Mallorcas natur

Mallorca er den største af De Baleariske Øer. Den ligger i den vestlige del af Middelhavet, ca. 200 kilometer fra den spanske vestkyst - nogenlunde lige langt fra Frankrig, Italien og Nordafrika. Andre øer i gruppen er bl.a. Menorca, Ibiza, Formentera og Cabrera. Øens areal er 3.650 km2 - nogenlunde som Fyn (ca 90*65 km). Kystlængden er mere end 550 km. Til Mallorca hører også øen Cabrera, som er udlagt som nationalpark. Den vestlige og nordvestlige del af øen er bjergrig. Puig Mayor rækker 1.445 meter i vejret. Af spændende geologiske formationer kan nævnes underjordiske drypstenshuler flere steder på øen.

Birgit og jeg har efterhånden været på Mallorca 7 gange, første gang i 1972, senest i 2000. Vi har oplevet den nedslidning af øen og dens faciliteter, der fandt sted i 70'erne. Og vi har set den efterfølgende opblomstring i 90'erne. Den mest iøjnefaldende forskel fra tidligere besøg var nok, at alle skilte nu var blevet 2-sprogede. Franco dikterede, at rigssproget er kastilliansk, som tales på store dele af fastlandet, og der måtte ikke længere undervises i lokale dialekter som mallorkinsk (katalansk). I virkeligheden er katalansk ikke en dialekt, men et selvstændigt romansk sprog, som minder en del om spansk, men også har fælles træk med de sprog, der tales i den sydlige del af Frankrig og omkring Venedig i Italien. Efter Francos død er disse "dialekter" blevet sidestillet med kastilliansk, og der skal undervises 50% på rigssproget og 50% på det lokale sprog allerede fra første klasse.

Et andet karakteristisk træk er de mange cyklister, der er dukket op på øen. Ikke alene kan man leje turistcykler alle steder, men det sværmer med cykelryttere over hele øen. Står man og beundrer udsigten fra en bjergtop, kommer en cykelrytter susende, tørrer hurtigt sveden af panden, checker lige sin cykelcomputer, inden han uden at bemærke den storslåede udsigt kaster sin cykel ned ad de stejle skråninger. Også mange danske cykelklubber forbereder sæsonen med en uge på Mallorca.


Men én ting, som ikke har ændret sig, er øens rigdom på træer. Har man set mimoserne blomstre i januar eller mandeltræerne i februar-marts, glemmer man det aldrig. De tusindårige oliventræer med deres krogede stammer er også værd at studere. Du husker, at da Noah sendte en due ud fra sin ark, vendte den tilbage med en gren fra oliventræet. Hertil kommer frugttræer som appelsin, citron, figner, fersken, kirsebær, johannesbrødtræ osv. Mallorca har også en "indfødt" palme, men de høje, flotte palmer, vi ser langs boulevarderne, er importeret fra Afrika. I de lave egeskove spiser frilandssvin sig fede i agern, hvilket giver kødet en pragtfuld smag.

Endelig kan jeg nævne, at især den nordøstlige del af Mallorca er blevet et eldorado for fugle, både for fastboende fugle og for trækfugle. Store områder er blevet fredet og giver rige muligheder for naturoplevelser.


Hvis du ikke gider 'høre' noget om Mallorcas historie, geografi mv., kan du blot klikke her og springe frem til rejsebeskrivelsen.

 

Vejret på Mallorca

Lige nu ser vejret således ud i Palma. Hvis du klikker på billedet til højre, får du vist en mere detaljeret oversigt samt en prognose for de næste dage. Jeg gætter på, at vejret under alle omstændigheder er bedre end i Danmark lige nu. Forår og efterår er vidunderlig på Mallorca, med sol næsten hver dag og stort set ingen regn. ;em selvfølgelig kan du som de fleste vælge at tage hertil i juli-august, hvor priserne er på højde med temperaturen.


