Tyrkish march

Hundertwasser - genial eller bare gal
Friedensreich (nogle kalder ham Friedrich) Hundertwasser er født i 1928 i Vienna som Friedrich Stowasser. I 1949 ændrede han sit navn til til Hundertwasser. Han kan ikke have haft nogen større studiegæld at slås med, thi hans formelle uddannelse består af et 3 måneders besøg på Wiens kunstakademi i 1948. Så han er i høj grad autodidakt. I årene 1949-1952 rejste han en del til Marokko, Tunis, Paris og Toscana. Disse rejser fik stor indflydelse på hans senere værker. Han havde sin første udstilling i Wien i 1951. På det tidspunkt var hans værker domineret af abstrakte, dekorative former. I 1959 blev han kunstprofessor på universitetet i Hamborg. Som bildende kunstner ligger han i en naturlig forlængelse af jugendstilen, som jo var meget stærk i østrig. I dag er han især kendt for sine revolutionerende økologiske idéer som arkitekt og designer og lever og arbejder i Wien og New Zealand.

Hundertwasser mener, at mennesket skal leve i større harmoni med naturen. Vores bygninger skal i højere grad svare til vores omgivelser. Hans store gennembrud kom i 1977, da Wiens borgmester tilbød Hundertwasser at bygge en kommunal beboelsesejendom. Dette hus er i dag blandt Wiens mest kendte seværdigheder - til trods for, at det kun kan betragtes udefra. Huset, som du ser her ved siden af, mangler de 'normale' lige linier. Alt, hvad der minder om orden, harmoni og struktur, er undgået. Fx er alle vinduer i ejendommen forskellige - ikke kun i farve, men også i størrelse, materiale, placering og form. Søjler og orientalske kupler er placeret med ødsel hånd. Fx planter han træer inde i sine huse for at lade dem vokse ud af vinduer. Gulvene er bevidst lavet uregelmæssigt, da Hundertwasser ellers mener, at vi ødelægger vores fødders naturlige følesans. Alle ejendommens 50 lejligheder er forskellige. I en nærliggende ejendom ligger en butik og en bar, indrettet efter samme principper. Hvis du går derind, glem ikke at besøge toiletterne. De ligner heller ikke noget, du tidligere har set.

Huset ligger på hjørnet af Löwengasse og Kegelgasse - se fx kortet nedenfor. Du kan spadsere derud på ca. 20 minutter fra Schwedenplatz (rigtig, det er der, man får de gode is), langs vandet. I kvarteret ligger flere andre bygninger, opført af Hundertwasser.


Hundertwasser har også sat sit præg på andre bygninger i Wien og omegn. På en dejlig sejltur på Donau passerede vi en forbrændingsanstalt og varmecentral, som er udsmykket af Hundertwasser. Han bruger i stort omfang 'organiske' materialer som teglsten og træ, men også beton.
KunstHaus Wien og Cobra
Som om det ikke er nok, så er der indrettet et museum for Hundertwasser. Det ligger ca. 5 minutters gang fra huset i Löwengasse - se kortet igen. Det er ikke bygget af Hundertwasser, men tilpasset hans særlige stil. I stueetagen ligger en butik, hvor du kan købe plakater, reproduktioner o.l. Køber du en billet, er denne en brik til et puslespil, som i samlet stand viser museumsbygningen. Det er dog nok billigere at købe hele puslespillet i butikken.

Imidlertid kom vi ikke for at se Hundertwasser, men den Cobra udstilling, som blev averteret på plakater over hele byen. Anledningen var, at det var 50 år siden, at Cobra bevægelsen startede. For en dansker er et selvfølgelig interessant, at så mange danske kunstnere har deltaget i bevægelsen, og fordi København indgår med de 2 første bogstaver (Copenhagen, Brüssel og Amsterdam). Der var udstillet mere end 200 værker fra periodenm hvoraf mange var udlånt fra Silkeborg Kunstmuseum - herunder mange af Asger Jorn, som fx Den foruroligende ælling, som du ser her. Men også Ejler Bille, Henry Heerup m.fl. var repræsenteret. Der var ligeledes mange værker af de udenlandske Cobra malere: Appel, Constant og Alechinsky. Ligesom Hundertwasser repræsenterer Cobra et oprør mod tidens konformisme. På udstillingen blev vist en film om Cobra, hvor flere af de danske kunstnere blev interviewet. Et lille tip: om mandagen er der adgang til halv pris. Hvis du synes, det er for billigt, kan du jo bare købe 2 billetter (brikker til puslespillet).


På kortet er markeret, hvorledes du finder Hundertwasser huset og KunstHaus Wien.

Birgit havde læst i en bog, at Hundertwasser undertiden sprang nøgen rundt på muséet - men det blev vi heldigvis sparet for. Som jeg sagde, hvad fornøjelse kan nogen have af at se et upåklædt mandfolk springe rundt. Jeg spørger bare?