Potsdams våbenskjold

Til Potsdam
Vores søn Bo, som til daglig læser litteraturvidenskab og kinesisk på Københavns Universitet, var i sin sommerferie 2006 taget på en 2-måneders sprogskole i Berlin for at forbedre sine tyskkundskaber. Han havde spurgt, om vi ikke ville aflægge ham et besøg - vistnok med den skumle bagtanke, at vi skulle hjemtransportere en del af hans nyindkøbte bøger. Bøger er, som Bo udtrykte det, "uforskammet billige i Tyskland". Da vi havde været i Berlin 2-3 gange tidligere, besluttede vi, at vi denne gang ville bo i Potsdam, som ligger ca 25 km sydvest for Berlin. Vi fandt et hotel til en fornuftig pris og med en central beliggenhed på www.dtf-travel.com.

Hotel Mercure i Potsdam
Birgit og Bo på Venskabsøen med Hotel Mercure i baggrunden Vi valgte at køre i vores egen bil til Potsdam, da vi havde planer om på hjemturen at tilbringe et par dage i en lille by, Gadebusch, hvor vi havde været et par måneder forinden. Da vores hotel, Hotel Mercure, kun lå fem minutters gang fra Potsdam Hovedbanegård, ville det under andre omstændigheder have været nemmere - og i øvrigt også billigere - at have taget toget. Hotellet ligger ganske tæt ved Lange Brücke midt i den historiske del af byen. Størsteparten af Potsdams seværdigheder indenfor 2 km. Udflugtsskibene lå fortøjet 50 meter fra hotellet. To minutters gang til Freundschaft Insel - Venskabsøen. På den anden side af gaden de smukke, kejserlige staldbygninger, hvori der er indrettet et filmmuseum. Parkering lige udenfor hotellet. Værelset viste sig at have air condition, hvilket bekom os godt, da temperaturen lå omkring 35 grader om dagen og 25 om natten. Udsigten fra værelset på 11. etage var fantastisk. Morgenbordet viste sig at være så rigt på fristelser, at vi kunne springe frokosten over.

Potsdam - lidt historie
Potsdam er hovedstaden i den tyske delstat Brandenburg; den ligger ved floden Havel river, ca 26 km sydvest for Berlin. Byen er grundlagt i 900-tallet af en slavisk stamme. Man ved, at den i 1345 blev en tysk by og fik byrettigheder. Den havde da omkring 2000 indbyggere. Under 30-års krigen (1618-1648) blev omkring halvdelen af byen ødelagt, og befolkningstallet reduceret til ca 6.000. I 1660 valgte Frederik Vilhelm I (1688-1740) byen til residens for sine jagter, ligesom den blev en prøjsisk garnisonsby. Siden blev den residens for den kongelige familie. Størsteparten af byens majestætiske bygninger blev opført under Frederik den Store (1712-1786). Det gælder eksempelvis Sanssouci Paladset (på fransk: "uden bekymringer" - på dansk "Sorgenfri"), fra 1744.

Mens Berlin var Prøjsens og senere Tysklands officielle hovedstad, boede hoffet fortsat i Potsdam. Byen mistede sin status som rigets anden hovedstad efter afslutningen af første verdenskrig, da kejser Wilhelm II blev afsat. At byen stadig havde en vigtig symbolsk betydning sås i marts 1933, da den nye kansler Adolf Hitler udvekslede håndtryk med præsident Paul Hindenburg i garnisonskirken i Potsdam som tegn på den nye koalition mellem nazismen og militæret.

Churchill, Truman og Stalin på Potsdam konferencen i 1945 Potsdam blev svært beskadiget af allierede bombeangreb under anden verdenskrig. Dog ikke mere end at Cecilienhof Paladset var scene for den såkaldte Potsdam konference fra 17. juli - 2. august 1945, hvor krigens sejrherrer: præsident Harry S. Truman for USA, premierminister Winston Churchill/Clement Attlee for Storbritannien og generalsekretær Joseph Stalin for Sovjetunionen mødtes for at besluttet Tysklands fremtid og fastlægge forholdene i Europa efter krigen.

Efter opførelsen af Berlin-muren blev Potsdam grænsen mellem Øst- og Vestberlin. Glienicke-broen over Havel blev i flere tilfælde anvendt til udveksling af spioner og andre fanger mellem øst og vest, fx blev den tilfangetagne amerikanske U2-pilot Gary Powers udvekslet med den russiske spion Rudolf Abel på denne bro i 1962. Vi har set lignende scener i talrige mere eller mindre lødige spionfilm udspille sig på/ved denne bro. Efter den tyske genforening blev Potsdam som nævnt hovedstad i den nydannede delstat Brandenburg.