Jan   Feb   Mar   Apr   Maj   Juni  Juli  Aug   Sep   Okt   Nov   Dec  
Gns. lufttemp. 11.0 11.3 12.6 14.9 18.9 23.1 24.7 26.2 22.6 18.0 14.7 13.2
Gns. vandtemp.          12.0 12.5 14.0 15.0 15.5 22.5 26.0 27.5 25.5 21.0 18.0 14.5

Mallorcas historie

Herkules. Nogle historikere mener, at Mallorca er det sted, hvor Herkules (ofte benævnt Herakles) udførte den 10. af de 12 opgaver, som han var pålagt som straf, fordi han i vildt raseri havde myrdet sin hustru og sine børn. Herkules var en søn af Zeus, som havde besvangret en jordisk kvinde ved at omskabe sig i skikkelse af hendes ægtemand. Zeus' skinsyge hustru, Hera forsøgte at dræbe Herkules ved at anbringe 2 slanger i hans vugge. Men dem kvalte Herkules bare. Siden 'forvirrede' Hera Hercules således, at han udførte sin forfærdelige dåd. Herkules' opgave bestod i, at han skulle rejse til øen Erythia (som nogle altså mener er Mallorca), og der skulle han stjæle uhyret Geryons kvæg. Ikke nogen helt nem opgave, da Geryon var barnebarn af Medusa. Til overflod havde han 3 hoveder og 6 ben. Men det endte med, at Hercules dræbte ham og vendte tilbage med kvæget. Inden da tog han til Gibraltar, hvor han kløvede et bjerg og satte de 2 halvdele op som søjler (Herakles' søjler) ved indsejlingen til Middelhavet ved Gibraltarstrædet. Jeg har altid været mest imponeret af det eventyr, hvor han gjorde 50 kongedøtre gravide i løbet af én nat. Jeg behøver vel ikke nævne, at de alle fødte et sundt drengebarn.


Talaiotkulturen. Omkring 2.000 år før Kristi fødsel levede på Mallorca et primitivt folk kaldet Talaiotfolket. En talaiot er et cirkelrundt, kegleformet tårn bygget i sten. Det findes dog også i en pyramideformet udgave. Disse hytter blev bl.a. anvendt som gravmonumenter. Folkets bopladser kan ses mange steder på øen.

Slyngekasterne. Et andet spændende folkeslag på Mallorca var de såkaldte slyngekastere. Befolkningen kastede med stor præcision sten med deres slynger. Navnet De Baleariske Øer kommer af det græske verbum ballein (at kaste eller at slynge). Udfor kongepaladset Almudania i Palma står en bronzestatue af den mallorkinske slyngekaster. Den græske geograf Strabon fortæller, at de unge mænd selv skulle skyde frugter ned fra træerne. De fik kun lov til at spise dem, hvis det lykkedes dem at skyde frugten ned med ét forsøg.

Fønikerne, som stammer fra det nuværende Libanon, brugte øerne som forsyningsstation. I det 3. århundrede B.C. erobrede den fønikiske koloni Karthago (det nuværende Tunesien) Mallorca og Menorca.

Romerne. I år 205 B.C. afværgede de mallorkinske slyngekastere en invasion af den romerske admiral Magon. Men i år 123 B.C. blev øen indtaget af Quintus Cæcilius Metellus. Det fortælles, at han havde beskyttet skibene mod slyngekasternes sten med dyreskind. Romerne grundlagde byerne Palmaria (i dag Palma) og Pollentia (i dag Alcúdia). De baleariske stenslyngere blev knyttet til den romerske hær, og blev bl.a. anvendt af Cæcar under hans gallerkrige.

Vandalerne besatte øen i år 465, brændte kirker og forfulgte befolkningen. Vandalerne blev smidt ud af byzantinerne i år 533.

