Til Rejseholdets forside

Mellieha Holiday Centre
Vi har indtil videre været på Malta 6 gange. Og hver gang har vi boet i det pragtfulde Mellieha Holiday Centre. Vi beslutter hver gang, at næste gang vil vi prøve at bo inde i Valletta eller Sliema. Men alligevel ender vi hver gang med at vende tilbage. I de fleste tilfælde har vi været 2-3 familier ofte med mindre børn. Og så er de praktiske og velindrettede feriehuse´perfekte. Vi er ikke de eneste, som er faldet for centret. Vi har ofte mødt mennesker, som har været der 25-50 gange.

Alle drømmer om at myrde konen
Denne udtalelse kom fra Dan Turell i et interview i BT i august 1986. Heri fortæller han: Jeg har det med Malta som med San Francisco. Jeg bliver aldrig træt af det. For en travl vesterlænding er det ren meditation - solen, vandet, den rolige livsrytme. Mange af hans romaner er blevet til på Malta, hvor han havde været mere end 10 gange. En af hans kriminalromaner - Mord på Malta - foregår endog i selve centret. Læs den før, under eller efter dit besøg. Det føjer en ekstra dimension til oplevelsen, at man genkender så mange lokaliteter. Uden at afsløre for meget kan jeg røbe, atmordet blev begået i bungalow nr. 107.

Udsigt til Mellieha by med kirken i baggrunden

Centret. som består af 150 huse, blev bygget i 1979 af LO. Det er tænkt som både en art "ulandshjælp" og som et feriecenter for den danske fagbevægelses medlemmer. Centret ligger tæt ved Maltas bedste badestrand. Arkitekten - danskeren Hans Munk Hansen - har modtaget flere udmærkelser for byggeriet, som er bygget med stor respekt for naturen og med anvendelse af de karakteristiske gule natursten fra øen. Husene, som er ca 70 m2, er bygget omkring en lukket gårdhave, hvorfra der er en udvendig trappe op til en solterrasse på taget. Prøv en tidlig morgen at gå derop og nyd, hvorledes der kommer liv i omgivelserne. Eller gå derop sidst på dagen, hvor solen står lavt, og hvor lyset har den særlige varme glød, som forgylder alt. Udsigten afhænger selvfølgelig af hvilket hus, I bor i, men den er altid pragtfuld. I mange tilfælde kan du se ud over stranden ved Mellieha bugten. Måske kan du også se den imponerende kirke, som ligger på toppen af bjerget i Mellieha by. Eller du kan se ud over det nærliggende fuglereservat op til Draculas Borg. Samtidig kan du studere den livlige trafik til færgen, der sejler til Gozo.


Eriks fødselsdag fejres med middag i gårdhaven Husene er som nævnt praktisk indrettede med en dejlig stue, udmærket køkken, stort badeværelse og 2 soveværelser. For et par år siden blev alle husene renoverede, og der blev bl.a. installeret en dejlig dobbeltseng i det ene af soveværelserne. Det er også muligt at rede op til 1-2 personer (børn) i stuen. Bortset fra vintermånederne indtager vi alle måltider i gårdhaven, hvor der er et fast bord. Men hvis man slæber bordet fra køkkenet ud i gårdhaven, kan der sagtens sidde en halv snes mennesker og spise. Et år fejrede vi Eriks 50 års fødselsdag, som du ser på billedet. Ofte vælger vi selv at lave aftensmad. Mændene sendes med bus til Mellieha by, hvor de køber kød hos én af de 2 slagtere, som ligger her. Kødet - oksekød eller lammekød - er fantastisk, og prisen er ca 50% lavere end i Danmark. Der findes ganske vist et udmærket supermarked i centret, men slagterafdelingen er ikke noget at skrive hjem om. Men ellers finder du alt, hvad du med rimelighed kan forvente. Dog har jeg set voksne kvinder næsten græde, fordi de ikke kunne købe dansk rugbrød (til deres mænd).


Centrets swimmingpool I centret er der masser af faciliteter. Fx er der et udmærket vaskeri. Ikke fordi man bruger meget tøj på Malta, men man kan jo være uheldig. Og har man små børn med, er det en praktisk ting. I den store konferencesal kan man spille bordtennis. Og en gang om ugen vises der film for hhv. voksne og børn. Det største aktiv er formentlig den store opvarmede swimming pool og et udmærket soppebasin. I modsætning til de fleste feriecentre er der masser af stole omkring poolen. Alt holdes pænt og nydeligt af personalet. Tæt ved poolen ligger restauranten "Great Dane". Vi spiser der gerne en enkelt gang på hver tur - men mellem os, så foretrækker vi at spise på et af de nærliggende spisesteder. I centret findes også en bar, som serverer udmærkede, mindre måltider. Endelig kan du købe fastfood o.l. ved pool baren. Så resultatet bliver almindeligvis, at jeg tager 1-2 kilo på, selv om vi traver adskillige kilometer hver dag. Min private teori er, at vægten stiger, fordi muskler nu engang vejer mere end fedt. Flere aftener om ugen er der optræden med spil og/eller sang.


Bo, Claus og Erik spiller minigolf Hver dag er der aktiviteter for børn. Fx arrangeres der skattejagt, hvor børnene undervejs skal løse forskellige opgaver. Almindeligvis er der ansat et par unge mennesker til at tage sig af ungerne i et særligt fritidscenter med en god legeplads. Herudover har vores unger ofte boltret sig med minigolf. Her på billedet ved siden af er Claus og Bo i gang med at lære Heise at spille minigolf. For de større børn arrangeres ofte konkurrencer i poolen, fx volley ball. Vi har også oplevet dykkerinstruktion i poolen. Så, som du ser, vil det være vanskeligt at komme til at kede sig.


Den gamle gartner
Augustine Grima - gartner på centret Et par gange om ugen kommer en gartner og holder med sin vogn udfor receptionen. Og han har alle de frugter og grøntsager, du har brug for. Skulle du savne lidt grøntsager, så finder du lige udenfor den lave mur, som omgiver centret, Mr. Augustine Grima. Han har en lille - men meget effektivt drevet have, hvor han dyrker løg, persille, squash, agurker mm. Du finder ham og hans lille hytte på skråningen ned mod fuglereservatet. Hvis det danske flag er hejst, er det tegn på, at han har åbent. Hans varer er både gode og billige. Og så vil han gerne snakke. Du skal ikke udvise meget interesse, og han vil gladeligt vise dig sit fotoalbum. Og fortælle om dengang, han havde en gammel motorcykel fra 40'erne. Augustine bor i Mellieha by, men overnatter om sommeren ofte i den lille hytte. Under 2. verdenskrig var Augustine vagt og befandt sig en stor del af tiden på det nærvedliggende "Sorte Tårn" - herom senere. Jeg spurgte, om han havde overværet, da den tyske blokade var blevet sprængt. Det havde han ikke, men fra "Det sorte Tårn" havde han kunnet se over næsten hele øen. Som du ser, vil han gerne fotograferes - her sammen med Bøj. Det er ikke nemt at se, at han er mere end 80 år. (Da du jo sikkert ikke kender Bøj, må jeg hellere fortælle, at det er Bøj til venstre). Grima fortalte, at han havde haft en lille ejendom der, hvor centret nu ligger, men var mere eller mindre frivilligt blevet tvunget ud, da centret blev bygget. Under krigen var der tropper stationeret på området, hvor centret nu ligger. Faktisk fungerede en kasernebygning som kontor for bygherren, da centret blev opført.


Den dejlige sandstrand ved Mellieha Malta er ikke velsignet med kilometerlange sandstrande som mange andre middelhavsøer. Men en af de bedste strande på øen ligger ca 200 meter fra centret. For et par år siden blev der anlagt en tunnel under den temmeligt befærdede strandvej, som fører nordpå til færgehavnen til Gozo. Stranden er bred med dejlig hvidt sand, og man kan gå flere hundrede meter ud, inden det bliver dybt. På billedet nyder Birgit, Annelise og Bente strandlivet. Den blege mandsperson i baggrunden er Erling. Hvis I vil til stranden, er det en god ide at tage afsted på en hverdag. I weekenderne valfarter den lokale befolkning til kysterne. Ofte tager de mad med, som de tilbereder på stranden efter mørkets frembrud. Undertiden i grupper på 20-30 personer. Prøv at tage på stranden en aften og nyd det brogede folkeliv.


Men kom nu med en tur til den nærliggende by Mellieha.

 

Start på rejsen Toppen af denne side Forrige side Næste side