Potsdam tilbyder mange kulturelle oplevelser. I det historiske center ligge fx Hans Otto Teatret, Nikolaisaal Concert Halle, Museet for Brandenburg-Prøjsisk Historie og Film Museet. Eksempler fra byens store tilbud på oplevelser er Sanssouci Musikfestivallen, "Potsdam Schlössernacht", som finder sted på paladset, Potsdam Dansefestival, Open Air Kinosommer, UNIDRAM Theaterfestival, Böhmiske Væveres Festival, Lysfestivallen, Tulipanfestivallen samt rockkoncerter og jazz-koncerter .

I 1990 blev store dele af Potsdam optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Listen omfatter Sanssouci parken, Neuer Garten, Babelsberg Glienicke med tilhørende paladser, Pfaueninsel (Påfugleøen) samt paladset og parken Sacrow. Yderligere 14 områder blev føjet til listen i 1999, heriblandt Lindstedt palads og park, den russiske koloni Alexandrowka, Pfingstberg med Belvedere samt Sternwarte astronomiske observatorium i Babelsberg parken.

Omkring i Potsdam
Glienicke Broen i Potsdam, hvor øst og vest udvekslede spioner under den kolde krig Der findes et større antal guidede og ikke-guidede ture i Potsdam, både til fods, cykel, bus og båd. De fleste af disse gennemføres både på tysk og engelsk. Udover at få udpeget og forevist seværdighederne får man også en del historiske og anekdotiske oplysninger. Efter at have inspiceres vores udmærkede værelse tændte vi for air conditionsanlægget og forlod det varme værelse for straks at tage på en udflugt med en af de turistbåde, som lå fortøjet ved hotellet. Den tur, vi valgte, varede knap to timer og var en betagende oplevelse. Selv om det ikke fornemmes således, så ligger Potsdam teknisk set på en ø. Sejladsen foregik på Havel Floden, Tiefer See, Jungfernsee og Heiliger See. Undervejs fik vi udpeget mange af de seværdigheder, vi skulle udforske de følgende tre dage: det kirkelignende alderdomshjem på Venskabsøen, Cecilienhof, Marmorpalæet, Glienicke-broen oma. Og med et godt glas tysk fadøl i hånden kan jeg ikke tænke mig en bedre start på en ferie.

Næste morgen kom Bo til os på hotellet. Han havde cyklet de 30 km fra sit domicil i Berlin - i godt 30 graders varme. Men hvad gør man ikke for at glæde sine gamle forældre? Vi begyndte med at tage en busrundtur i Potsdam. Der findes 3-4 arrangører, som kører næsten samme rute. Vi valgte en tur, som afgik fra Filmmuseum Breite Strasse/Friedrich-Ebert-Strasse lige overfor hotellet - primært fordi de kørte i en todækkerbus, hvor øverste etage var åben. Vær opmærksom på, at de fleste seværdigheder i Potsdam har lukket om mandagen. Hvis du ikke har behov for en guided tur, kan du i stedet vælge at stige på bus 695 fra hovedbanegården; den kører forbi mange af byens seværdigheder. Jeg vil i øvrigt anbefale dig at begynde dit ophold med at gå til turistbureauet på Alter Markt, hvor du kan få alle nødvendige oplysninger og kyndig vejledning.

Obelisk ved en af indgangene til Sanssouci Parken i Potsdam Turen gik gennem den gamle bydel i Potsdam, hvor især den hollandske bydel og den gamle kanal, som er under frilægning, var interessante. Vi så også én af byens tre gamle byporte på vejen. Længere nordøstpå kom vi gennem "den russiske koloni", som blev bygget for at "holde på" russiske medlemmer af et militærorkester, der havde gjort tjeneste i Prøjsens kampe mod Napoleon. Vi kørte gennem "den forbudte by", hvor russiske officerer og KGB-folk havde boet i næsten 50 år, indtil vi kom frem til Glienicke Broen. Første stop på turen var ved Cecilienhof, hvor vi stod af og anvendte en time på at inspicere parken og slottet, der havde været ramme for Potsdam Konferencen i 1945. En time senere stod vi igen på bussen og kørte omkring Neuer Garten og frem til Sanssouci Parken. Bussen kørte gennem den kæmpemæssige park, og guiden udpegede en del af de mange seværdigheder, som parken rummer. Da vi havde set Neues Palais og Potsdam Universitets bygninger i den vestlige ende af parken, kørte vi tilbage for at blive sat af på Louisenplats ved Brandenburger Tor (ja, jeg ved godt, at Branderburger Tor ligger i Berlin, men Potsdam har faktisk også en byport af samme navn - og den er oven i købet ældre end storebroderen i Berlin). Vi spiste frokost på Louisen Platz, inden vi begav os ind i Sanssouci Parken. Men herom senere.