Araberne erobrede Mallorca i år 798 og indledte et langvarigt herredømme over øen. Hovedstaden Palma blev befæstet, og mange af forsvarsværkerne kan stadig ses. Mallorca blev tilflugtssted for et stort antal pirater, som hærgede Kataloniens, Frankrigs og Italiens kyster. I 1113 samlede man en flåde på 500 skibe og med 70.000 soldater og forsøgte at indtage Palma - men forgæves.

Det mallorkinske kongedømme oprettes. På det tidspunkt bestod det nuværende Spanien af 2 riger: Kastillien og Aragonien. Først i 1479 forenes de under kong Ferdinand (fra Aragonien) og dronning Isabelle (fra Kastillien). Det var dette par, som i lykkerusen over endelig at have fået smidt maurerne på porten finansierede Columbus' rejser. Men tilbage til 1228, hvor de første planer om at vriste Mallorca ud af arabernes (maurernes) hænder bliver lagt. Dette sker under et festmåltid hos kong Jaime I af Aragonien (Jaime var også greve af Katalonien). Pere Martell, en dygtig søfarer, som flere gange havde været på Mallorca, gav en begejstret beskrivelse af øen. Kongen går til rigsdagen og får tilslutning til at sende en styrke til Mallorca. Landgangsstyrkerne består af 16.000 mand og 1.500 heste, som blev overført på 150 større og mindre skibe. Da der opstår uvejr, lover kongen at opføre en kirke til ære for jomfru Maria, hvis hun vil hjælpe ham. Jaime I, som kun var 20 år, var på det første skib og havde den overordnede ledelse. Og planerne lykkedes, bymuren til Palma blev genembrudt og nytårsaften 1229 holder kong Jaime I sejrsindtog i Palma. De fleste gamle mallorkinske familier fører deres slægt tilbage til denne katalanske erobring. Da Jaime I dør i 1276, efterfølges han af sin søn Jaime II.

I 1285 udbryder en krig med Frankrig, som bevirker, at Alfons IV overtager den mallorkinske trone. Efter 10 år afgår Alfons IV ved døden, og tronen går tilbage til Jaime II. Denne fortsætter sit arbejde med at grundlægge flere byer og starter opførelsen af Castell de Bellver. Også under efterfølgeren Jaime III fortsætter fremgangen for øen, indtil øen bliver besat af Pere IV af Aragonien, og Jaime III må flygte. I 1349 vendte Jaime III tilbage og forsøger at tilbageerobre tronen. Dette mislykkes, og kongen dør under slaget ved Llucmajor. Også sønnen Jaime IV's forsøg på et genvinde tronen mislykkes, og dette er således afslutningen på det mallorkinske kongerige. Mallorca er nu en del af kongeriget Aragon. Det smukke kongeslot Castell de Bellver skifter status til statsfængsel.

Mallorca led meget under den spanske arvefølgekrig i begyndelsen af 1700-tallet. I 1716 blev Mallorca en provins under Spanien med Palma som provinshovedstad. Under den franske revolution fungerede Mallorca som tilflugtssted for franske aristokrater.

1936 Den spanske borgerkrig. bryder ud, og Mallorca besættes af republikanske tropper. Oprørsstyrkeren ledes af Franco, som blev leder af den nationalistiske regering. Borgerkrigen afsluttes i 1939, Madrid overgiver sig til oprørsstyrkerne, og Franco er nu landets leder (diktator). Mallorca oplever stor nød, fattigdom og undertrykkelse efter krigen. Sproget mallorkinsk - en dialekt af katalansk - var forbudt.Efter en folkeafstemning i 1947 bliver Spanien erklæret for et monarki - indtil videre dog uden konge. I 1969 udpeger Franco Juan Carlos til sin efterfølger. Efter Francos død - og et forgæves kupforsøg af højreorienterede officerer - udråbes Juan Carlos til konge af Spanien. Spanien er medlem af Nato og EU.


Men kom nu med en tur rundt på den dejlige middelhavsø, Mallorca, hvor vi starter med at besøge provinshovedstaden Palma.