An der schönen blauen Donau

Arkitektur
Da Birgit og jeg besluttede at tage til Wien, havde vi ikke den helt store interesse i arkitektur. Jeg spurgte min kollega Lisbeth om, hvad man skulle se i Wien. Lisbet, som er uddannet arkitekt, inden hun begyndte at lege med design på Internet, gav mig dels et længere beretning om en studietur, hun engang havde foretaget. Og jeg fik et par dage efter en stabel litteratur til selvstudium (jeg er heldigvis ikke blevet hørt i det endnu).

Det viste sig, at Wiens første guldalder som førende i Europa indenfor arkitektur begyndte, efter at man i 1683 havde slået tyrkerne tilbage. Østrig etablerede sig nu som en virkelig stormagt med et vældigt byggeboom til følge. Vi har allerede stiftet bekendtskab med nogle af de fremtrædende arkitekter som Fischer von Erlach og Lukas von Hildebrandt, som tegnede prins Eugens sommerslot Belvedere. Næste boom kom, da man i 1857 nedlagte fæstningsvoldene omkring byen, som havde om- og indesluttet den siden middelalderen. Dette gav stødet til den såkaldte Ringstrasse periode. Birgit og jeg udvalgte hjemmefra 2 arkitekter, som vi ville koncentrere os om på turen, og det blev Otto Wagner og Theophilus Hansen. Lyder han dansk? - ja, men det er han også.

For en sikkerheds skyld spurgte jeg også min arbejdskammerat Kjeld (husk, at det er Keld med j) om, hvad man burde se i Wien. Der var ingen tvivl i hans sind: "På Schwedenplatz får man den bedste is i hele Wien. Det er muligt, at du kommer til at stå i kø, men det forhøjer (forlænger?) bare nydelsen". Og han havde s'gu ret. De 2 første gange, Birgit og jeg var der, opgav vi dog på grund af køens længde. Men da vi endelig holdt ud, blev vores (mine) forventninger fuldt ud indfriet. "Ja, erfaren mand er god at gæste".

Otto Wagner
Post Sparkasse Post Sparkasse Arkitekten Otto Wagner (1841 -1918) var banebrydende for den funktionelle arkitektur, ligesom han også var en af grundlæggerne af Secession. Han indførte byggematerialer som glas, aluminium og beton. Postsparkassen (1906) anses almindeligvis for hans hovedværk, hvor eneste funktion er gennemført til mindste detalje. Facaden består af tynde marmor fliser, fastgjort med aluminiums bolte. En overraskende effekt. Indvendigt var bygningen udstyres med skydevægge, som gjorde det muligt at tilpasse den til skiftende behov. En ny tanke for den tid. Møbler og den øvrige del af indretningen var selvfølgelig også designet af Otto Wagner.

Karlsplatz U-bahn Wiens bybanesystem blev bygget i perioden 1895 - 1901. Det består af 4 hovedlinier og løber over en strækning på mere end 80 kilometer. De bakkede omgivelse i Wien stillede krav om, at trafikken skulle fremføres både over og under jorden. Broer og viadukter blev til mindste detalje designet af Wagner, og selv i dag bærer Wien præg af hans arkitektur. Af de stationer, som Wagner designede, er især station Karlsplatz kendt. Metalskelettet er dækket med marmor. Ornamentikken, som er udført af Wagners kunstnerkolleger, bærer tydelige præg af den internationale art nouveau bevægelse. Den ene pavillon er nedgang til undergrundsbanen. Den anden rummer en en café, hvor der afholdes skiftende udstillinger.


Stadtbahnstation/Hofpavillon Schloß Schoenbrunn, Vienna.
Den kejserlige station og hofpavillon ved Station Schönbrunn er forsynet med en kuppel. Indvendigt er stationen forsynet med delvist forgyldte træpaneler, og væggene er dækket med tekstiler.
Nussdorfer sluse Slusesystemet ved Nussdorfer dæmningen blev konstruerer i 1894-1908 for at give mulighed for besejling af Donau Kanalen under lavvande og i perioder med is. Otte Wagner var kunstnerisk rådgiver på projektet. Vi studere systemet lidt på afstand, da vi sejlede forbi på vores Donau tur.

Teophilus Hansen
Den danske arkitekt Teophilus Hansen (1813-1891), som tilbragte det meste af sit arbejdsliv i Wien, kom egentlig dertil ved et tilfælde. Han havde sammen med sin broder, som også var aktitekt, arbejdet nogle år i Athen, hvor han var blevet betaget af de antikke bygningsværker. Da hans ophold var ved at være til ende, traf han en østrigsk arkitekt, som inviterede ham på et besøg i Wien på hjemrejsen. Teophilus Hansen accepterede glædeligt - især da han ikke havde nogen konkrete fremtidsplaner i København. Hansen giftede sig med arkitektens datter, blev professor ved Wiens Kunstakademi, blev æresdoktor og endelig baron (von Hansen). Og han blev boende i Wien indtil sin død. I den periode nåede han at sætte et stort præg på den arkitektoniske fornyelse, der foregik. Kejser Frantz Josef besluttede som nævnt, at fæstningsvoldene omkring byen skulle nedlægges, og nun begyndte den såkaldte "ringstrasseæra" med en hektisk byggeperiode over 30-40 år.

Parlamentet Wienerne kaldte Teophilus Hansen "den græske Hansen". Se fx hans parlamentsbygning, som bærer tydelige præg af hans kærlighed for den græske arkitektur. Teophilus Hansen kaldte selv sin byggestil for "græsk nyrenæssance". Parlamentet fremstår som et græsk tempel med en vældig søjlerække, og den store rampe, der fører op til den. Foran parlamentet ligger Pallas Athene brønden. At visdommens gudinde Pallas Athene vender ryggen til parlamentet er selvfølgelig ikke passeret ubemærket af de kvikke wienere. Bygningen bruges stadig efter sit formål, dvs. at det østrigske parlament (Nationalrådet og Forbundsrådet) har til huse her, Der er mulighed for rundvisning hver time. Men vi nøjedes med at beundre bygningen udefra.


Musikverein Du har sikkert ofte som vi nydt de årlige nytårskoncerter fra Wien (hvis ikke tømmermændene har overmandet dig). Men har du tænkt på, at den prægtige musikbygning Musikverein er bygget af en dansk arkitekt, nemlig bemeldte Hansen. Bygningen, som ligger i nærheden af Karlsplatz, er malet med den karakteristiske "siena røde" farve.


Rådhuset Også det imponerende rådhus er bygget af Teophilus Hansen. Det blev indviet i 1883 på 200 årsdagen for, at tyrkerne blev slået tilbage og deres belejring af Wien afsluttet. Bygningen er opført i nygotisk stil. Den smukke arkade i stueetagen gentages i de øvre etager. Hovedtårnet er næsten 100 meter højt. I den inderste af de 7 gårde, der indgår i komplekset, afholdes ofte udendørskoncerter om sommeren. Vi oplevede det ikke - men vi håber, at du gør. Disse bygninger er blot et lille udpluk af de mange bygninger, som Teophilus Hansen har beriget Wien med.