Oversigt over Potsdam
Inden jeg begynder at gå i detaljer med byens mange seværdigheder, vil jeg give dig et overblik over den smukke stad, som ligger i en smuk ramme af skovkransede søer. Birgit og jeg kendte bedst Potsdam for slottet Sanssouci, som ligger i en park af samme navn. Det skulle vise sig, at der var betydeligt mere at se i Potsdam end Frederiks den Stores sommerresidens. Gennem 300 år byggede tidens bedste arkitekter og landskabsarkitekter prægtige slotte og parker for det prøjsiske kongehus, som havde den ambition at være på højde med det franske.

Kort over Potsdam

Byens centrum er Alter Markt (Det gamle Marked). Her lå i 300 år Stadtschloß (Byens Palads), bygget i 1662. Under Frederik den Store blev det de prøjsiske kongers vinterresidens. Paladset blev svært beskadiget under de allieredes bombardementer i 1945, og de kommunistiske magthavere rev det ned i 1961; de var som bekendt ikke begejstrede over fortidens glorværdige minder. Det er byens hensigt, at paladset skal rekonstrueres. Alter Markt domineres af Nikolaikirche, bygget i 1837 i klassicistisk stil. På den østlige side af Alter Markt ligger Altes Rathaus, bygget i 1755 af den hollandske arkitekt Johann Boumann (1706-1776). Øverst på det cirkulære tårn, ses en forgyldt Atlas bærende universet (dvs jorden) på sine skuldre.

Den udgravede del af Stadtkanal i Potsdam De smukt restaurerede bygninger på Neuer Markt giver et indtryk af, hvorledes Potsdam har set ud. I nærheden ligger den historiske Stadtkanal, som blev opfyldt fra 1962-1965. Kanalen blev lavet i 1600-tallet for at dræne det sumpede område. Den havde da en længde på 1900 meter. For et par år siden blev 120 meter af kanalen udgravet i Yorckstraße, og der er (meget omstridte) planer om at fritlægge resten af kanalen. Der er massive protester fra beboerne langs med kanalen. Tæt ved Neuer Markt finder vi den hollandske bydel, som blev bygget til at huse udenlandske håndværkere, som blev inviteret til byen. Området indeholder en mængde restauranter, pubber og butikker. Nord for centrum ligger bydelen Alexandrowka, en enklave for russiske emigranter, bygget omkring 1825. Her ligger bl.a. et ortodoks kapel.

Et par km vest for centrum finder vi den mest populære park, Sanssoucci Parken. I denne park, der med sine 734 hektar er næsten lige så stor som Central Park i New York (890 hektar), lod Frederik den Store fra 1745-1747 bygge Sanssouci Slottet i rokokkostil. Kort tid efter blev der i den vestlige ende af parken opført endnu et palads, Neues Palais i barokstil med 200 værelser. I 1826 blev der i parken opført endnu et palads, Charlottenhof i nyklassicistisk stil.

Skønt Sanssouci Parken er den bedst kendte, er der mange lokale, som foretrækker Neuer Garten (den nye have), der ligger som en grøn kile mellem søerne Heiliger See og Jungfernsee. Det er en engelsk landskabshave fra sidst i 1700-tallet. Her ligger det charmerende Marmorpalais og det sidste af hohenzollernes paladser, Cecilienhof, bygget i 1917 i engelsk stil.

Potsdams tredje store park er Babelsberg Park med Schloß Babelsberg, bygget i nygotisk stil. Paladset ligger på et forbjerg med udsigt over Havel. I området ligger mange rigmandsvillaer bygget omkring 1900. I Babelsberg finder man også Babelsberg Filmpark, hvr man har indspillet film siden 1912, bl.a. Den Blå Engel med Marlene Dietrich, Metropolis og Münchhausen. Mere end 3.000 biograf- og TV-film er indspillet i disse studier.

Potsdams beboere omtaler spøgende deres by som "Prøjsens Disneyland" pga de mange byggeformer, der forekommer: Det Kinesiske Tehus, Dragehuset, De Romerske Bade, Den Italienske Have, Det Hollandske Kvarter, Moskéen, Den Russiske koloni Alexandrowka, De Böhmiske Væveres Kvarter, Orangeriet i Sanssouci Park osv.

Kom med denne vej, hvis du vil med os en tur rundt i Potsdams historiske centrum. Ellers vælg fra nedenstående liste.

Vælg næste side: