An der schönen blauen Donau

Wien - du Stadt meiner Träume
Birgit og jeg tog på en 10 dages tur til Wien - en by, som vi i mange år har haft stor lyst til at besøge. Vi rejste derned i den sidste uge af april og kunne straks konstatere, at foråret nok var ca. 1 måned længere fremme end i Danmark. Fra lufthavnen i Wien, som ligger 25 min. kørsel udenfor Wien, tog vi en såkaldt 'shuttle bus', som mod en betaling på små 200 kr satte os af ud for den lejlighed, vi havde lejet. Under turen i taxaen så vi, at der var COBRA udstilling i byen og besluttede, at den ville vi (også) se. Det er jo 50-året for start af COBRA retningen, og der er vistnok en tilsvarende udstilling på Arken. Lejligheden, som vi havde fundet på Internettet lå i Lasallestrasse - 5 min. gang fra Prateren og 200 meter fra den såkaldte Donau Insel. Den første aften spadserede vi rundt i Prateren og nød det begyndende forår. Tivoliet virkede umiddelbart større end det i København. Men mere herom senere. Prater er meget andet end Tivoli.

Byen er opdelt i 23 områder (Bezirke). Dette områdenr figurerer på gadeskiltene, så man aldrig er i tvivl om, hvor man befinder sig. Område 1 er den centrale bydel, som indtil midt i forrige århundrede var omgivet af fæstningsanlæg og -volde. (Når de lokale omtaler "Die Stadt", mener de område 1.) Da man fjernede de gamle volde, fik man plads til at anlægge den imponerende samling af offentlige bygningsværker, som omkranser den gamle bydel. At man også har været i stand til at bevare et usædvanlig stort antal parker og grønne områder i tilknytning hertil er imponerende.
Omkring i Wien
Wiens byvåben Som sædvanligt havde vi forberedt os godt hjemmefra og læst og medbragt et par bøger om Wien, så vi havde en god idé om, hvad vi ville se. For at blive bekendt med byen spadserede vi rundt i centrum i næsten 7 timer - især i området omkring Stephansdom. Da vi skulle tilbage til vores lejlighed, købte vi et 8-dages kort, gældende til metroen (U-bahn), sporvognene og busserne. Med et sådant kort, som fx fås i alle tobaksforretninger, kan man kører ubegrænset længe og do langt. Man stempler kortet én gang for hver person, som er omfattet, dvs. vores kort varede således 4 dage for 2 personer. Vi kunne også have valgt at købe et Vienna kort, som giver samme transportmuligheder i 72 timer. Herudover indeholder det et stort antal kuponer, som giver rabat til et større antal museer, udstillinger mv. Ellers kan vi anbefale at køre en tur i én af de sporvogne, som kører på den såkaldte Ring rute, der passerer en stor del af Wiens seværdigheder. Og du kan jo stige af og på, lige som du har lyst. Mere end 100 seværdigheder i Wien og omegn er markeret med et rødt flag, så man fra afstand få øje på dem. God idé!

Wiens historie
Måske kunne du have lyst til at repetere byen Wiens historie, som er både lang og spændende. Byens tidligste navn "Vindobona" er tildelt den af de keltere, som før Kristi fødsel havde slået sig ned her og anlagt en større bebyggelse. Da romerne overtog stedet, byggede man en 6 meter høj mur omkring. Rester af dette fæstningsanlæg kan stadig ses. I det 4. århundrede, hvor Romerriget var ved at falde sammen, blev garnisonen forladt og tropperne trukket hjem. De følgende århundreder blev præget af de mange folkevandringer (østgoterne, hunnerne, avarerne, magyarerne m.fl.).

Ved oprettelse af "Det Hellige Tysk-Romerske Rige" i 962 overlod Kejser Otto den Store den østlige grænseprovins til Grev Babenberg. Denne østlige provins blev med tiden til østrig. Babenbergerne, som regerede i et årrække, har lagt navn til flere bygningsværker og stednavne i og omkring Wien.

Korstogstiden medførte en stor handelsmæssig opblomstring for Wien, og handelen med Orienten voksede. Befolkningstallet voksede, og midt i det 14. århundrede byggede man nye bymure til erstatning for de gamle mure fra Vindobona.

Habsburgerne
Da den sidste Babenberger var faldet i kamp, rykkede først böhmerne og siden ungarerne ind i Wien. Efter ca. 30 år blev Wien en del af Rudolf 1. besiddelse. Rudolf tilhørte huset Habsburg, som kom til at regere i østrig uafbrudt i 800 år, indtil det østrigske monarki brød sammen i 1918 efter 1. verdenskrig. Fra det 15. århundrede var Wien residensby for det tysk-romerske kejserrige. Fra 1806 skiftede byen status til "romersk og kejserlig østrigsk hovedstad". Napoleon var 'gæst' i Wien både i 1805 og 1809 - det kan du læse mere om, hvis du følger med til Schönbrun. I 1916 - efter 68 års regeringstid - døde den sidste af de store habsburgere, Frantz Josef 1. Hans efterfølger blev sat fra bestillingen allerede i 1918 og landsforvist. Det mægtige habsburgerrige blev opløst og afløst af en række selvstændige stater. I 1834 blev et oprør for demokrati nedkæmpet med kanoner, og alle partier blev forbudt. Og i 1938 blev østrig indlemmet i det 3. rige som provinsen Ostmark. Efter befrielsen i 1945 blev Wien opdelt i territorier, som blev styret af de 4 sejrsmagter. Området indenfor Ringen blev dog styret i fællesskab. Du kan læse mere om den endelige befrielse i forbindelse i 1945 under beskrivelse af slottet Belvedere.

Har du 7 live webcams i Wien lyst til at se, hvordan der ser ud i Wien lige nu? En bank har opstillet webcams 7 forskellige steder i byen. Du kan vælge mellem disse optagelser og oven i købet tage et billede i lille eller stor størrelse. Kvaliteten er ikke imponerende, men det smager da lidt af selv at være der.

Du kan jo også nøjes med at se, hvorledes vejret er i Wien lige nu. Hvis du klikker på "termometret", får du en vejrudsigt for de næste 4 dage.

Vejrudsigt for Wien
Hvis du har lyst til at læse mere om vores indtryk af Wien, kan du vælge enten at klikke her , eller du kan vælge fra denne liste.