Liebestraum

Badekultur i Ungarn
Ungarernes badekultur går tilbage til de gamle romere, dvs. til tiden omkring Kristi fødsel. Tyrkerne, som besatte ungarn i 15-1600 tallet, byggede en del af de bade, der findes her i dag. Ungarns undergrund er beriget med hundredevis af varme kilder. Når vandet kommer op af jorden, er det ca. 70 grader varmt. Da det indeholder mange mineraler og salte, er det godt mod gigt og andre fysiske skavanker. I udkanten af Kecskemét lå et større anlæg, hvor der både var indendørs og udendørs pools og bassiner. Her tog vi hen et par gange og nød både vandet og folkelivet. Det udendørs område var opdelt i områder for naturister og for os andre med den naturlige blufærdighed i behold. Kan varmt anbefales.
Ture ud fra Kecskemét
Kecskemét ligger lige midt i en pragtfuld natur, som vi tilbragte mange timer i. Den ligger midt i et stort landbrugsområde, hvor der dyrker korn, vin og grøntsager i store mængder. Priser på grøntsager i Kecskemét var utrolig lav og kvaliteten høj. Mange af landbrugene blev stadig dyrket i en slags arbejdskollektiv, men selvejet var selvfølgelig ved at vinde frem. Mange af de ældre bondehuse er nu ved at skifte anvendelse til fx. weekend hytter. Mange er ombygget og udlejes til turister som sommerhuse. Som det fremgår af nedenstående billeder, er der en vidunderlig flora i området.

Et par gange kørte vi udenfor Kecskemét for at spise middag. Hvis man er vegetar, er det måske interessant at vide, at ungarerne nærmest har vendt madpyramiden på hovedet. Ganske vist får man mange og gode grønssager til maden, men kødet fylder mest på tallerkenen. Maden er både kraftig, saftig og krydret. Hvis du kan lide paprika, så er du kommet det helt rigtige sted. Og kød i en virkelig god kvalitet. Hvis du vil prøve den ungarske specialitet gullasch, skal du huske at bestille pörkölt, da du ellers får en portion suppe - ganske vist dejlig suppe. Men du er jo næppe taget til Ungarn for at spise suppe. Nej, vel. Du kan vente, at der går en vis tid med at tilberede maden, da begrebet 'fast food' endnu kun er nået til Budapest. Af krydderier er især paprikaen fremtrædende. Som det formentlig eneste sted i verden findes et paprika museum i Ungarn, hvor man viser udviklingen i dyrkningsmetoder, siden tyrkerne indførte den i Ungarn. Der er mange muligheder for at spise under åben himmel - fx ude på pusztaen, hvor kødet tilberedes på grill. Da promille grænsen for spirituskørsel i Ungarn er 0, bliver der stort set ikke drukken øl eller vin til maden. Det betød, at vi måtte afprøve de dejlige ungarske vine enten på torvet i Kecskemét eller i vores lejlighed. Og så et par liter dejlig is indkøbt i indgangen til det nærmeste supermarked. Superb. Mange af vinene laves på de samme druer, som vi kender fra Frankrig. Derudover har de deres egne specialiteter både i hvidvine og rødvine. Mest kendt er nok "Tokajeren", "kongernes vin, kongen blandt vine". Men også Egri Bikaver ("tyreblod")er kendt. Mindre kendt er måske, at der fremstilles en dejlig riesling i Ungarn. Prøv det, og tag så mange flasker med hjem, som du kan have, efter at bilen er pakket.
Pusztaen
Efterhånden er størsteparten af de oprindelige steppeområder, pusztaen opdyrket, og kan kun opleves i særlige nationalparker. Dem er der en del af omkring Kecskemét. En dag kørte vi sydpå til Bugac, hvor vi tilbragte nogle timer på puzstaen. Vi blev på hestevogne kørt ud i terrainet, hvor vi oplevede et imponerende hesteshow med de lokale cowboys. Ungarerne har som bekendt stolte ridetraditioner, og er meget stolte af deres heste (arabere, engelsk fuldblok, lipizzanere mv.). Herefter spiste vi en middag med ungarske specialiteter som grillstegt oksekød, lam, svin og kylling, og vi overværede folkedans tilsat zigøjnermusik. Selvfølgelig er der tale om et arrangeret turistshow, men lidt fortæller det nok om deres tidligere levevis.
Billedet ved siden af viser et museum, som beskriver hyrdelivet på puzstaen i tidligere tid. Desuden er der mindre udstillinger, som viser pusztaens betydning for malere og digtere samt de bestræbelser, der gøres for at bevare denne særprægede folkekultur. Ungarerne er lige så stolte over deres forfædre som amerikanerne over deres cowboys.
Balaton søen
En dag kørte vi en tur op til den store Balaton sø med tilnavnet "Det ungarske Hav". Med sine næsten 600 km2 er det én af Europas største søer - længden af søen er mere end 70 km. Gennemsnitsdybden er dog ikke mere end 2-3 meter, hvorfor vandet hurtigt varmes op af solen. Sydbredden af søen - Magyar rivieraen - har dejlige børnesikre sandstrande. Der er mange muligheder for sejlsport på søen. Der kan lejes sejlbåde, kanoer, surf brætter mv. Helt ufarlig er søen dog ikke, da der under stormvej kan opstå bølger på indtil 3 meters højde. På sydkysten ligger feriehuse, feriebyer og campingpladser ved siden af hinanden. Søen bruges også i stor udstrækning af ungarerne selv. Ellers er det nok tyske turister, 'som fylder mest'.
Søen er fiskerig, og de mange forskellige ferskvandsfisk er på menuen i de mange små restauranter. Jeg må dog bedrøve lystfiskere med, at der er fiskeforbud. En del af området indeholder fredede fuglereservater. Udover søen og dens rekreative muligheder er der ingen særlige attraktioner i området.

 


 

 

Et par gange křrte vi de ca. 125 kilometer til hovedstaden Budapest. Herom mere pĺ de nćste sider.