April i Portugal

Portugal

Birgit og jeg har været i Portugal 3 gange. Og hver gang er vi kommet til provinsen Algarve. Så jeg foreslår, at vi starter her. Hvis du ikke kan vente på at komme til Lissabon, no problema, Lissabon er kun et klik borte. Vi skal nok indhente dig senere. I Algarve har vi udforsket den vidunderlige kyst og foretaget ture til Sevilla i Spanien og til Lissabon mod nord. Den arabiske dominans (fra det 8. til det 13. århundrede) har resulteret i mange monumenter i Silves, Tavira, Faro etc. Ud over hele Algarve ses den arabiske indflydelse på husenes skinnende hvidkalkede facader, terrasserne som bruges til at tørre frugt og de yndefulde skorstene. Husene er ofte malet blå med hvide eller gule kakler. Landskabet er oversået med oliven lunde, appelsiner og citroner og figentræer. Man kan stadig se muldyr trække vogne læsset med produkter til de lokale markeder, hvor du finder et stort udvalg af håndværk.
Portugals historie
(Du kan jo bare springe over det, hvis du ikke gider læse det). Portugal opstod som selvstændig nation i det tidlige 12. århundrede, og er en af verdens ældste stater (selvfølgelig ikke så gammel som Danmark, men alligevel imponerende). I 1143 blev Portugal et kongedømme. Dom Afonso Henriques blev konge af et selvstændigt Portugal. Han havde erobret tre fjerdedele af det nuværende Portugal tilbage fra araberne (også kaldet maurerne), inklusive Lissabon. Efter hans død i 1185 blev erobringen fuldført af hans efterfølger. Portugals grænser har været uændret siden det 13. århundrede.

Portugal er det vestligste punkt i Europa. Det var fra dette lille land, at Henrik Søfareren finansierede ekspeditioner, som førte til opdagelsen af Den nye verden. Fra hans Navigationsskole - du får den at se om et øjeblik eller to - sejlede skibe ud for at udforske de uendelige have og den ukendte verden på den anden side af dem. Han var datidens Jacques Custeau.

Det 15.århundrede var Portugal's opdagelsens tidsalder. Først kom øen Madeira, så Azorerne, Kap Bojador og Kap Verde. Herefter nåede de portugisiske opdagelsesrejsende Afrika, rundede Kap det gode Håb, og gav Portugal dets egen søvej til Indien. Vasco de Gama nåede Indien, etablerede portugisiske kolonier, og Pedro Cabral opdagede Brasilien. Andre portugisiske opdagelsesrejsende nåede det fjerne østen, Kina og Japan. I denne korte periode var Portugal Europas rigeste land.
Provinsen Algarve
Algarve ligger mest sydligt i Portugal. Omgivet af en bjergkæde mod nord, havet mod syd, Atlanterhavet mod vest og Guadiana floden mod Ýst, har det et særlig tørt men mildt klima. Strandene har fint sand, byerne er charmerende. Siden 60'erne er en masse mennesker kommet til dette område for afslappende ferier, 'evig' solskin og naturskønhed, som er overalt.

Algarve er det portugisiske modstykke til den franske Riviera, det spanske Costa del Sol, amerikanske Florida eller Sydcalifornien - eller den danske vestkyst. Solen og havet dominerer atmosfæren i Algarve, ike sært at dette paradis kaldes "Portugals have". Området har mere end 150 kilometer af de fineste strande i Europa. Og hertil kommer tre hundrede solskinsdage om året.

Strandene er helt fantastiske, som det fremgår af fotoet fra Universade do Algarve. Med kilometer af sandstrande, indrammet af interessante bugter - nogle kan kun nås med båd - og mange usædvanlige klippeformationer, som baner sig vej ud i havet. Naturligvis flokkes gæster på disse strande, og en stor del af kystlinien er tæt bebygget. Men da de fleste turister samler sig omkring de centrale strande, behøver man ikke gå særlig langt fra den slagne vej for at finde relativt isolerede bugter.