen ligger nogle smukke blomsterhaver kaldet "Opdagelsernes Haver".


Templo de Debod

'Templo de Debod' i Madrid

Efter at vi var kommet hjem efter fem hæsblæsende dage i Madrid, opdagede jeg eksistensen af et monument, jeg meget gerne ville have set - og nu vil jeg jo nødigt, at du kommer i samme situation. Det er et autentisk egyptisk tempel fra omkring 200 BC, som er overført til Madrid. Bygningen af den store Aswan dæmning (1960-1970) ville medføre oversvømmelse af uerstattelige kulturværdier, hvorfor UNESCO sendte en opfordring om hjælp ud til verdenssamfundet. Som tak for ydet bistand med bl.a. at redde templerne ved Abu Simbel donerede Egypten Templo de Debod til Spanien i 1968. Templet, som lå tæt ved Nilens første katarakt godt 30 km fra Aswan, er viet til Amon, men sorterede under Isis-kulten i Philae. (Birgit og jeg har besøgt Philae et par gange. Hvis du vil vide mere, så klik her.) Templet blev taget ned sten for sten og sejlet til Valenxia og kørt med tog til Madrid. Templet blev genopført i "Parque de la Montaña" i nærheden af Plaza de España, og der blev adgang for publikum i 1972. Inde i templet kan ses en fotoudstilling om rekonstruktionen af templet i Madrid.

'Teleférico', kabelbane i Madrid

I nærheden er der adgang til "Teleférico", som er en "tovbane", der fører ud til "Casa de Campo", en enorm park øst for Madrid. På denne tur kan man se kongeslottet, Almudena Katedralen og meget andet. En alternativ - og billig - måde at se Madrid fra luften (3-4 Euro).


 :

Plaza de la Independencia og Puerta de Alcalá

Midt på den travle "Plaza de la Independencia" står et af Madrids bedst kendte symboler: "Puerta de Alcalá" tæt ved byens mest populære park "Parque del Buen Retiro". I 1764 bad Carlos III den italienske arkitekt Sabatini om at konstruere en stor byport til afløsning af den lille, eksisterende port fra 1500-tallet. Den oprindelige port, som afgrænsede byen mod øst, var bygget under Filip III for at byde hans hustru, Margarita af Østrig velkommen til Madrid. Porten har fået navn efter den gamle vej, som førte til byen Alcalá de Henares

'Puerta de Alcalá', Madrid

"Puerta de Alcalá" er bygget i neoklassisk stil, bestående af granit og med tre store buer og to mindre rektangulære gennemgange. Over hver bue er et løvehoved, udført af Roberto Michel. Statuerne på toppen er udført af Francisco Guttiérrez. Porten blev færdiggjort i 1778. Den blev snart et af byens nationale symboler.

Plaza de Cibeles

Den smukkeste af de pladser, vi så i Madrid, var nok "Plaza de Cibeles". Den stærkt trafikerede plads er omgivet af majestætiske bygninger. Den mest imponerende bygning er "Palacio de Comunicaciones", som blev opført fra 1905-1917 af Antonio Palacios som hovedkvarter for det nationale postvæsen. Bygningen huser et post- og telegrafmuseum, som viser udviklingen fra brevduekommunikation til moderne satellitkommunikation.

'Plaza de Cibeles', Madrid

På den anden side ligger ligger det næsten lige så pompøse hovedkontor for "Banco de España", bygget fra 1882-1891, men siden om- og udbygget flere gange. Overfor "Banco de España" ligger "Palacio de Linares", som er et barokpalæ, bygget af den velhavende bankmand José de Murga i 1873. Den forfaldne bygning blev renoveret i 1992, og i dag huser den "Casa de América", et kulturcenter og kunstgalleri, som fokuserer på latinamerikansk kunst. Men pas på, hvis du aflægger et besøg, thi det fortælles, at bygherren, som tjente sine penge i den nye verden, stadig spøger på stedet.

Fontænen 'Fuente de la Cibeles' på Plaza de Cibeles i Madrid

Midt på pladsen ligger fontænen "Fuente de la Cibeles", som blev bygget fra 1777-1782 af Ventura Rodriguez. Cibeles eller Ceres er den romerske romerske gudinde for plantevækst (især korn) og for moderlig kærlighed. Hun svarende til den græske gudinde Demeter. Det troede jeg i hvert fald, indtil Jørgen Riis Johansen overbeviste mig om, at Cibeles (romersk Cybele, græsk Kybele) ikke har noget med hverken Demeter eller Ceres at gøre. Måske lod jeg mig rive med af den kendsgerning, at der i min barndomsby ligger et bryggeri af dette navn. Kybele er Alma Mater, Den Store Moder, som formentlig kom fra Anatolien i Tyrkiet. Tak for korrektionen, Jørgen. Dejligt at der er nogen, der læser mine skriverier.

Hvis du som jeg interesserer dig for græske guder, så kan du læse den rørende fortælling om Demeter og om andre græske guder her. Midt i springvandet kører gudinden i en vogn trukket af to løver. Legenden fortæller, at de to løver er ægteparret Hippomenes og Atlanta. Afrodite havde hjulpet Hippomenes til at vinde et kapløb med Atalanta og på den måde vundet hendes hånd. Men da han glemte at takke Afrodite for hjælpen, forvandlede hun parret til løver og pålagde dem at trække vognet til evig tid. En anden legende, som jeg kvier mig ved at viderebringe, fortæller, at Cybele opdagede parret, mens de havde sex i hendes tempel, men man skal jo ikke tro alt, hvad man hører. Det er dog ganske vist, at når Real Madrid har vundet en vigtig kamp, samles fans omkring/i fontænen for at fejre begivenheden.


Gadegøglere i Madrid

Gadegøgler Gadegøgler Gadegøgler

En af de muntre indslag, når man spadserer rundt i Madrid, er de mange gadegøglere. Ovenfor er nogle af de artister, vi mødte på vores vej.

Nu har vi vist travet nok rundt på gader og veje i Madrid. Hvis du har lyst til at se det enorme kongeslot og den katedral, som ligger ved siden af, eller hvis du vil med i byens mest populære park, så kom med denne vej. Du kan også vælge fra nedenstående liste.

Vælg næste side: