Ungarsk rhapsodi

Fra århus til Ungarn
Det ungarske flag For nogle år siden besluttede familien, at vi ville forsøge at bytte bolig i sommerferien med en anden europæisk familie. Vi fik et antal kandidater på århus Turistbureau og faldt for Ungarn. Bortset fra en chartertur til Rumænien havde vi aldrig været i en østeuropæisk land, og det havde vi meget lyst til at prøve, efter at forholdene var blevet friere. Som du måske husker, så startede kommunismens fald i østeuropa med, at titusindevis af østtyskere fik mulighed for at rejse fra Ungarn via Østrig til Vesttyskland i deres smĺ trabanter. Hullet i "jerntæppet" blev større og større, indtil menneskelavinen rullede. Efter udveksling af breve og diverse telefonsamtaler med familien Molnar tog Birgit, Bo og jeg afsted fra Hornslet, hvor vi bor. Vi kørte den første dag til Prag, hvor vi overnattede hos en lokal familie, som lejede deres lejlighed ud til turister om sommeren. Imens boede de i deres lille 'kolonihave'. Vi så så meget af Prag, at vi blev klar over, at den by ville vi vende tilbage til. Indtil videre har vi været der 2 gange.

Kecskemét
Hen på eftermiddagen den følgende dag nåede vi frem til bestemmelsesstedet. Vi var lidt forsinket, bl.a. fordi der i Brno tilsyneladende kun var én benzin tank. Og da vi efter en halv times ventetid i køen, nåede frem til tankpasseren, kunne vi ikke købe benzin, fordi vi manglede benzin kuponer. Dem skulle vi have købt ved grænsen, adskillige hundrede kilometer nordpå. Nå, nogle DM klarede problemet. Måske også den omstændighed, at jeg havde fyldt tanken op, inden han opdagede, at vi ikke havde kuponer.

Indbyggerne i Kecskemét (udtales Keskemet) kalder deres egen by for 'Centraleuropas juvel'. Og jeg er tilbøjelig til at give dem ret. Jeg har i hvert fald ikke noget andet sted fundet smukkere bygninger. Det findes muligvis i Firenze, men den by har vi endnu til gode at se. Familien, som vi skulle bytte bolig med, boede inde i centrum i flot herskabslejlighed. Opgangen så forfærdelig ud, og som vores vært oplyste, så var det bevidst for at undgå misundelse o.l. under det kommunistiske system. Familien var ret velhavende, hustruen var læge og manden dyrlæge. De havde 2 børn: Eva på ca. 16 år, som talte fint engelsk, og Zoltan på ca. 10 år. Ingen af de voksne talte engelsk eller tysk, idet man i skolesystemet alene lærte russisk som fremmedsprog. Faderen viste os deres garage, som vat stoppet med madvarer til adskillige måneders forbrug. Vi fik at vide, at det var almindeligt i Ungarn at samle forsyninger. Så når noget var til salg, så købte man. Vi spiste middag sammen, inden familien kørte nordpå til Danmark. De ville overnatte i en hytte, de havde, tæt på den tjekkiske grænse.

Nu ved jeg jo ikke, hvor travlt du har med at komme til Budapest. Men jeg vil foreslå, at du lige tager med en tur rundt i smukke Kecskemét. Ellers ligger Budapest kun et klik borte.
Rådhuset
"Hverken højde eller dybde afskrækker mig". Dette blev valgt som byens motto i forbindelse med den konkurrence, som blev afholdt i 1891. Grundstenen blev nedlagt i 1893, og 28 måneder senere kunne myndighederne flytte ind i bygningen. 'Dette er vores meddelelse til fremtiden', blev der sagt ved indvielsen. Kecskeméts rådhus er et arkitektonisk mesterværk. Stilen er Art Nuovo. På væggene er der hårdt brændte keramik fliser. På facaden og på nogle af de indre partier har designeren afbildet blomster med folkelige motiver. Hall'ens møblering - stolene og de enorme bronze lysestager - er mesterværker. Væggene er udsmykket med fresco malerier med historiske motiver. Klokkespillet fra rådhusets forside lyder hver time. Tæt ved rådhuspladsen var et dejligt torv med mange udendørs restauranter. Her spiste vi ofte om aftenen, når vi (læs Birgit) ikke havde lyst til selv at lave mad.
Den gamle kirke
Byens vartegn er den romersk katolske kirke, som også kaldes 'den gamle kirke'. Den blev bygget mellem 1774 og 1806 i sen rokokko stil. Det er den største katedral i regionen. Tårnet er 75 meter højt, og kuplen er 12.5 meter i diameter. Vægtere plejede før i tiden at holde udkig efter ildebrand fra balkonen rundt om tårnet. Den store klokkes kimen plejede at signalere for den arbejdende befolkning, at nu er det frokost.


Den luteranske kirke
Én af de mest berømte ungarske arkitekter, Miklos Ybl, designede den luteranske kirke i 1861. Grundplanen, formet som et græsk kors (som Peterskirken) og den symmetriske kirkes konstruktion genoplivede den middelalderlige romanske stil. Allerede den gang havde centrum i Kecskemét et umiskendeligt europæisk udseende med dets imponerende kirker og offentlige bygninger.
Det ornamenterede palads
Cifrapalota bygningen, som blev bygget i begyndelsen af århundredet, kaldes 'det ornamenterede palads' af de lokale. Det skulle oprindelig have været en ejendom med forretninger i stueetagen og casino for forretningsfolk ovenpå. Dets farverige majolica ornamenter er prydet med folkelige motiver. De individuelt udformede døre og vinduer er især bemærkelsesværdige sammen med de lyse gule, orange og grønne farver, som er næsten pastelagtige.
Det største værelse - Påfugle hall'en - forener yndlingsmotiverne fra Art Nuovo - påfugle, blomster og ranker - i en fuldkommen harmoni. I dag er den byens kunstmuseeum, hvor man dels kan se billeder af lokale kunstnere og dels en værdifuld samling af malerier fra det 19. og 20. århundrede.
Synagoge & Videnskabsmuseum
Den tidligere synagoge blev opført mellem 1864 og 1871 i maurisk romansk stil. Der var oprindelig en pæreformet kuppel på toppen af den, men den måtte fjernes, da den blev svært beskadiget ved det store jordskælv i 1911. Den blev så erstattet med den nuværende lotusformede kuppel. Efter 2. verdenskrig blev den efterhånden noget forfaldne bygning restaureret, og i 1970'erne blev den indrettet som konference center for videnskab og teknik. I en sal er udstillet 15 ægte gipsafstøbninger af 15 skulpturer af Michelangelo. Desværre så vi dem ikke, da bygningen var under ombygning, mens vi var der. Vi har så senere set en del af Michelangelos værker i Rom.
Kirkernes by
Hvis du tror, at du nu har set alle kirker i byen - så tager du fejl. Det er ikke for ingenting, at Kecskemét kaldes 'Kirkernes by'. Tolerance mod mennersker med forskellige religioner har altid præget byen. Det vidner de mange kirker i centrum om.
Sct Nicholas' kirken er den ældste af de nuværende bygninger i Kecskemét, bygget i det 15. århundrede. Den er efterhånden ombygget en del gange, bla. som følge af brand. I parken ved kirken ses en del gamle ruiner. Den Calvinistiske kirke blev bygget i den sidste del af den tyrkiske besættelse i 1684. Den er efterfølgende blevet udstyret med et tårn.

József Katona teatret
József Katona teatret blev bygget i 1895-96 med Budapest Vigszinház som forbillede. Mideelalderens Kecskemét blev flere gange ramt af pesten. Det sidste større udbrud kostede mere end 5000 indbyggere livet. Monumentet foran teatret - Den hellige treenighed - blev rejst som minde af de overlevende i 1742.
Det nye universitet (college)
Dette er et flot eksempel på et af flere 'skole paladser', det tidligere calvinistiske gymnasium samt lov-akademiet fra 1911-13. Bygningen rummer bl.a. Zoltán Kodály musikskole (flere niveauer). Bygningen blev restaureret i 1980'erne. På alle tider af dagen strømmer musik ud fra vinduerne.
Zoltán Kodály musikinstitut
Ungarns største komponist og musikpædagog blev født i Kecskemét i 1882. Hans undervisningsprincipper anvendes ikke alene her i byen men over hele verden. Det tidligere franciskanske kloster er blevet indrettet som et museum for deres mest berømte bysbarn, og det indeholder en udstilling om Kodálys liv.
I det hele taget 'oser' byen af kultur. Vi har fx. aldrig set en by med så mange boghandler, og aldrig set så mange mennesker optaget af at læse på bænke i parkerne, i offentlige transportmidler. Der er adskillige samlinger, museer og kunstværksteder i byen, bl.a. legetøjsmuseum, fotomuseum, ungarsk folkekunst, keramikmuseum osv. Én dag overværede vi en koncert på torvet af et dansk ungdomsorkester. Det var også almindeligt, at der var levende musik selv på de små restaurationer, vi spiste på om aftenen, oftest folkemusik spillet på violin.

Nobelprisvinderen Neruda besøgte engang byen og udtalte, at det, der havde gjort størst indtryk på ham i Ungarn, var Kecskemét: "Vogter af nationens skatte, lady for den bedste gåselever og mest delikate frugt".

Fra Kecskemét foretog vi mange ture ud i den pragtfulde natur i omegnen. Hvis du har lyst, kan du jo følge med.