An der schönen blauen Donau

Alte un Neue Donau
Donau Oprindelig delte Donau sig i utallige flodarme, hvor den passerede Wien. På grund af de lave bredder, var der ofte vandstands problemer, så det blev nødvendigt at regulere forløbet, således at den holdt sig i det brede hovedleje. Dette arbejde blev påbegyndt omkring 1850, og det første spadestik blev taget af kejseren. Af sidearme til Donau er der nu kun "Donaukanalen" og "Alte Donau".

"Alte Donau" er egentlig kun en ca. 10 km lang sø uden forbindelse med floden. Langs "Alte Donau" ind mod Wien ligger en række badestrande med dejligt sand. Man kan leje både, skibe og hvad der ellers hører sig til. Langs bredden ligger sommerhus ved sommerhus. Mærkeligt at tænke sig, at "Alte Donau" er Donaus oprindelige forløb.

Ude i "Alte Donau" ligger "Gänsehäufel" ("Gåseøen"), hvor kommunen har indrettet et stort friluftsbad for byens borgere. Der er sportspladser, fodboldbaner, restauranter mv. Vi tog derover en stille formiddag med et par dåseøl og nød den dejlige natur. Der er anlagt særlige vandrestier for de mere energiske.

"Neue Donau" eller "Tvilling Donau" kalderne wienerne den nye aflastningskanal, som har en længde på 22 km. Hensigtet er, at vandet ved højvande passerer raskere forbi, så man undgår de oversvømmelser, som altid tidligere plagede Wien.

Donau Insel Mellem "Alte Donau" og "Neue Donau" ligger Donauinsel, som er det støre byggeprojekt i Østrig i dette århundrede. En menneskeskabt ø på ca. 20 kilometers længde med dejlige badestrande på begge sider. På øen, hvor biler er forment adgang, er indrettet vandrestier, cykelstier, rulleskøjtebaner oma. I øvrigt kan dyrkes enhver tænkelig form for vandsport.Om sommeren er der ofte udendørs koncerter - fx har Prince givet koncert her - ok det er ikke hvert år, han kommer. Senest i 1993.


Donauinsel Birgit og jeg tog derover flere gange. Første gang spadserede vi derover - de efterfølgende gange tog vi U-1. Som det fremgår af billedet, er sceneriet helt sydlandsk. På den side, som vender over mod byen, ligger restaurationer side om side. Mange af dem med græskklingende navne. Og menukortet er også sydlandsk. På højre side, når man er kommet over broen, var et større byggeri af luxus lejligheder i gang. Ikke noget dårligt sted at tilbringe sit otium???


Sejltur på Donau
Sejltur på Donau Vi skulle selvfølgelig også prøve at sejle en tur på Donau. Det er altid en forfriskende oplevelse, når man er på storbyferie. Nu har vi prøvet dette både i Paris, Prag og Budapest. Den største flodoplevelse har vi nok haft i Rumænien, hvor vi sejlede en hel dag i Donaus delta. Hvis vi havde haft mere tid, ville vi have sejlet en tur til Bratislava. Men vi valgte en mindre tur på en times tid. Turen startede fra og sluttede på Schwedenplatz - jo, det er der, man får de gode is! Men vi valgte at nøjes med den halve tur og stod på båden tæt ved Reichsbrücke, som lå ca 5 minutter fra vores lejlighed.

På højre side kunne vi se Wiens 'Manhattan' - FN-byen UNO - en imponerende grim betonby, som blev indvidet i 1979. I baggrunden kunne vi se Wiens vartegn - Donauturm. Turen gik nordpå, hvor vi på afstand så 'bjerget' Kahlenberg i den dejlige Wienerwald. Dagen i forvejen havde vi betragtet Donau fra Kahlenberg.

På tilbagevejen fulgte vi Donaukanalen, hvor vi kom gennem den flotte sluse ved Nussdorf, som blev konstruerer i 1894-1908. Østrigs nok mest kendte arkitekt Otte Wagner var kunstnerisk rådgiver på projektet.

Vi passerede også tæt forbi den forbrændingsanstalt og varmecentral, som er udsmykket af Hundertwasser. Turen sluttede som nævnt på Schwedenplatz - inde midt i Wien.