Slaviske danse af Dvorak

Hvorfor tog Rejseholdet til Prag?
Hvis du kender vores såkaldte rejsehold, vil du nok undre dig over, at vi er taget til kulturbyen Prag. Men forklaringen skyldes nedennævnte statistik, som Karin havde læst i et blad ved frisøren. Nu er Karin en person, som ikke tager let på væskebalancen. Ikke at hun drikker, men som jeg plejer at sige: hun kan jo ikke gøre for, at hun ikke går så langt på literen.

ølindtagelsen i udvalgte europæiske lande i 1995   Forbrug pr person  
Tjekkoslovakiet  159 liter 
Tyskland 138 liter
Danmark 124 liter
Frankrig  39 liter
Italien 25 liter


Det kom som et chock for Karin, at vi danskere først kom ind på en tredjeplads i det europæiske selskab. Det kunne kun betyde, at ølpriserne i de andre lande var så meget lavere end i Danmark. Under kommunismen steg ølprisen voldsomt, fra 1.70 til 2.50 tjekkiske kroner pt halvliter. Én af de mest kendte tjekkiske øldrikkere, Svejk fra Jaroslav Haseks roman "Den gode soldat Svejks eventyr" siger: "den regering, som lader ølprisen stige, vil uvægerligt falde i løbet af et år. For kommunismens vedkommende kom det dog til at vare 5 år, inden spådommen gik i opfyldelse. Værtshuset U Kalicha, hvor Svejk aftalte at mødes med sin ven "klokken 6 om aftenen efter krigen" ligger i Na bojisti 12-14.


Hradcany slotsområdet
Området ved Prag Slottet hedder Hradcany og blev grundlagt i det 14. århundrede. Navnet Hradcany betyder dem der bor på slottet. I løbet af middelalderen blev mange af de gamle bygninger erstattet af flotte bygninger i barok stil. Og mange paladser blev bygget: ærkebiskoppens Palads, Det Toscanske Palads, Sternberg Paladset etc. Her ligger også et større antal kirker, fx. Sct Nepomuks kirke, og et tidligere karmeliter kloster. Pladser og veje er udsmykket med skulpturer, så det er en sand museumsvandring at slentre rundt. I 1784, da byerne i området blev samlet under navnet Prag, blev Hradcany én af byens 4 kvarterer. Slotsområdet er så stort, at det kræver en kyndig guide for at få et ordentligt udbytte. Og det havde vi. Han hed Verner og havde studeret historie I danmark. Han var meget vidende og meget engageret.


Prag Slottet
Prag Slottet (Hrad Slottet) repræsenterer et væld af stilarter, som følge af om- og tilbygninger foretaget over mere end 1000 år. Oprindelig en hel lille by med sine egne mure omkring. I begyndelsen af det 14. århundrede var det så forfaldent, at Karl IV lod det fuldstændigt renovere og ændrede det til et prægtigt palads i gotisk stil. I dag er det bl.a. bolig for landets lille, store præsident Havel. Vi så hans fordør, forsynet med en klokke. I følge Verner kunne en borger ringe på og have en temmelig stor sandsynlighed for, at hans præsident kom ud og sagde goddag. Næsten danske tilstande. Men lad os kigge os omkring på området, som er både stort og kuperet.


Sct Vitus Katedralen
Fundamentet for katedralen er en rundkirke, grundlagt af prins Wenceslas i 926. Wenceslas blev myrdet af sin broder og efterfølgende gjort til helgen, og han blev gravsat i kirken. Da kirken også blev 'forfremmet' til domkirke, blev den snart for lille til den store tilstrømning af pilgrimme, og der blev bygget en ny og større kirke på stedet i form af en romerks basilika.

Under et besøg hos paven - det var mens han boede i Avignon - overtalte Karl IV ham til at udnævne Prags biskop til ærkebiskop. Også mens han var i Avignon arrangerede den dynamiske Karl, at den berømte arkitekt Matthias af Arras skulle forestå byggeriet af den nye katedral - for selvfølgelig var det nødvendigt med en ny katedral.

Det overstiger både mine evner (og min energi) at beskrive alt det, du bør se i kirken. Et separet kapel rummer resterne af prins Wenceslas. Det ligger på resterne af basilikaen. I kapellet er en smuk statue af Wenceslas. Væggene er udsmykket med malerier og store, skinnende diamanter og ædelstene.

Katedralen er gennem tiden anvendt som begravelsesplads for nationens store mænd og kvinder, og gravene er rigt udsmykket med statuer. Statuen af den knælende Sct John Nepomuk er lavet i sølv. og er den første rokokko skulptur i landet. Desuden er der buster af Karl IV's familie (21 medlemmer). Ligesom alle Prags ærkebiskopper gennem tiden er repræsenteret. Desuden er der et større antal religiøse statuer. men kom selv og se.

Udenfor katedralen bliver man fascineret af de mange gargoyles, som symboliserer kampen mellem det gode og det onde. Endelig skal nævnes Den gyldne Port, som fører ind til den store hall, som rummer kronjuvelerne og den tjekkiske kongekrone, sceptret og guldæblet. Det siges, at den, som ifører sig kronen uden at have den fornødne autoritet, vil dø. I det lange løb er det sikkert korrekt. Det har formentlig været en god og billig tyveriforsikring. Men måske er der noget om snakken. Under den tyske besættelse under 2. verdenskrig placerede Heydrich, som var 'beskytter' af Tjekkoslovakiet, kronen på sin søns hoved. Heydrich blev som bekendt likvideret af lokale frihedskæmpere. Og hans søn blev senere dræbt under et biluheld.


Sct George's Basilika
Sct George's Basilika er den næstældste kirke i slotsområdet, grundlagt i 920. Den første kvindelige helgen(inde) og martyr Ludmilla er begravet i kirken. Det fortælles, at en senere bygherre fjernede nogle af Ludmillas rester, hvilket første til hans og hanes efterfølgeres død. Hans søn opfattede det som en straf fra himlen, og han sørgede for, ar relikvierne blev bragt tilbage. Først da kunne ombygningen fuldføres. På hendes gravsten fra 1370 står en statue af hende.

Inde i kirken findes mange smukke fresko malerier af Jomfru Maria, Johannes Døberen og de 4 evangelister. Et smukt relief viser Jomfru Marias kroning til himlens dronning. Et mindre smukt syn er en skulptur af et skelet med frøer, slanger og firben kravlende hen over sig. Historien fortæller, at en jaloux billedhugger dræbte kvinden og smed hendes lig i en bæk. I fængslet før hans henrettelse lavede han dette portræt af kvinden.


Den gyldne Gade
Ved Prag slottet - på vej ned til floden, ligger en uanseelig samling huse i skyggen af de smukke paladser. Det er den såkaldte gyldne gade. Der knytter sig mange historier til disse 16 små huse, og endnu i dag er historikerne uenige om husenes betydning og anvendelse. I slutningen af det 16- århundrede var Prag fascineret af tanken om at kunne fremstille guld. Rudolf II af Habsburg var meget interesseret i videnskab: astronomi, astrologi og alkymi. (Efterhånden er de fleste blevet klar over, at kun den førstnævnte kan kaldes en videnskab. De to øvrige i bedste/værste fald en lidenskab). På det tidspunkt mente man, at man kunne fremstille guld ved hjælp af kviksølv, svovl, salt og andre ingredienser. Og under ganske bestemte astronomiske forhold også livseleksir. Det menes, at disse eksperimenter fandt sted i Den gyldne Gade. Mange af disse berømte alkymister endte i fængsel efter at have mislykkedes med deres forehavender.


Karlsbroen
I 1800 skrev filosoffen Arthur Schopenhauer i sin dagbog: over floden Moldau går en meget smuk bro ..., hvorpå der står mange religiøse statuer, et vidunderligt kunstværk. Karlsbroen, som nok er den største turist attraktion i Prag, er opkaldt efter den romerske kejser og den tjekkiske konge Karl IV. Oprindelig var det en simpel bro, som skulle anvendes til ridder turneringer. Efterhånden som katolicismen fik magt blev der opsat et større antal statuer med religiøse motiver - i dag er der ca. 75 - så når man passerer broen, er det som at gå i et billedgalleri. Den mest kendte statue forestiller Sct. Nepomuk. Han var dronningens skriftefader, og kongen, som var meget jaloux, forsøgte at presse Nepomuk til at afsløre dronningens skriftemål. Nepomuk nægte, hvorefter kongen beordrede ham smidt i floden, hvor han druknede. Over hans hoved viste sig en gylden glorie, hvilket er forklaringen på de stjerner, der omgiver hans hoved på alle statuer i byen. I øvrigt er passage af broen et forhindringsløb mellem handlende, som falbyder alle mulige (og umulige) varer. Man siger om Prag, her taler hver sten - det gælder om nogen steder på Karlsbroen.


Brotårnet
Hvis du ønsker et godt view af broen, så tag en tur op i brotårnet. Det er bygget af Peter Parler, som også stod for bygning af Sct. Vitus Katedralen. Brotårnet er som krudttårnet en del af befæstningen af den gamle by. I 1621 blev 10 af de 12 afhuggede hoveder fra eksekutionen hængt op til skræk og advarsel. 10 år gik der, inden de efterladte fik lov til at begrave hovederne i Týnkirken. Tårnet, som er i 2 etager, er rigt udsmykket med heraldiske dekorationer. Fra toppen kigger kejseren ned på os. Kejseren, som personligt nedlagde hjørnestenen, er omgivet af sin søn Wenceslas og Sct Vitus, som er broens beskytter.


 

Vi besluttede, at mændene (Kurt, Erling og mig selv) ville tage en tur til Theresienstadt. Hvis du ikke ved noget om Theresienstadt, så synes jeg, du skulle følge med os. Imens ville kvindfolkene tage på marked og forsøge at komme af med nogle penge. Til trods for overdådige måltider sank vores pengebeholdning langsomt på grund af de lave priser.