Daidalos

Daidalos er en græsk kunstner, bygmester og ikke mindst opfinder fra Athen, uddannet af selveste Pallas Athene. Han er søn af Metion og Iphinoe, og fader til Ikaros. Daidalos' bedstefader skal have været kong Erechteus af Athen, men det er en smule uvist. Daidalos har taget sin søstersøn, Perdix i lære på sit værksted. Det viser sig hurtigt, at Perdix har strålende evner for konstruktion og opfindelse. En dag, de spadserer på stranden, finder Perdix skelettet af en fisk, og ved efterligning af dets skelet i jern opfinder han saven. Siden opfinder han også passeren. Daidalos er klar over, at drengen i løbet af kort tid vil overgå sin læremester, og det ender med, at han i jalousi dræber Perdix ved at styrte ham ned fra Akropolis. Daidalos bliver efterfølgende dømt af rådet og forvist fra Athen. Daidalos flygter fra Athen sammen med med andre dygtige håndværkere og ender på Kreta, hvor han tjener hos kong Minos, "Zeus' ven", som Homer kalder ham.

Her får han sønnen Ikaros sammen med én af Minos' slavinder. Daidalos er nok bedst kendt for den kæmpemæssige labyrint, han fremstiller til kong Minos på Kreta; så stor og kompliceret er den, at ingen, som først er kommet derind, kan finde ud igen ved egen hjælp. Nogle mener, at labyrinten lå under Minos' enorme slot Knossos. Labyrinten huser det frygtelige uhyre, Minotaurus, som er søn af Minos' dronning Pasiphae og Poseidons' tyr. Minos havde fået denne smukke tyr af Poseidon for at ofre den til gudens ære, men så smuk er tyren, at Minos beholder den og i stedet ofrer en af sine egne. Poseidon opdager selvfølgelig bedraget, og hævner sig ved at lade dronningen blive voldsomt forelsket i tyren. Daidalos konstruerer en slags "kunstig ko", som dronningen kan være i, mens hun forener sig med tyren, og resultatet af denne forening bliver som nævnt den frygtelige Minotauros med menneskekrop og tyrehoved. For at skjule skammen, som er overgået kongefamilien, lader Minos sin stedsøn Minotaurus indespærre i labyrinten.

Minos havde mistet sin søn Androgeus under nogle rituelle lege eller konkurrencer i Athen. Da Minos har mistanke om, at det er kong Ægeus (Theseus' fader), som står bag denne udåd, indleder han en krig mod Athen, og efter påkaldelse af sin fader Zeus lykkes det ham at vinde kampen. Oraklet i Delfi tilråder athenienserne at opfylde Minos' krav: Som bod for sin søn kræver Minos hvert år 7 unge mænd og 7 unge kvinder fra Athen, som skal rejse til Kreta. Her bliver de lukket ind i labyrinten, hvor Minotaurus fortærer dem. Dette sker flere år i træk. Du har måske læst om kongesønnen Theseus, som melder sig som frivillig. Da Minos' datter Ariadne ser Theseus, bliver hun dødeligt forelsket i ham og spørger Daidalos om, hvorledes hun kan redde sin elskede. På Daidalos' råd giver Ariadne et garnnøgle med ind i labyrinten efter at have fæstet den ene ende ved indgangen. Theseus finder Minotauros og dræber ham, hvorefter det er en let sag at følge tråden tilbage, og sammen flygter de til Athen. Af ukendte grunde efterlader Theseus Ariadne på øen Naxos, hvor de gør ophold - men det er en anden historie.

Minos bliver rasende over, at Daidalos har afslører labyrintens hemmelighed overfor Ariadne og sætter Minos Daidalos og sønnen Ikaros i fangenskab i et af slottets tårne. Daidalos beslutter at flygte, men kong Minos behersker både land og hav - men ikke luftrummet. Den snilde Daidalos fremstiller to sæt vinger af voks og fuglefjer så han og sønnen kan flygte. Daidalos advarer sønnen mod at flyve for lavt, så ikke skumsprøjt fra havet skal ødelægge vingerne, eller for højt, så solens varme kan smelte vokset i vingerne. Men hvornår har vores unge lyttet til de gode fædrene råd? Da de har passeret Samos og Delos, bliver Ikaros overmodig, flyver højere og højere og kommer til sidst så nær solen, at voksen smelter, og han styrter i havet lige syd for Samos. Siden har dette farvand båret hans navn, Det Ikariske Hav. Hans døde legeme skylles op på øen Ikaria, hvor Herakles senere finder det og begraver det. Daidalos derimod når i god behold til Kamikos på Sicilien.

Her byder kong Kokalos den berømte bygmester Daidalos velkommen og inviterer ham til at blive. Den rasende Minos tager afsted på et af sine skibe ud i Middelhavet for at finde den formastelige Daidalos. I hver havn forærer han den lokale konge et smukt spiralsnoet sneglehus og lover samtidig en stor belønning til den, som kan trække en tråd gennem det snoede sneglehus. Opgaven minder lidt om det råd, som Daidalos gav til Theseus, og bagtanken er, at finder han en mand, som kan løse opgaven og tråde sneglehuset, har han fundet Daidalos. Minos kommer til Sicilien og afleverer den udfordrende gave, og næste dag vender kongen tilbage med et sneglehus, som "er trådet". Daidalos har anbragt en dråbe honning i spidsen af neglehuset. Derefter har han bundet en fin tråd til en myre og ladet den finde vej gennem labyrinten i sneglehusets indre. Minos, som straks er klar over, hvem der har løst opgaven, kræver straks Daidalos udleveret, og det er lidt usikkert hvad der nu sker. Nogle kilder mener, at det kommer til en krig, hvorunder Minos bliver dræbt. Andre fortæller, at kong Kokalos indvilliger i at udlevere Daidalos efter at der har været fest om aftenen på slottet. Mens Minos sidder i badet med Kokalos døtre, hælder de kogende vand over kongens hoved, og han død. Moralen må være, at man skal vælge sine badepartnere med omhu.

Daidalos opfører et tempel for Apollon og ofrer sine vinger til guden. Daidalos laver mange smukke værker på Sicilien for den lokale hersker. Han er kendt for at lave de første livagtige statuer, og det fortælles, at da Herakles ser en statue af sig selv, som Daidalos har lavet i taknemlighed over, at han begravede Ikaros, bliver han så forskrækket, at han kaster sten imod den i den tro, at statuen er levende. Daidalos opfattes som stamfader til alle græske kunstnere.

 

Vælg næste side: